Nastavljaju rasti: „Igman“ ulaže 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra

Nastavljaju rasti: „Igman“ ulaže 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra

Kompanija „Igman“ iz Konjica, najveća državna firma u oblasti namjenske industrije, proizvela je u prošloj godini naoružanja i vojne i opreme, prema procjeni koju su dostavili, u ukupnoj vrijednosti od 142,9 miliona maraka, pokazali su podaci Vlade FBiH.

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije ukupno je proizvelo 305,4 miliona maraka, što znači da je pola od ovog iznosa prometovao sam „Igman“ i to kada se pogleda i rezultat privatnih firmi.

Ova firma tako je premašila i plan poslovanja za više od 20 miliona KM. Plan za prošlu godinu bio je 123,2 miliona KM.

Đahid Muratbegović, direktor ove državne kompanije, kazao je za „Avaz“ da je za uspjeh ove firme zaslužan cijeli kolektiv.

– Šta da kažem, rezultati sve govore. Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 miliona KM, ostvarili profit od 117 posto, uposlili novih 70 radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 miliona eura – kaže Muratbegović.

Prema njegovim riječima, „Igman“ već ima ugovorene poslove za cijelu 2020. godinu.

– Mi se sada takmičimo sami sa sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra – kaže Muratbegović.

Jedna od firmi koja, također, ostvaruje odlične rezultate je vogošćanski „Pretis“. Ova firma je prije pet godina bila pred kolapsom, a sada zarađuje desetine miliona maraka. Prošle godine zaradili su 49 miliona maraka. Plan za ovu je 68 miliona.

Previous 10. nastup kompanija iz naše zemlje na sajmu u Kelnu – mnogi oduševljeni bosanskim namještajem
Next BBC - Smog zahvatio gradove južne Evrope, mjere za smanjenje zagađenja zraka

You might also like

Ekonomija/Biznis

Porezna uprava FBiH: Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke

Porezna uprava Federacije BiH je 7. februara  2017. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 230 inspekcijskih nadzora. Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju uslužne i proizvodne djelatnost. U

Ekonomija/Biznis

Granit – primjer radničke borbe za svoju fabriku i posao

Jablanički Granit jedan je od simbola borbe za očuvanje radnih mjesta i radničkih prava u Hercegovini. Skoro deset godina radnici su se borili s kriminalnim nakanama da ih se uništi,

MADE IN BOSNIA-387

Ambiciozni planovi donjovakufskog preduzeća ‘Komar’ u 2019.

  Proizvodnja gipsa na području općine Donji Vakuf ima dugu tradiciju, a jedno od onih preduzeća što u svom radu pokušava učiniti korak više u tom segmentu je Tvornica gipsa