Bosanska firma povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju

Bosanska firma povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju

Bosanskohercegovačka firma Energoinvest d.d. Sarajevo i Operater prenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u Skoplju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura za izgradnju dalekovoda koji će povezati Sjevernu Makedoniju i Albaniju, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor prodaje inžinjeringa za dalekovode u Energoinvestu, Nedim Karahasanović.

Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i dio je velikog energetskog infrastrukurnog projekta u Evropi (Energy infrastructure project – Corridor 8) koji treba da poveže Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa mrežom mediteranskih i drugih evropskih zemalja.

Kako je Karahasanović izjavio za RSE, Energoinvest je ovaj posao dobio na međunarodnoj licitaciji na kojoj su učestvovale firme iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Turske i Irana.

Energoinvest će, kako je za RSE rekao Karahasanović, projekat raditi po sistemu “ključ u ruke”, što podrazumijeva projektovanje, nabavku i isporuku opreme, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon dalekovoda koji ide od trafostanice Bitola 2, preko trafostanice Ohrid do makedonsko – albanske granice.

Rok za izgradnju je 30 mjeseci.

Karahasanović kaže za RSE kako očekuje da će ovaj ugovor Energoinvestu d.d. Sarajevo olakšati učešće na novim licitacijima i dobijanje novih poslova.

„Za Energoinvest ovaj ugovor znači kontinuiteta rad i referenci na dalekovodima visokog napona u regionu. Trenutno se rade 400 kV dalekovode u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hercegovini, a i šire rade se 400 kV dalekovodi u Tanzaniji i Etiopiji“, kazao je Karahasanović.

Ugovor je potpisan u petak, 7. februara.

Previous Woonica Wool: Od ljubavi prema pletenju do novog brenda za dojenčad
Next Kako je bosanski biznismen nadigrao njemačkog giganta! Sudska pobjeda uz izvjesnu, značajnu, novčanu odštetu

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski proizvod: Reklama za američku kompaniju urađena u našoj zemlji

Bosanskohercegovački glumac, zabavljač i voditelj Mladen Jeličić Troko, inače sinonim za Djeda Mraza u Bosni i Hercegovini, glavni je junak u božićnom videu poznate američke kompanije BELFOR. Belfor Property Restoration svjetski je lider u obnavljanju

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi Kakanjac pokrenuo kompaniju za proizvodnju led sijalica

Mladi Amar Mušeljić iz Kaknja pokrenuo je svoju kompaniju i počeo proizvodnju led sijalica, koje se već prodaju u pojedinim tržnim centrima. Amar se nada da će se njegov proizvod

Ekonomija/Biznis

Počinje utrka za bosansku naftu

Ministarstvo energije i rudarstva FBiH trebalo bi naredne sedmice potpisati ugovor s firmom „IHS Global“ iz Londona, koja je izabrana za stručnog konsultanta za izradu tendera za dodjelu koncesije na