Potvrđena optužnica za genocid u predmetu Milomir Savčić

Potvrđena optužnica za genocid u predmetu Milomir Savčić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 13. 1. 2020. godine, optužnicu u predmetu Milomir Savčić, kojom se optuženi Milomir Savčić tereti da je počinio krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa članom 180. stav 1. i član 31. KZ BiH.

U optužnici je, pored ostalog, navedeno da je Milomir Savčić u svojstvu komadanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba vojske Republike srpske, znajući za namjeru glavnih izvršilaca da djelomično istrijebe nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, pomagao i podržavao ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i duševnih povreda skupini Bošnjaka, koji su, kao Bošnjaci Istočne Bosne, činili značajan dio etničke skupine Bošnjaka.

Savčić je posljednjih godina na poziciji predsjednika Boračke organizacije Rs.

Previous Da se duša Bosnom napuni! Vožnja BH Vozom od Čapljine do Sarajeva (VIDEO)
Next U Visokom i ZDK turistima najzanimljivija 'Bosanska dolina piramida'

You might also like

NAŠI DANI

Kancelarija za medije vlade u Gazi: Ubijen još jedan novinar, 101. od 7. oktobra

Kancelarija za medije vlade u Gazi u nedjelju je saopštila da je još jedan novinar ubijen je u Pojasu Gaze u izraelskim napadima te je ukupan broj novinara ubijenih u

NAŠI DANI

Komšić u Sloveniji: Konstitutivnosti iz SSSR, Bosna i Hercegovina može bez nje

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas na panelu lidera „Budućnost Evrope – proširenje“ u okviru 16. Bledskog strateškog forum kako je BiH moguća bez konstitutivnosti i

NAŠI DANI

Pehar ugovore za nabavku vakcina trebao potpisati danas – zašto nije?

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ne želi potpisati nabavku vakcina za potrebe Federacije. Tačni razlozi nisu poznati, ali se spekulira kako se Pehar navodno plaši krivične odgovornosti?!