Tekstilni proizvodi iz Bosne i Hercegovine konkurentni i na stranim tržištima

Tekstilni proizvodi iz Bosne i Hercegovine konkurentni i na stranim tržištima

Mali broj kompanija, ali visok kvalitet

Tekstilna industrija se često poistovjećuje isključivo s proizvodnjom odjeće, međutim veliki dio nje čini proizvodnja tekstila koji imaju primjenu u mnogim različitim djelatnostima. Ovaj put smo analizirali upravo tu vrstu proizvodnje tekstila u Bosni i Hercegovini kao jednu od onih koje se rijetko prezentiraju  javnosti. Iako je još uvijek mali broj kompanija koji se bavi ovom proizvodnjom kvalitet njihovih proizvoda je prepoznat na mnogim stranim tržištima.

Analiziranje proizvodnje tekstila u Bosni i Hercegovini bez isticanja Prevent grupacije je gotovo nemoguće. O tome dovoljno govori činjenica da se čak 4 kompanije u okviru ove grupacije nalaze u top 10 kompanija prema prihodu u BiH koje se bave proizvodnjom tekstila. Preventove autopresvlake su poznate u cijelom svijetu a koriste ih gotovi svi brendovi VW grupacije. Njihovi proizvodni pogoni nalaze se u raznim zemljama poput Njemačke, Austrije, Rumunije, Španije, Brazila, Mađarske i Turske, a grupacija zapošljava preko 13 hiljada ljudi.

Još jedan veoma uspješan primjer tekstilne kompanije je austrijski Greiner Aerospace čije je sjedište za Bosni i Hercegovini u Žepču. Ova kompanija se bavi proizvodnjom sjedišta za svjetske aviokompanije poput Boeinga i Airbusa, a grupacija radi s više od 900 klijenata širom svijeta i pokriva blizu 60 posto svjetskog tržišta svojim proizvodima. Direktori Greinera iz različitih dijelova svijeta dolazili su gledati rad zaposlenika Greinera u BiH koji su uglavnom iz Žepča i okoline.
 

Tekstilna industrija u Bosni i Hercegovini se također može pohvaliti proizvodnjom visoko kvalitetnih tendi koje se postavljaju na mnoge poslovne i privatne objekte. Za ovo je zaslužna kompanija Suman iz Gračanice koja je lider ove vrste proizvodnje u BiH, a u sklopu svog asortimana nudi suncobrane, reklamne banere, zastave te različite vrste zavjesa. Njihov uspjeh najbolje oslikava podatak o dobiti od preko 2 miliona KM u 2018. godini.


Broj kompanija u posljednje tri godine 


U 2016. godini registrovane su 133 kompanije koje se bave proizvodnjom tekstila, međutim taj broj se smanjio u 2018. godini na 129.

Vrste kompanija


Od navedenih kompanija, 63,6% kompanija ostvaruje prihod do pola miliona KM, 27,1% kompanija do 5 miliona KM, a 9,3% više od 5 miliona KM.

Broj zaposlenih i prosječne plate


Broj radnika u sektoru proizvodnje tekstila u 2017. godini je porastao za oko 600, a u 2018. godini za gotovo 400 radnika.

Prosječna mjesečna bruto plata radnika u kompanijama koje se bave proizvodnjom tekstila u 2018. godini iznosila je 1.103,00 KM, odnosno 564,00 EUR. To znači da su radnici u kompanijama koje se bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda u prosjeku plaćeni 7 KM po satu, odnosno 3,5 EUR po satu.

Troškovi plataBAMEUR
Ukupni troškovi plata87,251,64344,611,057
Broj zaposlenih6,593 
Prosječna godišnja bruto plata po zaposlenom13,2346,766
Prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom1,103564
Prosječna dnevnica po zaposlenom5327
Prosječna satnica zaposlenom73

Mjesečni prihod po zaposlenom iznosi 3.089,00 KM, odnosno 1.579,00 EUR. Prosječni prihod po satu zaposlenika iznosi 18 KM, odnosno 9 EUR.

Vrsta prihodaBAMEUR
Godišnji prihod po zaposlenom37,06518,951
Mjesečni prihod po zaposlenom3,0891,579
Dnevni prihod po zaposlenom14775
Prosječni prihod po satu po zaposlenom189

PRIHOD I IZVOZ


Ukupan prihod od prodaje u posljednje tri godine bilježi značajan i konstantan rast od blizu 20 miliona KM godišnje, međutim prihod od izvoza je dosta manji i zabilježio je pad od gotovo 3 miliona KM u 2018. godini u odnosu na 2016. godini.

Top 20 kompanija prema prihodu


Udio 10 kompanija prema ukupnom prihodu

Ukupna dobit


Kompanije registrovane u okviru sektora proizvodnje tekstila su u 2016. godini ostvarile dobit od 2,7 miliona KM. U 2017. godini došlo je do naglog pada koji je rezultirao negativnim poslovanjem, da bi dobit u 2018. godini naglo porasla na 5,3 miliona KM.

Top 10 kompanija po dobiti

Izvor: Diaspora Invest

Previous WHO: Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije o koronavirusu i zaštiti
Next Izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava B'Tselem: Trumpov plan poput švicarskog sira

You might also like

Ekonomija/Biznis

Šta je korona virus donio pozitivnog u bosanskoj ekonomiji

Uz mnoge negativne efekte u vidu zatvaranja tvornica, otpuštanja radnika, obustavljanja rada cijelih industrija poput ugostiteljstva i turizma i u konačnici ekonomskog usporavanja koje ćemo osjećati i narednih godina, korona

Ekonomija/Biznis

Ismet Mujić u poljoprivredi vidi perspektivu. Mladima poručuje da ostanu na selu

U potrazi za januarskim junakom sela, put nas vodi do grada Zmaja od Bosne, gdje u naselju Ledenice Gornje, nadomak Gradačca, pronalazimo 30-togodišnjeg Ismeta Mujića. On je otac dvoje djece, suprug i poljoprivrednik! Poznanici kažu vrijedan, pošten

Ekonomija/Biznis

Novac zarađen u Švicarskoj uložili u najsavremeniju farmu romanovskih ovaca

Lejla i Samir Vilić su novac zarađen u Švicarskoj uložili u najsavremeniju farmu romanovskih ovaca u Podastinju kod Kiseljaka. Svojim primjerom opovrgnuli su tezu pojedinih domaćih poljoprivrednika i stočara da