Prijem 6. klase oficira OS Bosne i Hercegovine

Prijem 6. klase oficira OS Bosne i Hercegovine

U Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održana svečanost povodom prijema 6. klase oficira u profesionalnu vojnu službu. Ove godine 54 kandidata su položila zakletvu i potpisala ugovore o prijemu u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira OS BiH, a svi su prethodno uspješno završili osnovnu oficirsku obuku.

Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH, izrazio je zadovoljstvo što je bio dio svečanosti prijema novih oficira, jer su OS BiH postale jače za 54 oficira, među kojima je i šest djevojaka.

“To svakako podiže bojevu gotovost Oružanih snaga na višu razinu. Ovo je pokazatelj da Ministarstvo obrane, da Oružane snage razmišljaju i vode jednu ispravnu politiku u smislu ljudskih resursa, proizvođenja i stvaranja novih časnika. Oni su sada postali dio Oružanih snaga i imaju prigodu gradit svoju vojnu karijeru. Ono što me posebno oduševljava kod ovih ljudi je njihova spremnost i opredijeljenost služiti u Oružanim snagama, služiti Bosni i Hercegovini“, kazao je Krešić.

Zamjenik ministra je naglasio i da ih u ovoj godini čekaju veliki izazovi, prije svega, u provođenju Pregleda odbrane BiH, ali i na provođenju odluke o strukturi i sastavu OS BiH i implementaciji plana modernizacije OS BiH.

“Pored svega toga, ući ćemo u realizaciju provođenja Programa reformi BiH, koji je kao jedan dokument usvojen od strane Predsjedništva. Naša obveza je da dio, koji se odnosi na Ministarstvo obrane i Oružane snage, realiziramo i mogu reći da smo spremni provesti taj zadatak“, zaključio je Krešić.

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, kazao je da su današnjom svečanosti kroz sopstveni program obuke dobili ukupno 264 nova oficira.

“Naši centri, kako centri za osnovnu obuku, tako i centri za profesionalni razvoj, u potpunosti mogu podržati potrebe potrebe i ono što je neophodno za razvoj i dobijanje adekvatnog oficirskog i podoficirskog i vojničkog kadra. Uporedo sa tim, a upravo vodeći računa da kreiramo drugačije mogućnosti, da obezbijedimo održivost kompletnog odbrambenog sistema, Oružane snage su se odavno opredijelile za implementaciju dva pravca u smislu zanavljanja i podmlađivanja kompletnog oficirskog, podoficirskog i vojničkog kadra. Prvi pravac je ovaj, kojem smo danas prisustvovali, a to je znači prijem iz civilistva ili iz Oružanih snaga onih koji ispunjavaju uslove. Ali i drugi itetkako bitan, možda čak i značajniji, je proces školovanja kadeta na vojnim akademijama širom svijeta“, rekao je Mašović.

Pojasnio je da se danas kadeti OS BiH školuju u deset akademija u svijetu i da ih je trenutno izvan zemlje 202. Dodao je da će kroz proces školovanja širom svijeta Oružane snage BiH biti bogatije za dodatna 343 oficira.

Mašović je na kraju iskoritio priliku i zahvalio se Velikoj Britaniji i ambasadoru u Bosni i Hercegovini Matthewu Fieldu na pomoći u realizaciji projekta obuke novih oficira.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je izuzetno ponosno na postojanu saradnju sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine na jačanju kapaciteta za pružanje pomoći civilnim vlastima kod prirodnih katastrofa, izgradnji medicinske infrastrukture, te jačanju rodne ravnopravnosti u Oružanim snagama. Mislim da sve ovo jasno pokazuje našu stalnu predanost BiH“, rekao je Field.

Slobodan Vuković, proglašen je za najboljeg polaznika 6. klase osnovne obuke oficira. Istakao je da je danas izuzetno ponosan na sebe i ostale, koji su prošli obuku.

“Kao pripadnik Oružanih snaga već šest godina drago mi je što sam uspio kroz svoj trud i zalaganje da dođem u ovu poziciju da mogu da vodim svoje kolege. Kroz obuku koju smo izvršili u Travniku, kroz dvije faze, kao dio jednog jakog i složnog kolektiva, uspjeli smo da savladamo sve zahtjeve i sve zadatke koje su nam nametnuli instruktori i nadam se da ću to znanje uspjeti da prenesem na svoje podređene i svoje radne kolege“, rekao je Vuković, te dodao kako se nada da će i dalje napredovati u OS BiH.

Izvor: AA

Previous Mektić: Glasaću i učestvovaću u radu i Parlamenta i svih komisija čiji sam član
Next Borci iz TK: Nećemo nikome dozvoliti urušavanje Bosne i Hercegovine (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Otvorena izložba katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza “Ne zaboravi”

Izložba radova katalonskog fotoreportera Mikela Ruiza pod nazivom “Ne zaboravi”, svečano je otvorena večeras u Vijećnici. Riječ je o ratnim fotografijama, iz vremena opsade Sarajeva, kao i fotografijama iz Srebrenice,

NAŠI DANI

Puštena u rad zaobilaznica oko Brčkog

Najveći infrastrukturni projekat u Brčkom, vrijedan više od 27 miliona eura – zaobilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, jučer je puštena u saobraćaj. Trasa zaobilaznice prostire se od naselja

NAŠI DANI

Hifa Oil otvara tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

  Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu. Ova kompanija je kao lider