Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Jak vjetar i snijeg koji je na području Sjeničko-pešterske visoravni za noć napadao preko jednog metra potpuno je od svijeta odsjekao taj dio Sandžaka.

Saobraćaj na magistralnom putu Novi Pazar – Sjenica od juče je u prekidu, a prema informacijama iz preduzeća “Novi Pazar put” i njihovih ekipa sa terena, blokada te dionice potrajaće i u naredna 24 sata.

Gotovo sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo tog preduzeća su na terenu, a zbog sniježnih nanosa visokih i do pet metara, velikog broja zavejanih automobila na tom putnom pravcu i složenih vremenskih prilika, put nije prohodan i teško ga je raščistiti od snijega.

“Ja sam tek došao u ovo preduzeće. Zaposleni na zimskom održavanju ne pamte ovakvu situaciju unazad 40 godina, koliko su u firmi. Juče smo od četiri sata posle podne, pa do pet sati ujutru iz smetova, zajedno sa spasiocima izvlačili ljude iz zavejanih vozila. U smetovima se našlo oko 70 vozila, iz njih smo izvlačili do jutros i trudnice, djecu, bebu staru svega nekoliko dana, stare i bolesne”, rekao je direktor preduzeća “Novi Pazar put” Aleksandar Grbović u razgovoru za Anadolu Agency.

Slika


Gotovo 24 sata u prekidu je i saobraćaj na regionalnom putu od Duge Poljane do Sjenice. Najkritičnija je situacija u mjestu Brnjica.

“Dosta je teška situacija i ona će potrajati. Naša mehanizacija, više od 15 ekipa, bez prestanka rade na probijanju i prohodnosti do Sjenice. Posao nam otežavaju i vozila koja su i dalje zavejana i ispod smetova visine i do pet metara. Pratimo prognoze, vetar ovdje na Sjeničko-pešterskoj visoravni i dalje olujno duva, a biće i novih padavina. Moramo skloniti sva vozila i smetove koji su pored puta, da se ne obruše i ugroze još nekoga, sve ovo radimo s ciljem da nema više ljudskih žrtava zbog snega na ovoj dionici puta o kome mi vodimo računa”, dodao je Grbović.

Zbog složene situacije i snijega od juče su ukinute su i autobuske linije na relaciji Novi Pazar –Sarajevo, autobusi koji su saobraćali ka Sarajevu preko Sjenice, vraćeni su za Novi Pazar.

U mjestu Sušice, nedaleko od Duge Poljane, jutros oko pet sati putari i spasioci pronašli su beživotno telo R. Č. (66) koji je, kako se sumnja, preminuo usljed smrzavanja.

Štab za vanredne situacije opštine Sjenica proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji cijele opštine.

Zbog neočišćenih državnih puteva, na pojedinim putnim pravcima ne može se odmah pristupiti čišćenju pojedinih lokalnih puteva, pa su zavejana mnoga sela i zaseoci na teritoriji Sjeničko-pešterske visoravni.

Previous Fining d.o.o. Gračanica povećao izvoz dizalica za čak 50%
Next Vrijedni farmer iz Podžeplja: Koliko god da imamo, sve je unaprijed prodato

You might also like

NAŠI DANI

Kasarna ”Safet Zajko” pretvorena u najveći park u Sarajevu

    Vojna kasarna “Safet Zajko” u sarajevskom naselju Halilovići dobila je potpuno novu funkciju. Dječiji parkovi, ljetne pozornice, sportski tereni zamijenili su stražarnice i vojne objekte. To će biti

NAŠI DANI

Direktor Zavičajnog muzeja u Visokom: DATUM KRUNISANJA KRALJA TVRTKA BI TREBALO OBILJEŽAVATI NA NAJVIŠEM DRŽAVNOM NIVOU

Bosanskog bana Stjepana Tvrtka I Kotromanića krunisao je za kralja Bosne tadašnji poglavar Crkve bosanske, koji se u tom periodu nazivao – djed Crkve bosanske, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina

NAŠI DANI

Šarović: Predsjedništvo da zauzme jasan stav o Pelješkom i odlagalštu nuklearnog otpada na granici

Predsjednik SDS-a i ministar u državnom Vijeću ministara Mirko Šarović izjavio je danas u Banjoj Luci da nakon pristiglih potvrda iz Hrvatske da ova susjedna zemlja definitivno i pored protivljenja