U Narodnom pozorištu zvanično otvoren Festival ‘Sarajevska zima 2020’

U Narodnom pozorištu zvanično otvoren Festival ‘Sarajevska zima 2020’

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je uz zvuke Sarajevske filharmonije zvanično otvoren 36. Međunarodni festival “Sarajevska zima 2020”, koji se ove godine održava pod motom “Vrijeme za tebe – odaberi umjetnost” (Time for you: Pic Up Art)”.

Prije koncerta je ispred Narodnog pozorišta na trgu Sousan Sontag održana ceremonija pod nazivom “Olimpijska baklja kulture Sarajevo 2021.“

U Narodnom pozorištu u Sarajevu koncertom Sarajevska filharmonija i “Sarajevska zima“ slave Ludwiga van Beethovena u kojem su svoj doprinos dali i umjetnici iz Južne Koreje, Turkmenistana, Turske, Azerbajdžana i Kazahstana, a izvedena su i djela kazahstanskog intelektualca i kompozitora Abaija Qunanbaiulyja.

S obzirom da se ove godine obilježava 250. godišnjica rođenja Beethovena, organizatori “Sarajevske zime“ odlučili su koncertom u čast velikog kompozitora zaključiti cjelodnevni program otvorenje festivala.

Prije koncerta dolazak “Sarajevske zime“ najavila je “šarena“ kolona umjetnika koja je krenula iz Gimnazijske ulice i stigla u Narodno pozorište.

Cjelodnevni program otvaranja 36. “Sarajevske zime“ počeo je danas simboličnim puštanjem 36 golubova pismonoša ispred Bosanskog kulturnog centra (BKC).

U prvom činu otvaranja festivala, kako ga je nazvao direktor “Sarajevske zime“ Ibrahim Spahić, učestvovali su učenici sarajevskih škola. Uslijedio je obilazak izložbe radova, instalacija i performansa ukupno 33 umjetnika iz različitih dijelova svijeta.

Tokom ostatka dana, između ostalog upriličena je samostalna izložba “Akvareli Sarajeva“ i promocija knjige Branka Popovića “Sarajevo“ u galeriji “Roman Petrović“, zatim koncert indijske muzike u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, izložba “Nemam predstavu – Branislav Nušić u Sarajevu“ u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao i brojni drugi sadržaji.

Festival je apliciralo na 450 projekata, a izabrana su 123 projekta i pozvani su umjetnici iz više od 60 zemalja. Samo ceremoniji otvaranja prisustvovalo je 67 umjetnika iz 67 zemalja, a program festivala će biti izveden na tačno 39 lokacija. Umjetnici iz različitih dijelova svijeta će u okviru festivala predstaviti sa svojim performansima iz oblasti muzike, opere, baleta, drame, savremenog plesa, cirkusa, uličnih performansa, književnosti, arhitekture, vizuelne umjetnosti, filma.

“Sarajevska zima“ će trajati do 21. marta 2020. godine. Ovogodišnji međunarodni festival “Sarajevska zima“, 36. po redu, održava se pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope i UNESCO-a i pod motom “Vrijeme za tebe – odaberi umjetnost (Time for you: Pic Up Art).

Izvor: Agencije

Previous Veličanstvena unutrašnjost Begove džamije u Sarajevu
Next Maid Redžić s preskočenih 216 cm osvojio drugo mjesto u njemačkom Chemintzu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Režiser filma ‘Sarajevo safari’: Nisam vjerovao da toliko zlo i postoji, ali su se pojavili svjedoci

Slovenački režiser Miran Zupanič, čija je priča o morbidnom “lovu” na žive ljude, ispričana u filmu “Sarajevo safari”, zaprepastila javnost, pojašnjava uoči večerašnje premijere da ni sam nije mogao vjerovati

TURIZAM

Goražde: Festival prijateljstva i Eko-Drinska regata uz veliki broj učesnika

Više od 280 uglavnom mladih ljudi iz različitih dijelova svijeta učestvovalo je za vikend u velikoj Drinskoj Eko regati. Sa Modrana na Ustikolini spustilo se više od 40 čamaca, a

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Tokom opsade Sarajeva poginulo je 11.541 ljudi. Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma medijska kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”. Riječ je o