Kako je bosanski biznismen nadigrao njemačkog giganta! Sudska pobjeda uz izvjesnu, značajnu, novčanu odštetu

Kako je bosanski biznismen nadigrao njemačkog giganta! Sudska pobjeda uz izvjesnu, značajnu, novčanu odštetu

Volkswagen grupa i dobavljačka grupa Prevent godinama se prepiru oko uslova isporuke – i to uvijek na sudu. U procesu višemilionskih ugovora VW-a (Audi) s podružnicom Prevent TWB, grupacija u vlasništvu bosanske porodice Hastor u jednom slučaju imala je pravo – priznali su i njemački mediji.

Arslan Barbaros, direktor strateškog razvoja Prevent grupacije prokomentarisao je za Face televiziju prošlosedmičnu (srijeda) presudu njemačkog suda u sporu Bosanca i njemačkog automobilskog giganta.

-Uspjeli smo s kompanijom TWB, sa sjedištem u Hagenu, pred zemaljskim sudom u Düsseldorfu postići veliki uspjeh. Pobjedu protiv Volkswagen grupacije. U prvoj instanci smo izgubili u svim tačkama, dok je drugostepenom postupku sud korigovao odluku te presudio naknadu štete u korist naše kompanije TWB.

Iznos, odnosno visina naknade će biti određena u posebnom postupku. Riječ je o ukupnom prometu u periodu od 2018-2024, što predstavlja okviran iznos od 240 miliona eura.

Ova sudska presuda ima veliki značaj jer dovodi u pitanje sve standardne ugovore o poslovanju Volkswagen grupacije s njenim dobavljačima, koji su po ovoj procjeni nepravomoćni. Ova odluka je na najvišoj instanci, bez mogućnosti revizije. Dokumentovani je dokaz da su svi ugovori, tj. opći uvjeti poslovanja VW grupacije i oni budući koji su temeljeni na istim klauzulama o prekidu saradnje – pravno sporni. Ukoliko se naravno pokrene tužba.

U slučaju Prevent grupacije ovo je jedan od mnogih slučajeva sličnog karaktera, prekida saradnje te pouzdano predstavlja sličan ishod, odnosno naknadu štete u iznosu izgubljenog prometa – u iznosu od 800 miliona eura do 1 milijarde eura.

Naši advokati su sigurni da će ovaj veliki pravni spor s Volkswagen grupacijom biti završen u koris Prevent grupe. Radujemo se da je sud prepoznao istinu i donio odgovarajuću odluku – istakao je predstavnik Preventa.

Previous Bosanska firma povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju
Next Upoznajte naučnicu Adlu Kahrić koja brine o ajkulama i ražama

You might also like

Ekonomija/Biznis

Uskoro svečano otvaranje hotela Bosna i Austria na Ilidži

Hotelska grupacija Hoteli Ilidža završava 2017. godinu otvaranjem dva nova hotela – Austria i Bosna koji će biti u kategoriji 5 zvjezdica. U ponudi će ukupno biti 115 soba i

Ekonomija/Biznis

Zašto su u Goraždu do 15 sati ulice skoro prazne?! Odgovor će vas iznenaditi…

Piše: Mirna DUHAČEK Gradić u istočnoj Bosni kojeg su mnogi nakon rata nazivali otpisanim, jer je nakon 1.336 dana duge opsade bio u potpunosti uništen, posljednih godina doživljava svojevrsnu renesansu

Ekonomija/Biznis

Poljoprivrednici uputili niz hitnih zahtjeva Vijeću ministara BiH

Udruženje poljoprivrednika Federacija Bosne i Hercegovine obratilo se Vijeću ministara Bosne i Hercegovine sa zahtjevom da se rješi dio problema s kojima se ovi proizvođači susreću.    Poljoprivrednici upozoravaju da