Saradnja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i grada Burse

Saradnja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i grada Burse

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća koju su činili predsjednica dr. Jasmina Curić i potpredsjednik Fuad Baćićanin posjetila je Bursu, turski grad i istoimenu oblast i tom prilikom se susrela sa gradonačelnikom Alinurom Aktašom. 

Predsjednica BNV je predstavila aktivnosti i rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća i planove za naredni period i naglasila potrebu jačanja odnosa između Sandžaka i turskih gradova i pokrajina. 

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima saradnje između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i grada Burse kao i sa udruženjima Bošnjaka u ovom gradu. 

Sastanku kod gradonačelnika prisustvovali su i Yusuf Ozturk, predsjednik udruženja Bosna-Sandžak za Bursu, Huso Sušić, načelnik opštine Donji Vakuf iz BiH te Nisvet Hrnjić, ministar ekonomije Srednjobosanskog kantona. 

Na sastanak su, od strane organizatora Udruženja Bosna-Sandžak za Bursu bili pozvani i predstavnici svih sandžačkih opština i gradova a sve u cilju jačanja saradnje između Sandžaka i grada i regiona Burse. 

Delegacija BNV-a je potom prisustvovala manifestaciji „VEČE JEDINSTVA, DRUŽENJA I SOLIDARNOSTI“ koju je organizovalo udruženje Bursa Bosna-Sandžak. 

U svom obraćanju predsjednica BNV je rekla da je Bošnjačko nacionalno vijeće krovna institucija Bošnjaka i najviše političko i predstavničko tijelo koje se skoro tri decenije bori za očuvanje identiteta i ostvarivanja prava i boljeg položaja Bošnjaka u Sandžaku.  U cilju rješavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka BNV je  pokrenulo inicijativu za uspostavljanje autonomije Sandžaka kroz model specijalnog statusa. 

„Građani Turske porijeklom iz Sandžaka su izuzetno uspješni poslovni ljudi, naučnici, profesori, javni i kulturni radnici pa stoga očekujem da ćemo nastaviti saradnju na svim zajedničkim programima i projektima. Cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća je da zajedno sa vama očuvamo veze između građana Turske porijeklom iz Sandžaka i Bošnjaka Sandžaka.“ – istakla je dr. Curić.  

Skupu su prisustvovali i predstavnici Vlade i Skupštine Republike Turske, gradonačelnik Burse, predsjednici više opština iz Turske, konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu, zvaničnici i predsjednici opština iz Bosne i Hercegovine te privrednici i predstavnici brojnih bošnjačkih udruženja iz Turske.

Previous Internatski smještaj u Potočarima spas za 80 djece: Do škole putovali i 50 kilometara (Video)
Next Životna priča Izeta Buče: Iz Goražda ga UN izvukao ranjenog, sinoć se s ekipom filma "1917" okitio Oscarom

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Premijerno prikazan film Avde Huseinovića “SARAJEVSKI VITEZOVI – POZDRAV DOMOVINI”

  Sinoć je u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo premijerno prikazan film “SARAJEVSKI VITEZOVI – POZDRAV DOMOVINI” autora Avde Huseinovića. Film kroz autentične video snimke i svjedočenje živih svjedoka

NAŠI DANI

Poruke s protesta u Ženevi i Parizu: Svi smo spremni stati u odbranu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine!

Stotine naših ljudi iz Švicarske i Francuske prisustvovalo je danas mirnom skupu podrške za Bosnu i Hercegovinu koji je održan u Ženevi. Zastave Bosne i Hercegovine zavihorile su se u

KULTURA I UMJETNOST

Popularni rockeri u sklopu svoje oproštajne turneje nastupaju u Sarajevu

Najveći rock spektakl sljedećeg ljeta u BiH u dvorani Mirza Delibašić 19. jula 2022 I LEGENDARNI WHITESNAKE U SKLOPU SVOJE OPROŠTAJNE TURNEJE DOLAZE U SARAJEVO! Na izričitu želju David Coverdalea,