Rudarima u FBiH plaće će biti uvećane u prosjeku od 100 do 120 KM

Rudarima u FBiH plaće će biti uvećane u prosjeku od 100 do 120 KM

Plaće 11.200 uposlenika u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon što je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odobrila povećanje minimalne satnice sa sadašnjih 2,50 KM na 2,70 KM, bit će više u prosjeku za 100-120 KM, rekao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH. Kaže da primjena sporazuma počinje od 1. marta ove godine.

Sada plaće iznose od 1.050 KM do 1.220 KM

– Okončan je jedan složen i dugotrajan pregovarački proces u kome se usaglašavao tekst kolektivnog  ugovora u oblasti rudarstva u FBiH. Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH je dala saglasnost za  povećanje minimalne satnice koja se koristi kao osnovica za obračun svih plaća u svim rudnicima uglja u FBiH, u visini od osam procenata. Ako gledamo visinu prosječne plaće u rudnicima uglja u FBiH, koji posluju i rade u sastavu Koncerna, znamo da u šest rudnika, izuzimajući rudnik uglja Gračanica Gornji Vakuf, imamo plaće od 1.050 KM do 1.220 KM – rekao nam je Husić.

Dodaje da će svaki zaposleni u rudnicima uglja dobiti uvećanu neto plaću za osam procenata, u odnosu na sadašnju visinu svoje plaće.

– Povećanje plaća će biti u prosjeku 100-120 KM. Primjena ove uvećane minimalne neto satnice počinje, po sporazumu koji je postignut, od 1. marta ove godine i primjenjuje se u naredna 24 mjeseca. Isto tako je Sporazum ponudio povećanje plaće za osam posto i u rudniku uglja Gračanica, Gornji Vakuf. Može se kazati da je taj centralni, elementarni zahtjev granskih, reprezentativnih sindikata ispunjen u završnici ovog pregovaračkog procesa. Sporazum se može doživljavati i kao izazov za vrijeme koje je pred nama. Trebat će u rudnicima uglja u FBiH izvršiti realizaciju određenih investicionih projekata koji će učiniti rad sigurnijim, humanijim. Radnika u rudniku učiniti produktivnijim. Trebat ćemo uraditi kvalitetan plan – govori Husić.

Da li je bilo vezivanja povećanja satnice sa cijenom struje

Upitan da li se povećanje satnice vezuje za povećanje cijene uglja u FBiH, a samim tim i više cijene električne energije.

– Ma nije se povezivalo. Nismo niti jednom u završnici socijalnog dijaloga to spomenuli. Niti jedan socijalni partner se nije osvrtao na to – rekao nam je Husić.

Govoreći o broju uposlenih u rudnicima u FBiH, Husić kaže da je u sastavu koncerna 8.200 radnika.

– Kada dodamo rudnik Banovići, ukupno ih je 11.200 uposlenih koji će na osnovu kolektivnog ugovora dobiti povećanje plaća za osam posto – kaže Husić.

Previous Buđenje košarke i hokeja u Sarajevu
Next Senad Lulić se vraća u reprezentaciju!

You might also like

ŽIVOT

Napustio Minhen i vratio se na svoju zemlju: ‘Bosna je jedna. Nigdje nema ove ljepote’

Samir Grgić iz Rovina kod B. Gradiške pola života je proveo u Minhenu, gdje je imao siguran posao i odličnu zaradu. No ljubav prema poljoprivredi i rodnom kraju su prevagnuli,

TURIZAM

Živjeli smo vani, ali vjerujemo da ovdje možemo sami sebi izgraditi jedan drugačiji život

Priča o saradnji i uspjehu mladog tima hostela “Vagabond” Sead Šašivarević, jedan je od suosnivača hostela “Vagabond” u Ulici Ferhadija 21, piše Diaspora Invest. -Na ulazu u “Vagabond” stoji jedan

MADE IN BOSNIA-387

Koteks u Zavidovićima otvorio pogon: U planu i proizvodnja stolica

  U Krivajinom pogonu “Stoličara” u Zavidovićima je  počela proizvodnja. U pogonu će se kako je Akta.ba ranije najavljivala proizvoditi policijska i vojna oprema, presvlake za namještaj i auto-indrustriju, te zaštitne i službene odjeće od