Rusija računa na HDZ u borbi protiv NATO puta BiH

Rusija računa na HDZ u borbi protiv NATO puta BiH

Nakon što je Europska komisija predstavila novu metodologiju proširenja, u kojoj se prije svega inzistira na vladavini prava i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, samozvani nositelj europskih vrijednosti je naprasno od atlantskih krenuo prema uralskim integracijama.

Jasno je da s jedne strane Čovićev HDZ traži podršku za blokadu euroatlantskih integracija, i da Rusija sa druge strane računa s HDZ-om u borbi protiv ubrzavanja kretanja BiH na NATO putu.

Svjestan da ispunjavanje uslova na EU putu znači uvođenje vladavine prava i implementaciju presuda suda u Strasbourgu, kao i nakon jasnog istupa zapadnih ambasada o nužnosti bezuvjetnog formiranja Vlade FBiH i ubrzanog nastavka euroatlantskih integracija, Čoviću je ostalo veoma malo opcija.

Njegov zagrebački mentor, Milijan Brkić poznat po tijesnim vezama sa Rusijom, ulazi u otvoreni sukob sa proeuropskim dijelom HDZ-a Republike Hrvatske oko mjesta predsjednika te stranke, i jasno mu je da više neće moći koristiti HDZ Republike Hrvatske kao neformalnu diplomatsku mrežu lobista.

Sve ovo su razlozi za otvoreni poziv na jačanje ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini, kao i nuđenje sebe za ulogu malog Dodika sa kockastim šalom – navodi se u saopćenju Demokratske fronte.

Previous Štetić i Šegedin brane boje Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za OI
Next Ulaznice za košarkaški meč Bosna i Hercegovina - Grčka sutra u prodaji u Tuzli

You might also like

OTPOR BOSNE

U Mostaru obilježena godišnjica Armije RBiH: Od golorukih dobrovoljaca do vojne sile (FOTO)

Uz prisustvo visokih vojnih i političkih zvaničnika, danas je u kasarni “Miralem Jugo” u Livču kod Mostara upriličena centralna svečanost obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH i 10. godišnjice formiranja Drugog

OTPOR BOSNE

Igman 2015: Ovo je zemlja kojom tuđin nikad nije vladao, samo im se to činilo!

Na sarajevskoj planini Igman jučer je održan centralni dio manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2015“ na kojoj je poručeno kako građani BiH danas moraju čuvati sjećanje na borce

NAŠI DANI

Federalni premijer: Isplata penzija, invalidnina i boračkih naknada je neupitna

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odmah nakon saznanja za pojavu koronavirusa formirala je Krizni štab za područje Federacije te su poduzete sve mjere i na raspolaganje stavljena finansijska i sva