Kako je bosanski biznismen nadigrao njemačkog giganta! Sudska pobjeda uz izvjesnu, značajnu, novčanu odštetu

Kako je bosanski biznismen nadigrao njemačkog giganta! Sudska pobjeda uz izvjesnu, značajnu, novčanu odštetu

Volkswagen grupa i dobavljačka grupa Prevent godinama se prepiru oko uslova isporuke – i to uvijek na sudu. U procesu višemilionskih ugovora VW-a (Audi) s podružnicom Prevent TWB, grupacija u vlasništvu bosanske porodice Hastor u jednom slučaju imala je pravo – priznali su i njemački mediji.

Arslan Barbaros, direktor strateškog razvoja Prevent grupacije prokomentarisao je za Face televiziju prošlosedmičnu (srijeda) presudu njemačkog suda u sporu Bosanca i njemačkog automobilskog giganta.

-Uspjeli smo s kompanijom TWB, sa sjedištem u Hagenu, pred zemaljskim sudom u Düsseldorfu postići veliki uspjeh. Pobjedu protiv Volkswagen grupacije. U prvoj instanci smo izgubili u svim tačkama, dok je drugostepenom postupku sud korigovao odluku te presudio naknadu štete u korist naše kompanije TWB.

Iznos, odnosno visina naknade će biti određena u posebnom postupku. Riječ je o ukupnom prometu u periodu od 2018-2024, što predstavlja okviran iznos od 240 miliona eura.

Ova sudska presuda ima veliki značaj jer dovodi u pitanje sve standardne ugovore o poslovanju Volkswagen grupacije s njenim dobavljačima, koji su po ovoj procjeni nepravomoćni. Ova odluka je na najvišoj instanci, bez mogućnosti revizije. Dokumentovani je dokaz da su svi ugovori, tj. opći uvjeti poslovanja VW grupacije i oni budući koji su temeljeni na istim klauzulama o prekidu saradnje – pravno sporni. Ukoliko se naravno pokrene tužba.

U slučaju Prevent grupacije ovo je jedan od mnogih slučajeva sličnog karaktera, prekida saradnje te pouzdano predstavlja sličan ishod, odnosno naknadu štete u iznosu izgubljenog prometa – u iznosu od 800 miliona eura do 1 milijarde eura.

Naši advokati su sigurni da će ovaj veliki pravni spor s Volkswagen grupacijom biti završen u koris Prevent grupe. Radujemo se da je sud prepoznao istinu i donio odgovarajuću odluku – istakao je predstavnik Preventa.

Previous Bosanska firma povezuje dalekovodima Albaniju i S. Makedoniju
Next Upoznajte naučnicu Adlu Kahrić koja brine o ajkulama i ražama

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanska Armani odijela iz Brijesnice

Od šivenja u porodičnoj kući Karić u Doboj-Istoku do jedinog proizvođača odijela za Armani u široj regiji, porodičnoj firmi Kismet trebalo je gotovo četvrt stoljeća, piše Oslobođenje. Iako su u

NAŠI DANI

VIDEO / Tunel Karaula od utorka u prometu: skraćuje put između Sarajeva i Tuzle

Tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18, dionica Kladanj-Podpaklenik u utorak će biti pušten u promet. Direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić kazao je za Fenu da se radi o

MADE IN BOSNIA-387

Izložba ‘Zdrava hrana Ustikolina 2018.’ (VIDEO)

  U općini Foča u Federaciji BiH jučer je održana 14. tradicionalna izložba „Zdrava hrana Ustikolina 2018.“ Zdrava hrana iz Ustikoline "Zdrava hrana iz Ustikoline" okupila je poljoprivredne proizvođače iz