Nastavljaju rasti: „Igman“ ulaže 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra

Nastavljaju rasti: „Igman“ ulaže 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra

Kompanija „Igman“ iz Konjica, najveća državna firma u oblasti namjenske industrije, proizvela je u prošloj godini naoružanja i vojne i opreme, prema procjeni koju su dostavili, u ukupnoj vrijednosti od 142,9 miliona maraka, pokazali su podaci Vlade FBiH.

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namjenske industrije ukupno je proizvelo 305,4 miliona maraka, što znači da je pola od ovog iznosa prometovao sam „Igman“ i to kada se pogleda i rezultat privatnih firmi.

Ova firma tako je premašila i plan poslovanja za više od 20 miliona KM. Plan za prošlu godinu bio je 123,2 miliona KM.

Đahid Muratbegović, direktor ove državne kompanije, kazao je za „Avaz“ da je za uspjeh ove firme zaslužan cijeli kolektiv.

– Šta da kažem, rezultati sve govore. Prošla godina je bila više nego uspješna. Prihodovali smo 142 miliona KM, ostvarili profit od 117 posto, uposlili novih 70 radnika i otvorili pogon u koji smo investirali 10,5 miliona eura – kaže Muratbegović.

Prema njegovim riječima, „Igman“ već ima ugovorene poslove za cijelu 2020. godinu.

– Mi se sada takmičimo sami sa sobom jer nemamo konkurenciju ni u zemlji ni u regionu. Imamo kvalitet i zato nas traže. Mi već ove godine ulažemo novih 10,5 miliona eura u novi pogon, a radi se o municiji 7,62 milimetra – kaže Muratbegović.

Jedna od firmi koja, također, ostvaruje odlične rezultate je vogošćanski „Pretis“. Ova firma je prije pet godina bila pred kolapsom, a sada zarađuje desetine miliona maraka. Prošle godine zaradili su 49 miliona maraka. Plan za ovu je 68 miliona.

Previous 10. nastup kompanija iz naše zemlje na sajmu u Kelnu – mnogi oduševljeni bosanskim namještajem
Next BBC - Smog zahvatio gradove južne Evrope, mjere za smanjenje zagađenja zraka

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Skorup-kajmak uskoro prepoznatljiv bosanski brend širom svijeta

  Skorup-kajmak je specifičan proizvod koji se proizvodi, uglavnom autohtonom tehnologijom na brdsko-planinskim područjima. Na području Kraljeva Polja u Han-Pijesku, ova tradicija se i danas čuva i prenosi s koljena

Ekonomija/Biznis

Al Shiddi najavio otvorenje Swissotela u Sarajevu: Ovom investicijom osigurat će se 200 direktnih i 400 indirektnih novih radnih mjesta

Al Shiddi Group je u saradnji s najvećom hotelskom kompanijom u svijetu AccorHotels najavo danas otvorenje hotela Swissôtel u Sarajevo City Centru, što se očekuje početkom iduće godine, saopćio je

Ekonomija/Biznis

Sarajevo dobilo tvornicu čokolade, ručno rađene delicije vrhunskog sastava

  Domaće ručno rađene čokolade od najfinijeg kakao maslaca, svjetski poznatog belgijskog proizvođač Callebaut, od sada dostupne i Sarajlijama. Riječ je o novootvorenoj tvornici čokolade pod nazivom Segredo doce. Damir