Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: Tri nove stanice, Mostar i ove godine među odabranima

Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: Tri nove stanice, Mostar i ove godine među odabranima

Svjetsko prvenstvo se vraća sa osam uzbudljivih stanica širom planete u 12. sezoni. Naš Mostar će 6. put biti među domaćinima ovog atraktivnog takmičenja.

Sa tri potpuno nove lokacije, najmlađom stalnom skakačicom ikad i jednakim standardima za žene i muškarce, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo ulazi u novo desetljeće. Uz aktuelne prvake Rhiannan Iffland (Australija) i Garyja Hunta (UK), sport koji kombinuje let sa visine do 27 metara i brzinu veću od 85 km/h vraća se reformiran nakon rekordne sezone.

Čista koncentracija, savršeno umijeće i tjelesna kontrola su obavezne komponente u borbi skakača za čuveni trofej Kralja Kahekilija. Na lokacijama u rasponu od prirodnih čuda i praznika za oči do historijskih znamenitosti i nedirnutih voda na četiri kontinenta, ovaj sport koji se brzo razvija u sezoni 2020 će ponovo pomjeriti granice i krunisati dvoje novih prvaka kroz osam teških i zahtjevnih takmičenja.

Nove lokacije u prvenstvu ove godine su Bali (Indonezija), glavni grad Norveške, Oslo, i Australija. Emotivni vrhunac svakako će biti dolazak aktuelne i četvorostruke prvakinje Rhiannan Iffland kući na završno takmičenje sezone, a prvo u Sydneyskoj luci.

Međutim, prije nego iskuse tu specijalnu atmosferu, svjetska skakačka elita iz Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva će svoje tri sekunde duge letove sa 27 (muškarci) odnosno 21 metar visine (žene) izvoditi i na klasičnim lokacijama kao što su Francuska, SAD, Italija, Portugal te Bosna i Hercegovina.

Prvi skokovi sezone s visine skoro tri puta veće od olimpijske platforme bit će održani u jednom od najegzotičnijih okruženja na svijetu, na potpuno novoj lokaciji – prelijepom Baliju, gdje će skakači i skakačice imati priliku da demonstriraju svoje umijeće na dvije rajske lokacije: u kanjonu Aling Aling i na otoku Nusa Penida.

dji_0649.jpg
Bali 

Nakon bujnog zelenila i čistog bijelog pijeska Indonezije, u kalendar prvenstva se vraća jedna od najpopularnijih lokacija: La Rochelle (Francuska). Po prvi put će i dame imati priliku da se okušaju na ovoj lokaciji prijetećeg izgleda u Biskajskom zaljevu, gdje je bivša odbrambena kula Saint Nicolas 2009. godine već bila pozornica prvog takmičenja u inauguralnoj sezoni.

Mirne vode koje okružuju litice Hell’s Gate na jezeru Possum Kingdom krajem juna će ponovo biti uzburkane na najljepši način, kada se hiljade gledalaca u čamcima, kajacima i drugim plovilima okupe na sportskom dešavanju na jezeru.

Nazad u Evropi, skakači se vraćaju na lokaciju gdje kuće niču iz stijena i 70.000 strastvenih navijača čeka u Polignano a Mareu, na samom jugu Italije. Od privatne terase na krovu iznad litica, prvenstvo putuje do krova nalik na ledeni brijeg na početku Oslofjorda. Kada se na krov zgrade opera u Oslu postave platforme, 24 skakača i skakačice će prvi put nastupiti u glavnom gradu Norveške.

Nijedna lokacija na planeti nije ugostila Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo više puta od fenomenalnih litica na otocima portugalskih Azora. Već devetu godinu uzastopno je domaćin takmičenja, i to obično sredinom sezone, no ove godine je malo drugačije i u kalendaru prvenstva je krajem sezone. Datum u septembru je najkasniji ikad za ovu lokaciju usred Atlantika, tako da će tijela i umovi skakača biti na ispitu do krajnjih granica usljed prirodnih i drugih nemilosrdnih uslova dok se budu borili za presudne bodove u prvenstvu.

Drama se nastavlja u Mostaru, gdje će čuveni Stari most biti domaćin pretposljednje stanice sezone, odlučujuće tačke na kojoj pritisak takmičarima može popraviti ili pokvariti sezonu. Prošle godine, Gary Hunt i Rhiannan Iffland su ovdje osigurali titule, a Constantin Popovici (Rumunija) dobio pet desetki za savršen skok.

Mostar

Nakon sedam mjeseci uzbudljive akcije širom planete Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2020 će se završiti prvom posjetom Australiji, gdje će dvoje prvaka biti okrunjeno pred hiljadama vatrenih fanova u Sydneyskoj luci. Sve oči bit će uprte u najtrofrejniju takmičarku ovog sporta, Rhiannan Iffland, koja sigurno priželjkuje veličanstven povratak kući za kraj sezone. Bitka za titulu u konkurenciji muškaraca također će biti okončana na za tu svrhu podignutoj 27-metarskoj platformi usred luke.

Na početku 2020. godine, prvenstvo ulazi u novu eru u kojoj će podjednak broj skakača i skakačica imati stalni status (8) i takmičit će se u istom format, a pristiže i cijela generacija novih skakača.

Iako je osmostruki prvak Gary Hunt (Engleska) čovjek na kojeg je usmjerena sva pažnja u kategoriji muškaraca, sportski direktor prvenstva Greg Louganis vjeruje da je u ovoj sezoni sve otvoreno jer etablirani skakači stalno podižu svoju formu, a novajlije se redovno penju na pobjedničko postolje. U ženskoj konkurenciji tu su dvije nove stalne skakačice – Kolumbijka Maria Paula Quintero, prva tinejdžerka koja je osigurala mjesto u stalnoj postavi, i Njemica Iris Schmidbauer – te će i neporažena prvakinja Iffland imati žešću konkurenciju.

Borba za slavu u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu 2020 još jednom će biti izazov samo za najbolje.

Kalendar Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2020

16. maj – Bali, Indonezija – NOVO
6. jun – La Rochelle, Francuska
27. jun – Teksas, SAD
19. jul – Polignano a Mare, Italija
15. august – Oslo, Norveška – NOVO
6. septembar – São Miguel, Azori, Portugal
26. septembar – Mostar, Bosna i Hercegovina
7. novembar – Sydney, Australija – NOVO

Previous Poreska uprava FBiH: U odnosu na 2014. godinu 12,6 posto više zaposlenih
Next Trend rasta: Lani 1,3 miliona osoba posjetlio kina u Bosni i Hercegovini

You might also like

SPORT

Bosanski bokser Edin Puhalo na 10. mjestu najboljih boksera svijeta u elitnoj WBA asocijaciji

 Najjača i najstarija bokserska organizacija WBA objavila je najnoviju listu najboljih boksera, odnosno izazivača za svjetskog prvaka. Na listi se bosanski najbolji profesionalni bokser Edin Puhalo (Iron Puki) nalazi se na

SPORT

NS/FS BiH: Prosinečki ostaje selektor

Nakon izgubljene utakmice u Atini, i negativnog rezultata kojim je našoj selekciji definitivno zatvoren put na EURO kroz kvalifikacije, članovi Izvršnog odbora NS/FS BiH su u protekla tri dana obavili

SPORT

Novi igrači u reprezentaciji: Bajić i Cocalić ne kriju oduševljenje

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine priprema se u Zenici pred predstojeće mečeve,  kvalifikacioni s Andorom i prijateljski s Austrijom. Selektoru Mehmedu Baždareviću odazvali su se svi pozvani igrači. Pored već