Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Jak vjetar i snijeg koji je na području Sjeničko-pešterske visoravni za noć napadao preko jednog metra potpuno je od svijeta odsjekao taj dio Sandžaka.

Saobraćaj na magistralnom putu Novi Pazar – Sjenica od juče je u prekidu, a prema informacijama iz preduzeća “Novi Pazar put” i njihovih ekipa sa terena, blokada te dionice potrajaće i u naredna 24 sata.

Gotovo sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo tog preduzeća su na terenu, a zbog sniježnih nanosa visokih i do pet metara, velikog broja zavejanih automobila na tom putnom pravcu i složenih vremenskih prilika, put nije prohodan i teško ga je raščistiti od snijega.

“Ja sam tek došao u ovo preduzeće. Zaposleni na zimskom održavanju ne pamte ovakvu situaciju unazad 40 godina, koliko su u firmi. Juče smo od četiri sata posle podne, pa do pet sati ujutru iz smetova, zajedno sa spasiocima izvlačili ljude iz zavejanih vozila. U smetovima se našlo oko 70 vozila, iz njih smo izvlačili do jutros i trudnice, djecu, bebu staru svega nekoliko dana, stare i bolesne”, rekao je direktor preduzeća “Novi Pazar put” Aleksandar Grbović u razgovoru za Anadolu Agency.

Slika


Gotovo 24 sata u prekidu je i saobraćaj na regionalnom putu od Duge Poljane do Sjenice. Najkritičnija je situacija u mjestu Brnjica.

“Dosta je teška situacija i ona će potrajati. Naša mehanizacija, više od 15 ekipa, bez prestanka rade na probijanju i prohodnosti do Sjenice. Posao nam otežavaju i vozila koja su i dalje zavejana i ispod smetova visine i do pet metara. Pratimo prognoze, vetar ovdje na Sjeničko-pešterskoj visoravni i dalje olujno duva, a biće i novih padavina. Moramo skloniti sva vozila i smetove koji su pored puta, da se ne obruše i ugroze još nekoga, sve ovo radimo s ciljem da nema više ljudskih žrtava zbog snega na ovoj dionici puta o kome mi vodimo računa”, dodao je Grbović.

Zbog složene situacije i snijega od juče su ukinute su i autobuske linije na relaciji Novi Pazar –Sarajevo, autobusi koji su saobraćali ka Sarajevu preko Sjenice, vraćeni su za Novi Pazar.

U mjestu Sušice, nedaleko od Duge Poljane, jutros oko pet sati putari i spasioci pronašli su beživotno telo R. Č. (66) koji je, kako se sumnja, preminuo usljed smrzavanja.

Štab za vanredne situacije opštine Sjenica proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji cijele opštine.

Zbog neočišćenih državnih puteva, na pojedinim putnim pravcima ne može se odmah pristupiti čišćenju pojedinih lokalnih puteva, pa su zavejana mnoga sela i zaseoci na teritoriji Sjeničko-pešterske visoravni.

Previous Fining d.o.o. Gračanica povećao izvoz dizalica za čak 50%
Next Vrijedni farmer iz Podžeplja: Koliko god da imamo, sve je unaprijed prodato

You might also like

NAŠI DANI

U Bosnu iz Njemačke vraćeno 69 studenata

U Bosnu i Hercegovinu jutros su stigla dva autobusa sa 69 bosanskohercegovačkih studenata koji su boravili na privremenom radu u Njemačkoj. Na put su krenuli juče iz Štutgarta, a prevoz

NAŠI DANI

Haški tužilac: Etničko čišćenje nije bilo posljedica rata, nego cilj!

Strategija Ratka Mladića i Radovana Karadžića bila je izmjena bosanske demografske slike, koju bi Međunarodna zajednica trebala prihvatiti kao trajnu, kazao je tužilac Alan Tiger u svojoj završnoj riječi, kojim

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbiju će “prožderati” sopstveni nacionalizam

“Da sam na mjestu susjeda, ne bih uzimao zdravo za gotovo nekakve poruke iz Srbije o dobrosusjedstvu i stabilnosti” Historičar Milivoj Bešlin izjavio je da je filozof Radomir Konstantinović bio u pravu kada