10. nastup kompanija iz naše zemlje na sajmu u Kelnu – mnogi oduševljeni bosanskim namještajem

10. nastup kompanija iz naše zemlje na sajmu u Kelnu – mnogi oduševljeni bosanskim namještajem

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je 10. jubilarni nastup kompanija iz Bosne i Hercegovine na prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja Imm Cologne 2020, koji se održava od 13. do 19. januara 2020. godine u Kelnu, Njemačka.

Na zajedničkom štandu, ukupne kvadrature 209 m², koji je smješten u Hali 5.1 (segment Home Settings), predstavlja se sedam bosanskohercegovačkih kompanija: ELGRAD d. o. o. Teslić, EMA-KONJUH INTERNATIONAL d. o. o. Sarajevo/Teslić, FORMINO d. o. o. Teslić, MALAK JANJ d. o. o. Donji Vakuf, MINALLI d. o. o. Živinice, ROCCAFORTE d. o. o. Vitez i SENEX d. o. o. Čelić.

U njihovoj ponudi dominiraju proizvodi bazirani na punom drvetu (namještaj za trpezarije, dnevne i spavaće sobe), a dvije kompanije prezentiraju i namještaj za kupaonice.

Svi izlagači štanda Bosne i Hercegovine, ali i još 7 firmi koje izlažu samostalno, predstavljene su i u reklamnoj brošuri Möbel „Made in Bosnia and Herzegovina“ koji je, kao poseban dodatak, objavljen u decembarskom izdanju austrijskog stručnog časopisa za namještaj i interijer WOHNKULTUR.

EMA – Konjuh International d.o.o. Sarajevo, jedan od vodećih izvoznika namještaja od drveta na tržištu Evropske unije ostvarila je i ove godine zapažen nastup na prestižnom Međunarodnom sajmu namještaja Imm Cologne.

Elvir Muslim, direktor pomenute kompanije za poslovni portal Akta.ba je kazao kako je kao višegodišnji izlagač na prestižnom sajmu namještaja zadovoljan utiscima i ostvarenim rezultatima.

“Firme iz Njemačke su zainteresovane za saradnju što se moglo zaključiti po posjetama i mnogobrojnim upitima, iako se naša komanija nije bazirala samo na njemačko, nego i na druga tržista zapadne Europe, naročito francusko”, kazao Muslim.

Prateći posljednje tendencije na svjetskom tržištu, EMA – Konjuh International  je mnogo truda uložila u razvoj, dizajn i izradu proizvoda kao i njihovo certificiranje, a sve kako bi odgovorila na zahtjevne europske standarde.

Namještaj EMA- Konjuh International ponovo osvaja evropsko tržište

“Više smo nego zadovoljni, što su sve navedeno klijenti i posjetioci prepoznali, te ponosno možemo reći da smo na našem štandu imali posjetu dizajnerskog tima i generalnih direktora vodećih kompanija iz svijeta namještaja u Francuskoj, koji ovom prilikom nisu krili svoje oduševljenje. Krajnji rezultat jesu novi proizvodi i ugovori, što i jeste bio naš primarni cilj”, zaključio je Muslim.

Gajić Đorđe iz teslićkog Elgrada kaže kako su za njihove proizvode zainteresovane njemačke, ali i firme iz država koje graniče sa Njemačkom.

„Razmijenili smo desetine kvalitetnih kontakata  i zakazali dosta obostranih posijeta. Dobili smo tri nove narudžbe za tri nova proizvoda, što nam je već opravdalo dolazak na sajam. Pred nama je još pet dana sajma pa su i očekivanja velika“, kazao je Đorđe, naglašavajući kako vrijedi izlagati na sajmovima ovog tipa pokazati materijale, trud i nove modele namještaja za 2020.godinu.

Lordan Iličić, direktor firme Roccaforte kaže kako je stekao utisak da je došlo do stagnacije na tržištu namještaja u Njemačkoj, što su potvrdili i zvanični podaci.

Navodi kako je na sajmu, stavljen akcent na prezentaciju novih trendova u dizajnu, na boje i materijale u 2020. godini, te promoviranje “smart home” rješenja u opremanju doma.

„Njemačke firme su zainteresovane za suradnju sa našim proizvođačima namještaja. Ovo dokazuju i podaci da trećinu našeg izvoza namještaja čini izvoz na njemačko tržište. Također, svi veliki trgovci namještajem iz Njemačke surađuju sa našim proizvođačima i aktivno su prisutni na našem tržištu putem svojih nabavnih menadžera na terenu“, rekao je Iličić, pojašnjavajući kako je do dolaska inicijalnog interesa velikog kupca i do prve isporuke tom kupcu potrebno minimalno šest mjeseci rada, gdje se vrše auditi, definira pakiranje, označavanje proizvoda, isporučuju prototipovi proizvoda i izrađuje nulta serija proizvoda čija kvaliteta se detaljno kontrolira.

Kaže, kako cilj njegove kompanije nije ugovaranje potpuno novih poslova na sajmu, nego prezentacija njihovog potencijala, dobijanje feedback-a o proizvodima koje su izložili kako bi ih dodatno unaprijedili i prilagodili zahtjevima tržišta, te ostvarivanje novih inicijalnih kontakata koji mogu rezultirati novim poslovima krajem 2020. ili početkom 2021. godine.

„Imali smo posjetu nabavnih menadžera, naših aktivnih kupaca. Radi se o dvije velike nabavne grupacije iz Austrije i Njemačke.Obje kompanije iskazale su inicijalni interes za naše nove proizvode koje smo izložili na sajmu. Danas imamo finalne razgovore sa jednim velikim potencijalnim kupcem iz Njemačke sa kojim smo u završnoj fazi pregovora za početak suradnje“, rekao je Iličić za Akta.ba.

Da interesovanje za naš namještaj raste pokazuju i zvanični izvozni podaci koji govore da je Bosna i Hercegovina u 2019. godini izvezla namještaj u vrijednosti oko 310 miliona eura. Najviše namještaja se izvozi u Njemačku i to jedna trećina, ostalo su ostale evropske zemlje.

-U dekadi kontinuiranog prisustva na Imm-u, VTK/STK BiH je u okviru grupnog štanda podržala 76 nastupa firmi iz cijele BiH, a uzevši u obzir sudjelovanje pojedinih firmi na više nastupa, podržano je ukupno 40 različitih kompanija.

Izlagači paviljona Bosne i Hercegovine su prošli faze od ponovne pojave na tržištu i postepenog stjecanja reputacije dobavljača kvalitetnog namještaja po željama kupaca, pa sve do izvanrednih dostignuća firmi koje sada individualno izlažu dizajniran namještaj visoke cjenovne kategorije, a nekada su bile dio grupnog štanda BiH.

Slogan nastupa Tradition for Future, koji se zadržao do danas, nastao je na temelju komparativnih prednosti na koje se oslanjamo u izgradnji budućnosti izvoza namještaja iz Bosne i Hercegovine: obilje šumskih resursa, tradicija obrade drveta i afirmacija domaćeg dizajna.

Pozitivni efekti projekta su višestruki, a dva ključna odnose se na realizirani izvoz i poboljšanje imidža države.

Sumarni rezultati provedenih follow-up analiza za period izlaganja od 2011. do 2019. ukazuju da je ukupna izvozna prodaja realizirana po osnovu kontakata ostvarenih na ovom sajmu iznosila oko 9,3 miliona eura, a ukupna očekivanja daljnjeg izvoza u postsajamskom periodu (koji iz ugla Komore nije moguće dalje pratiti) iznose još dodatnih 17,8 miliona eura.

Za efekat poboljšanja imidža Bosne i Hercegovine najzaslužnije su kompanije koje su, uz minimalnu institucionalnu podršku, uspjele izgraditi vlastiti brend baziran na originalnom dizajnu namještaja, za što su u najkompetentnijim krugovima struke na tržištu Evrope zaslužile najviša priznanja i nagrade.

(MiruhBosne/Akta)

Previous Postoji rješenje za problem magle i smoga: 'Weather Generator' već koriste Moskva, Dubai..
Next Nastavljaju rasti: „Igman“ ulaže 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra

You might also like

Ekonomija/Biznis

U metalskoj i elektroindustriji Bosne i Hercegovine zaposleno više od 35.000 radnika

  Ukupan obim razmjene metalske i elektroindustrije Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosio je gotovo deset milijardi KM, pokrivenost uvoza izvozom bila je više od 67 posto, a pozitivni

MADE IN BOSNIA-387

Velike plantaže smilja na jugu zemlje: Višemilionski biznis zahvaljujući aromatičnom ulju

Sve ono što je u Hercegovini smatrano hendikepom, a to je suho, kamenito i siromašno zemljište, u slučaju smilja predstavlja veliku prednost. Zbog izuzetne potražnje farmaceutske i kozmetičke industrije u

Ekonomija/Biznis

Turci zainteresovani za otvaranje Expo Centra u Brčkom. Posao za stotine radnika

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je ova lokalna zajednica otvorena sredina koja želi da privuče što veći broj investicija, ali da je važno da sva ulaganja i privredne