Woonica Wool: Od ljubavi prema pletenju do novog brenda za dojenčad

Woonica Wool: Od ljubavi prema pletenju do novog brenda za dojenčad

Woonica Wool novi je brend koji polako osvaja domaće tržište a u potpunosti je posvećen mališanima, najviše dojenačkoj dobi.

Amila Haračić dvadesetčetverogodišnja Sarajka u ovaj brend utkala je svoje pletačko iskustvo i ljubav prema modnoj industriji.

“Oduvijek sam željela da se bavim nečim što je vezano za modu, ali to mi nije bila prvobitna inspiracija za nastanak brenda. Završila sam pravao i uporedo sa potragom za poslom u struci tragala sam i za onim čime bi mogla da se okupiram u međuvremenu. Inspiraciju za ovaj brend dobila sam kada sam postala tetka jedne male djevojčice i istražujući tržište vidjela sam da jako malo, mogu slobodno reći nikako, u ponudi ovakvih odjevnih predmeta za bebe, tačnije da je u pitanju ručni rad od prirodnog materijala, S obzirom da je pletenje uvijek bilo dio mene ovo je bio logičan slijed”, govori za Akta.ba Haračić.

Woonicu Wool čine proizvodi od najkvalitetnijeg vlakna vune, merino vune.

Haračić kaže da je kroz ovaj brend uspjela da spoji svoje dvije ljubavi koje su zajedno dale moderne, praktične i istovremeno kvalitetne odjevne predmete dobro po zdravlje mališana, a ujedno je i sebi stvorila radno mjesto

“Od samog počeka vuna se činila kao odličan izbor materijala, poznata su njena svojstva na organizam čovjeka a pogotovo male djece. Svi naši proizvodi izrađuju se od najkvalitetnijeg vlakna vune, merino vune. Obično kada pomislimo na vunu  i proizvode od vune uvijek nas asociraju na neprijatni osjećaj grebanja, iritacije ili bockanja. Sa ovom vrstom vune to nije slučaj. Merino je mekan i nježan materijal koji pri kontaktu sa kožom ostavlja osjećaj prijatnosti i udobnosti i idelan je za malene. Jedna od najbitnijih prednosti ovakvih materijala je sposobnost regulacije temperature. Vlakna merino vune su aktivna i reaguju na promjenu tjelesne temperature. Pored toga što će vaše mališane grijati zimi, merino vuna će ih hladiti ljeti. Aktiviranjem znojnih žlijezda vlakna merino vune uklanjaju vlagu sa bebine kože i upijaj ju. Ta vlaga iz vlakana počinje da isparava, što daje prijatan osjećaj hlađenja. Druga prednost jeste prisustvo lanolina i keratina, što merino vunu čini antibakterijskim i hipoalergijskim materijalom, a naša odjeća izrađena od merino vune, za razliku od sintetičkih materijala, otporna je na neprijatne mirise izazvane prisustvom bakterija”, pojašnjava Haračić.

Svaki proizvod je ručno rađen i unikatan na svoj način. Sirovine za izradu proizvoda kaže nabavljaju od lokalnih prodavača koji imaju kvalitetnu vunu i s kojima su već ostvarili dobru saradnju, a za bojenje koriste prirodne boje.

Svaki njihov proizvod namijenjen je za bebe različite dobi. U ponudi imaju pape, kapice, helanke i trenutno najprodavanije kratke pantalone na tregere.

“Jako je bitno kada dijete, od dojenačke dobi, dođe u kontakt s ljekovitim vlaknima. Tako postaje manje podložno virusima i infekcijama. Prisustvo lanolina i keratina merino vunu čini antibakterijskim i hipoalergijskim materijalom. Za svaku bebu ne postoji ništa zdravije i bolje od ovakvih proizvoda, barem kada je odjeća u pitanju. Osim toga, u našoj ponudi imamo i “mum’s scarf”, šal za majke”, kaže Haračić.

Trenutno je na promociji brenda i izradi proizvoda angažovano četvero ljudi. Haračić kaže da je riječ o kućnoj radionici koja za sada stiže da odgovori na sve narudžbe, kojih je iz dana u dan sve više.

“Svakom proizvodu posvećuje se posebna pažnja, jer nije riječ o serijskoj proizvodnji. Za svaki proizvod razlikuje se i vrijeme izrade. Trenutno su nam najprodavanije kratke pantalone na tregere i za njihovu izradu potrebno je 4 do 5 dana. Koliko nam posao bude tražio sigurno ćemo proširivati svoj asirtiman a i ljude ako bude potrebno”, govori Haračić.

Svi zainteresovani njihove proizvode mogu pogledati na facebook stranici Woonica Wool, ili na njihovom instagram profili woonica.wool. Narudžbe šalju poštom širom Bosne i Hercegovine, a na području Kantona Sarajevo nude besplatnu dostavu na kućnu adresu.

“Najbolja nam je reklama od kupaca koji su već isprobali proizvode i na taj način proširili priču o nama. Zahvaljujući njima svakodnevno imamo nove zahtjeve za izradu artikala. Kada je u pitanju međunarodno tržište, i tu dobijamo upite i narudžbe iz nelikoliko država EU i na iste svakako odgovorimo, jer želimo proširiti glas o nama. Za sada nam je svakako prioritet da osvojimo domaće tržište, ali nećemo bježati i od drugih”, govori Haračić.

Kada je riječ o planovima daljeg razvoja mladog i toplog brenda Woonica Wool Haračić kaže da ne bi željela da zvuči kao kliše, ali za sada im je na prvom mjestu kvalitet i zadovoljstvo kupaca.

“Zaista želimo da ljude bolje upoznamo sa svojstvima merino vune i njenoj dobrobiti po zdravlje za mališane. Na ljeto planiramo kolekciju za bebe od pamuka, koji je također nježan prirodni materijal izvrstan za toplije dane koji nam dolaze, ali to je samo početak”, poručila je za kraj Haračić.

Previous Optužnica protiv osuđenog zločinca Dragoljuba Mihailovića
Next Bosanska firma povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Elektroprivreda BiH osnovala novu kompaniju koje će zapošljavati 326 radnika

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine osniva novu kompaniju pod nazivom MiOD d.o.o. Tuzla, koja će se baviti pružanjem usluga održavanja i pomoćne mehanizacije zavisnim društvima Koncerna Elektroprivreda BiH, navodi se u Dnevnom redu vanredne

NAŠI DANI

Brčanski ‘Malagić’ proizvodi maske i dijeli sugrađanima

Saopćenje iz firme za proizvodnju namještaja ‘Malagić’.. -Obzirom na trenutnu situaciju, obavještavamo Vas da je kompanija MALAGIĆ BRČKO stavila svoje proizvodne kapacitete na raspolaganje za proizvodnju maski u svrhu sigurnosti

Ekonomija/Biznis

Evropa ponovo pali elektrane, Bosna i Hercegovina proizvodi struju kao nikad ranije

Evropska unija vraća se proizvodnji struje putem elektrana na ugalj, najavila je Elina Bardram, vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji. Ona je dodala da