Poljoprivredna proizvodnja bračnog para Hodžić: Sve što proizvedemo, stanovništvo u Kladnju kupi

Poljoprivredna proizvodnja bračnog para Hodžić: Sve što proizvedemo, stanovništvo u Kladnju kupi

Ukoliko želite da jedete svježe povrće, ne morate da čekate proljeće. Zelena salata i mladi luk su spremni za trpezu već sada.

U selu Ravne kod Kladnja, bračni par Sabina i Edis Hodžić na 502 m2 zemlje  pod plastenicima sade najukusnije povrće, prepoznatljivog domaćeg okusa, mirisa i naziva – “Paradajzić”.

Osim nešto više od 500 m2 pod plasteničkom proizvodnjom, samostalna poljoprivredna djelatnost “Paradajzić” Kladanj broji i četiri duluma sadne zemlje u vlasništvu porodice Hodžić. PP „Paradajzić“ tokom ljetne sezone u ponudi ima i  crvenu i žutu papriku, krastavce, patlidžan, paradajz i tikvice. Sabina Hodžić  je preduzetnica iz Kladnja i vlasnica poslovnog poduhvata PP Paradajzić. Realizacija njene  poslovne ideje je finansijski i stručno podržana kroz YEP Inkubator poslovnih ideja.

“Ono po čemu je “Paradajzić“ drugačiji, jeste što isti dan kada uberemo povrće, dovozimo na kućnu adresu naših kupaca. Ujutro beremo samo onoliko povrća koliko je naručeno, kako bi naši kupci imali što svježije povrće”, navodi ova mlada preduzetnica. Prilikom razmatranja da svoj hobi i proizvodnju za lične potrebe proširi na vlastiti biznis, Sabina i njen suprug saznali su za priliku za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su u 2018. godini na području općine Kladanj zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Općina Kladanj. Zahvaljujući finansijskoj podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) PP Paradajzić je dodatno opremljen sa plastenikom u kojem se sadi ukusno povrće „Paradajzić“.

Proizvodnja se obavlja kako na otvorenom polju, tako i u plastenicima. Proizvodnja u zaštićenom prostoru počinje u drugoj polovini septembra i traje sve do kraja aprila.  Salata i mladi luk dostupni su kupcima na području Kladnja već sada. Osim zelene salate, mladi luk u januaru mjesecu ovisi o dobro organizovanoj proizvodnji. „Ova zimska proizvodnja ima mnogo prednosti, a jedna od najvažnijih za naše uslove jesu minimalne potrebe za zagrijavanjem plastenika“ ističe Sabina. Dodatna prednost Paradajzić povrća jeste kvalitet. Porodična zemlja Hodžića dovoljna je da Sabina i Edis proizvedu hranu za sugrađane u Kladnju i dovezu im na kućni prag.

“Sve što proizvedemo, stanovništvo u Kladnju kupi, povrće se može naručiti preko naše Faceboook stranice i lako je dostupno svima koji žele da  probaju naše proizvode” navodi ova mlada preduzetnica i dodaje  “u planu nam je da izvršimo nabavku staklenika, kako bismo lakše mogli proizvoditi rasad. I sada koristimo vlastiti rasad, ali ga proizvodimo u težim okolnostima. Važno nam je da ponudimo domaće povrće, koje nastaje na našoj zemlji, jer je ono bolje i zdravije od uvezene hrane. Svake godine  u ponudu uvrstimo novo povrće i kada testiramonjegovu prodaju na tržištu u slučaju veće potražnje uvodimo kontinuiranu proizvodnju“. Veliku podršku u vođenju našeg biznisa pruža i porodica“ ističe ponosno Sabina i dodaje kako joj njeni i suprugovi roditelji znatno pomažu kako bi sve bilo na vrijeme urađeno, a kupci dobili kvalitetan i ukusan proizvod.

Sabina je mlada osoba koja je ostala u malom mjestu i uspješno vodi vlastiti biznis služeći kao primjer mladima iz njenog okruženja da domaći resursi mogu biti osnova uspješnog biznisa i preduzetničke karijere.

“Mladim ljudima bih poručila da pokušaju realizirati vlastite ideje u svom biznisu, jer kada imaš volju, možeš i uspjeti, samo je potrebna jaka volja” na kraju navodi ova mlada preduzetnica iz Kladnja.

Previous Amel Tuka i Larisa Cerić sportisti godine u Bosni i Hercegovini
Next Da se duša Bosnom napuni! Vožnja BH Vozom od Čapljine do Sarajeva (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Remontni zavod Hadžići – Napravljen ručni bacač, najavljeni novi projekti

Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići izradio je prvi bosanskohercegovački  ručni bacač RPG 7 MX2 kalibra 40 milimetara. – Ovaj proizvod je napravljen na osnovu odobrenja Vlade Federacije BiH i dokumenata i

Ekonomija/Biznis

Višemilionski projekti Hajriza Brčvaka na Vracama i Čavljaku

Direktor Fondacije Hemiias, Hajriz Brčvak, dobrotvor, humanista, filantrop i biznismen poznat je cijeloj regiji po brojnim humanitarnim projektima.  Ovaj put ga predstavljamo kao investitora dva velika projekta u Sarajevu koji još

Ekonomija/Biznis

Fabrika Semberka iz Janje počela sa plasmanom svojih proizvoda na EU tržište

Fabrika Semberka u bijeljinskom naselju Janja pokazatelj je da je moguće oživjeti firme pred gašenjem, učiniti ih uspješnim i zaposliti veliki broj ljudi. Kompanija na koju su naslonjeni poljoprivredni proizvođači