Turska jača Oružane snage BiH sa 60 miliona KM

Turska jača Oružane snage BiH sa 60 miliona KM

Vlada Turske planira da Bosni i Hercegovini donira 60 miliona maraka (200 miliona turskih lira) za nabavku vojne opreme u cilju jačanja Oružanih snaga BiH, saznaje portal CAPITAL.

Jedan od osnovnih uslova za pomoć je da oprema bude naručena od preduzeća namjenske industrije u Turskoj koja obavljaju 100 odsto domaću proizvodnju.

Planirano je da sredstva budu doznačena u narednih pet godina kroz projekte koje predloži Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH će dostaviti popis zahtjeva koji se dostavlja Ministarstvu državne odbrane Turske kroz diplomatske kanale i proces nabavke može otpočeti. Uplate se vrše nakon što Savjet ministara obavijesti Ministarstvo državne odbrane Turske da je roba primljena u potpunosti i neoštećena”, navodi se u nacrtu vojno finansijskog sporazuma dvije zemlje.

oružane snage

Bosna i Hercegovina se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske.

Eventualni sporovi oko sporazuma će se rješavati pregovorima i diplomatskim putem bez uplitanja međunarodnih sudskih organa.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milion maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Biće im plaćen prevoz, hrana, troškovi smještaja te školarina za obuku i kurseve.

Ova zemlja je nekoliko puta do sada kroz sporazume o vojno-finansijskoj saradnji pomagala BiH ali nikad u ovoliko visokim iznosima.

Primjera radi, krajem 2017. godine Bosna i Hercegovina je dobila pomoć od oko 3,3 miliona KM a koja je namijenjena za unapređenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH.

Podsjećamo, pored Bosne i Hercegovine, vojnu pomoć vrijednu 15 miliona eura od Turske će dobiti i Crna Gora po identičnom modelu.

Prije nekoliko sedmica je objelodanjeno kako će se sredstva dodjeljivati postepeno od 2020. do 2024. godine.

Previous Otvorena izložba 'Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020'
Next Subvencije za rješavanje stambenog pitanja dobilo 459 mladih u Kantonu Sarajevo

You might also like

NAŠI DANI

Općina Stari Grad Sarajevo raspisala javne pozive za dodjele stipendija, planirano 300.000 KM

  Općina Stari Grad stipendirat će u ovoj školskoj godini nadarene učenike i studente, učenike deficitarnih i tradicionalnih zanata, te učenike i studente iz porodica boračke populacije. Ukupno će Općina

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Salkić: ‘Širiti istinu o stradanju Bošnjaka Kotor Varoši’

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u naselju Večići u Kotor-Varošu prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice zločina počinjenih na području ove općine 1992. godine. Salkić je prisustvovao i dočeku

NAŠI DANI

Stipendije Federalnog ministarstva dobila 402 studenta povratnika u RS (VIDEO)

  Studenti povratnici u bosanskohercegovački entitet RS, njih 402, dobili su stipendije za akademsku 2017./2018. godinu, što je namjenskim programom omogućilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.