Njemačka: Održano predavanje o povratku iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu

Njemačka: Održano predavanje o povratku iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu

Oni posjeduju dvojna državljanstva, ekonomsku i socijalnu sigurnost, kao i kulturološku i obrazovnu integrisanost u razvijenim zemljama Zapadne Evrope, SAD-a, Australije i Kanade. Međutim, napuštaju relativnu udobnost svojih života u dijaspori da bi nastavili živjeti i raditi u Bosni i Hercegovini.

Ova mala skupina hrabrih ljudi i njihovi putevi reintegracije u bosanskohercegovačko društvo su tema naučnog istraživanja dr. sc. Aide Ibričević. U svom predavanju, naslovljenom “Put kojim se rjeđe ide: Povratna dijasporska migracija u Bosnu i Hercegovinu – motivacija, prepreke, strategije i održivost,” održanom na Institutu za istraživanje mira i konflikta u Bonnu, Njemačka (Bonn International Conversion Center), Ibričević je predstavila rezultate svoje studije.

U svom izlaganju diskutovala je proces donošenja, prije svega emotivno motivisane odluke o povratku, vođene faktorima kao što su održavanje snažnih porodičnih veza, entuzijazam doprinosa boljitku bosanskohercegovačkom društva, te „postmaterijalistički“ lični sistemi vrednovanja. Iako emotivno motivisan, nalazi da je minimum ekonomske sigurnosti preduslov bez kojeg se ne može razmatrati mogućnost povratka. Učesnici u studiji navode korupciju, nepotizam i druge forme neetičnog poslovanja kao neke od najvećih prepreka na koje nailaze, a na njih odgovaraju insistiranjem na primjeni zakona i uspostavljanjem sigurnog poslovnog ambijenta za sve.

Bez obzira na objektivne poteškoće koje sa sobom neminovno nosi ova vrsta povratne migracije, većina učesnika u studiji izražava sreću i zadovoljstvo, te svoj projekat povratka u domovinu smatra ličnim i poslovnim uspjehom.

Aida Ibričević je političko-ekonomska istraživačica i publicistkinja, koja živi i radi u Sarajevu. Dodiplomske studije iz ekonomije je završila na Middlebury College-u u SAD-u. Magistrirala je na Odsjeku za ekonomiju na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti, Mađarska, te doktorirala na političkim naukama Istanbul Bilgi Univerziteta u Turskoj.

Njen naučno-istraživački rad se fokusira na dobrovoljnu povratnu migraciju, reintegraciju, transnacionalizam, dijasporske studije i politike saradnje sa dijasporom, sa posebnim interesovanjem za transfer znanja iz iseljeništva. Rad koji je predstavila je sastavni dio njene doktorske disertacije “Traženje osjećaja doma i pripadnosti: Kvalitativna studija „emotivne dimenzije državljanstva“ povratnika iz bosanskohercegovačke dijaspore.“

Za više informacija o ovoj studiji, autorica se može kontaktirati na: ibricevic@gmail.com.

Previous Otvorena nova tvornica Sarajevskog kiseljaka u Kreševu
Next Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka

You might also like

ŽIVOT

U Sarajevu živi oko 30 hiljada Pljevljaka

U Sarajevu nezvanično živi oko 30 hiljada Pljevljaka. Jedno od najaktivnijih udruženja koje okuplja Pljevljake i njihove prijatelje, svake godine organizuje veliki broj manifestacija i realizuje projekte koji ih zbližavaju

ŽIVOT

GOROSTASI SABURA I PATRIOTIZMA: Amir Reko i Arif Ahmetašević

Nakon dokumentarnog filma Makedonac, uskoro bi trebalo početi snimanje i igranog filma o Amiru Reki i njegovom herojskom činu iz okoline Goražda 14. jula 1992. godine. Snažna i antiratna priča

ŽIVOT

Halil Smajić pronašao 3.300 maraka, novac vratio vlasnici: ‘Njena suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada’

Halil Smajić iz Sarajeva je prije nekoliko dana pronašao kovertu u kojoj je bilo 3.300 KM, a  vraćanjem novca stvarom vlasniku pokazao je dobročinstvo i poštenje, osobine koje krase vjernika.