Rudarima u FBiH plaće će biti uvećane u prosjeku od 100 do 120 KM

Rudarima u FBiH plaće će biti uvećane u prosjeku od 100 do 120 KM

Plaće 11.200 uposlenika u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odobrila povećanje minimalne satnice sa sadašnjih 2,50 KM na 2,70 KM, bit će više u prosjeku za 100-120 KM, rekao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH. Kaže da primjena sporazuma počinje od 1. marta ove godine.

Sada plaće iznose od 1.050 KM do 1.220 KM

– Okončan je jedan složen i dugotrajan pregovarački proces u kome se usaglašavao tekst kolektivnog  ugovora u oblasti rudarstva u FBiH. Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH je dala saglasnost za  povećanje minimalne satnice koja se koristi kao osnovica za obračun svih plaća u svim rudnicima uglja u FBiH, u visini od osam procenata. Ako gledamo visinu prosječne plaće u rudnicima uglja u FBiH, koji posluju i rade u sastavu Koncerna, znamo da u šest rudnika, izuzimajući rudnik uglja Gračanica Gornji Vakuf, imamo plaće od 1.050 KM do 1.220 KM – rekao nam je Husić.

Dodaje da će svaki zaposleni u rudnicima uglja dobiti uvećanu neto plaću za osam procenata, u odnosu na sadašnju visinu svoje plaće.

– Povećanje plaća će biti u prosjeku 100-120 KM. Primjena ove uvećane minimalne neto satnice počinje, po sporazumu koji je postignut, od 1. marta ove godine i primjenjuje se u naredna 24 mjeseca. Isto tako je Sporazum ponudio povećanje plaće za osam posto i u rudniku uglja Gračanica, Gornji Vakuf. Može se kazati da je taj centralni, elementarni zahtjev granskih, reprezentativnih sindikata ispunjen u završnici ovog pregovaračkog procesa. Sporazum se može doživljavati i kao izazov za vrijeme koje je pred nama. Trebat će u rudnicima uglja u FBiH izvršiti realizaciju određenih investicionih projekata koji će učiniti rad sigurnijim, humanijim. Radnika u rudniku učiniti produktivnijim. Trebat ćemo uraditi kvalitetan plan – govori Husić.

Da li je bilo vezivanja povećanja satnice sa cijenom struje

Upitan da li se povećanje satnice vezuje za povećanje cijene uglja u FBiH, a samim tim i više cijene električne energije.

– Ma nije se povezivalo. Nismo niti jednom u završnici socijalnog dijaloga to spomenuli. Niti jedan socijalni partner se nije osvrtao na to – rekao nam je Husić.

Govoreći o broju uposlenih u rudnicima u FBiH, Husić kaže da je u sastavu koncerna 8.200 radnika.

– Kada dodamo rudnik Banovići, ukupno ih je 11.200 uposlenih koji će na osnovu kolektivnog ugovora dobiti povećanje plaća za osam posto – kaže Husić.

Previous Buđenje košarke i hokeja u Sarajevu
Next Senad Lulić se vraća u reprezentaciju!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Grožđe iz Blagaja u Bingo trgovinama širom zemlje

Sezona je grožđa, breskve, lubenice, te paradajza, kupusa, paprika. Veliki dio ovog, ali i drugog voća i povrća koje se može uzgojiti na našem podneblju, u Bingo trgovine svakodnevno stiže

Ekonomija/Biznis

U Srebrenici se dnevno proizvede 400 kilograma rahat lokuma

  U pogonu tjestenina prehrambene industrije „Klas“ iz Sarajeva, u srebreničkom naselju Klisa nedavno je počela proizvodnja tradicionalnog bosanskohercegovačkog proizvoda rahat lokuma. U procesu proizvodnje rahat lokuma u Srebrenici zaposleno

Ekonomija/Biznis

Rudnik Vareš primjer održivog rudarstva za druge investitore

Paulu Croninu, direktoru kompanije Eastern Mining, danas je na Sarajevo Business Forumu  uručeno priznanje za izvanredni razvoj poslovanja, te najveću stranu investiciju u Bosni i Hercegovini. Nakon dvije godine ponovo se