Poštenje se u Bosni ipak isplati! Stipendija kćerki Sulejmana Zećirija koji je vratio pronađeni novčanik

Poštenje se u Bosni ipak isplati! Stipendija kćerki Sulejmana Zećirija koji je vratio pronađeni novčanik

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine dr. Melika Mahmutbegović, sa saradnicima, primila je danas u posjetu Sulejmana Zećirija iz Hadžića, više puta ranjavanog demobilisanog borca Armije RBiH, oca osmero djece, koji je prošle sedmice pronašao novčanik sa 5.000 KM, i pošteno ga vratio njegovom vlasniku.

Zajedno za Zećirijem susretu sa potpredsjednicom Mahmutbegović prisustvovala je i njegova kćerka Mirsada, učenica prvog razreda Tekstilne škole.

Želeći javno izraziti priznanje Sulejmanu Zećiriju koji je, uprkos teškoj porodičnoj situaciji, poštenje stavio iznad svega, potpredsjednica Mahmutbegović je odlučila dodijelit jednogodišnju stipendiju njegovoj kćerki za školovanje.

– Želimo podržati Vaše poštenje i Vašu borbu za porodicu. Vjerujem da je zadržavanje moralnih principa put kojim možemo ići naprijed, kazala je, uz ostalo, Mahmutbegović tokom susreta, interesujući se za uslove u kojima živi inače 13-člana porodica Zećiri.

Sulejman Zećiri, bivši borac 109. i 145. brigade Prvog korpusa Armije RBiH, koji je rat proveo na Treskavici i drugim bosanskohercegovačkim ratištima, gdje je ukupno tri puta ranjen, kazao je da nije imao dileme da li da pronađeni novac što prije vrati njegovom vlasniku.

Štaviše, odbio je namjeru vlasnika novca da ga nagradi za pošteni pronalazak.

– Meni je otac rekao da nikada ne uzimam novac koji nisam zaradio, ma u kakvoj situaciji bio, i ja tome učim i moju djecu, kazao je, uz ostali, Zećiri potpredsjednici Mahmutbegović.

Zećiri je bez zaposlenja, ali uspijeva da izdržava svoju porodicu baveći se poljoprivredom, a tokom ljeta radi i u šumi.

Najveća mu je želja da odškoluje djecu i da dočeka da njegovi sinovi dobiju zaposlenje, što mu je ranije obećavano.

Uputio je izraze zahvalnosti potpredsjednici Mahmutbegović, dodavši da mu mnogo znači što je njegova gesta prepoznata i kod nosilaca najviših dužnosti, te da će Federacija BiH pomoći školovanje njegove kćerke.

Previous Tešanjska sahat-kula dobila novog 'čuvara vremena'
Next Projektom "Pametna kuća" osnovci iz Ugljevika uspješno se predstavili u Londonu

You might also like

NAŠI DANI

Preminuo Jovan Divjak, bivši general ARBiH

U Sarajevu je u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak. Bio je nosilac najvišeg francuskog ordena – Legije časti. Na početku agresije na Bosnu

NAŠI DANI

I Vlada USK se “prebacila” na Mtel

Burne su reakcije javnosti bile nakon jučerašnje vijesti da će Vlada Kantona Sarajevo koristiti usluge kompanije Mtel umjesto BH Telecoma. Mtelove usluge, kako je potvrđeno Faktoru, koristi i Vlada Unsko-sanskog

NAŠI DANI

Zvizdić martovsku plaću donirao bolnici “Dr. Safet Mujić” u Mostaru

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić odlučio je da se iznos njegove neto plaće za mjesec mart uplati na račun bolnice “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, a u