Turska jača Oružane snage BiH sa 60 miliona KM

Turska jača Oružane snage BiH sa 60 miliona KM

Vlada Turske planira da Bosni i Hercegovini donira 60 miliona maraka (200 miliona turskih lira) za nabavku vojne opreme u cilju jačanja Oružanih snaga BiH, saznaje portal CAPITAL.

Jedan od osnovnih uslova za pomoć je da oprema bude naručena od preduzeća namjenske industrije u Turskoj koja obavljaju 100 odsto domaću proizvodnju.

Planirano je da sredstva budu doznačena u narednih pet godina kroz projekte koje predloži Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH će dostaviti popis zahtjeva koji se dostavlja Ministarstvu državne odbrane Turske kroz diplomatske kanale i proces nabavke može otpočeti. Uplate se vrše nakon što Savjet ministara obavijesti Ministarstvo državne odbrane Turske da je roba primljena u potpunosti i neoštećena”, navodi se u nacrtu vojno finansijskog sporazuma dvije zemlje.

oružane snage

Bosna i Hercegovina se ugovorom mora obavezati da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske.

Eventualni sporovi oko sporazuma će se rješavati pregovorima i diplomatskim putem bez uplitanja međunarodnih sudskih organa.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milion maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga. Biće im plaćen prevoz, hrana, troškovi smještaja te školarina za obuku i kurseve.

Ova zemlja je nekoliko puta do sada kroz sporazume o vojno-finansijskoj saradnji pomagala BiH ali nikad u ovoliko visokim iznosima.

Primjera radi, krajem 2017. godine Bosna i Hercegovina je dobila pomoć od oko 3,3 miliona KM a koja je namijenjena za unapređenja ljudskih potencijala i vještina pripadnika OS BiH.

Podsjećamo, pored Bosne i Hercegovine, vojnu pomoć vrijednu 15 miliona eura od Turske će dobiti i Crna Gora po identičnom modelu.

Prije nekoliko sedmica je objelodanjeno kako će se sredstva dodjeljivati postepeno od 2020. do 2024. godine.

Previous Otvorena izložba 'Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020'
Next Subvencije za rješavanje stambenog pitanja dobilo 459 mladih u Kantonu Sarajevo

You might also like

NAŠI DANI

I ovo je Bosna: Nepoznata osoba u apoteci izmirila sva dugovanja klijenata

Nepoznata osoba jučer je u apoteci u Kalesiji izmirila sva dugovanja klijenata ove apoteke, izvještava lokalni medij Neon. Naime, zbog teške finansijske situacije u kojoj se pojedini klijenti (pacijenti) nalaze,

NAŠI DANI

Stotine propalestinskih aktivista blokirali su fabrike oružja na četiri lokacije širom V. Britanije u protestu ‘Stop naoružavanju Izraela’

V. Britanija – Stotine propalestinskih demonstranata danas su blokirali četiri fabrike oružja u posljednjim demonstracijama protiv izvoza oružja u Izrael, izvještava Mail Online.  Grupa za kampanju Radnici za slobodnu Palestinu rekla

NAŠI DANI

Motoristi razvili “Cvijet Srebrenice“ u Sarajevu i uputili se za Potočare

Motoristi su se i ove godine, deveti put zaredom, okupili i krenuli na put od Bihaća do Memorijalnog centra Potočari kako bi odali počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Nakon što