Lani na Ilidži oko 250 hiljada registrovanih turista

Lani na Ilidži oko 250 hiljada registrovanih turista

U 2019. godini registrovano je 249.829 dolazaka i ostvareno 487.142 noćenja, a turistima je bilo na raspolaganju 31 smještajni objekat sa više od 2.200 smještajnih jedinica i 5.200 ležaja na području općine Ilidža.

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, Općina Ilidža već 12 godina kontinuirano zauzima vodeću poziciju po broju dolazaka i ostvarenih noćenja turista, te broju raspoloživih smještajnih jedinica i ležaja. U registrima za obavljanje djelatnosti fizičkih lica pri Općini Ilidža upisano je ukupno 1.315 privrednih subjekata (630 obrtničkih i 313 trgovačkih radnji/djelatnosti, 198 ugostiteljska objekata, 78 taksi prevoznika, 52 autoprevoznika, 34 fijakerista i 10 autoškola). Privrednih subjekata je 3.421. koji se registruju u registarskom sudu (pravna lica), a koji imaju sjedište ili poslovnu jedinicu na području općine Ilidža.

Investicijama privatnog sektora povećan je ukupan broj smještajnih kapaciteta. Uz ranije otvorene hotelske kapacitete: Terme, Hercegovina, Crystal, Hollywood, Radon Plaza, Rimski most, Delminium, Previla-bivši Imzit, Bosna 1, BM, BM Internacional, Heco plus, Gastro ID, Elegance, Ahar, Suljović, Merona, Aleja i motel Mujanić. Dodatno je ojačana pozicija i značaj Općine Ilidže kao turističke destinacije, te je proširena ponuda kroz visoko kategorisane kapacitete i to :Turističko naselje “Čenga” (hotel, tri vile i restoran), hotel “Austria i Bosna”, hotel Koncept Residence, hotel “Orange” i izgradnjom sportske dovrane u kompleksu “Hills”.

Općina Ilidža kontinuirano sprovodi aktivnosti na poboljšanju cjelokupnog ambijenta življenja za građane i posjetitelje. Tako je 2018. godine završena je rekonstrukcija Male aleje  postavljanje tendi-nadstrešnica koje se koriste kao prostor za ljetne baste, a u septembru 2019. godine rekonstrukcija, restauracija i sanacija “Vrtlarske kuće”, objekta u vlasništvu Općine Ilidža, te je otvoren pješački most u naselju Pejton, koji osim funkcionalne, poboljšava i estetsku sliku Ilidže.

Previous Nadomak Sarajeva: Medvjedi i vukovi na Skakavcu su blago
Next U našoj državi duplo više žena od muškaraca u najkasnijoj životnoj dobi

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Više od 400 učesnika na Una regati (VIDEO)

Vodena karavana na rijeci Uni jutros je otpočela svoju plovidbu a više od 400 učesnika prepustilo se adreanalinu na vodi, Uni i njenim brzacima.

BH RAZGLEDNICA

Gradačac: Pri kraju radovi na uređenju Trga Alije Izetbegovića

Radovi na uređenju Trga Alije Izetbegovića u Gradačcu, započeti ovoga proljeća, privode se kraju, a trg bi službeno trebao biti otvoren do početka ovogodišnjeg Sajma šljive 23. augusta. Tokom izvođenja

TURIZAM

Rafting na Tari bez prelaska u Crnu Goru

Mehanizacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine probija se kroz kanjon Tare, krčeći šumu i šikaru za novi put koji će omogućiti rafting bez prelaska u Crnu Goru, piše biznis.ba. Put