Istanbul: Zlato Pezera i srebro Mujezinovića za 4. mjesto naših seniora na Balkanijadi

Istanbul: Zlato Pezera i srebro Mujezinovića za 4. mjesto naših seniora na Balkanijadi

Zlatna medalja Mesuda Pezera u bacanju kugle i srebrena medalja Abedina Mujezinovića u trci na 800 metara, svrstali su mušku selekciju Bosne i Hercegovine na visoko 4. mjesto, odnosno na ukupno 8. mjesto tablice uspjeha na 25. balkanskom seniorskom dvoranskom prvenstvu u atletici, koje je sinoć okončano u istanbulskoj arena Ataköy (Turska).

Ukupno najviše medalja, u 12 muških i isto toliko ženskih kategorija, osvojila je Turska – 16 (tri zlata, sedam srebrenih i šest bronzanih), ali je ipak najuspješnija selekcija ovog prvenstva bila Rumunija.

Rumunski su atletičari i atletičarke, u konkurenciji 21 selekcije – članice Balkanske atletske federacije (ABAF), od kojih su takmičari Austrije debitovali, ukupno osvojili 12 medalja, od kojih po pet zlatnih i bronzanih te dvije srebrene. Drugo mjesto zauzela je Ukrajina sa sedam medalja, od kojih pet zlatnih te po jedna srebrena i bronzana.

Atletičari i atletičarke Kosova, Sjeverne Makedonije i San Marina jedini nisu osvojili nijednu medalju, dok u konkurenciji seniora, osim pomenute tri selekcije, medalje nisu osvajali ni Hrvatska, Izrael, Moldavija i Crna Gora.

U konkurenciji seniorki, uz Kosovo, S. Makedoniju i San Marino, na pobjednička postolja nisu se penjale ni atletičarke Bosne i Hercegovine, koje su s jednim četvrtim, šestim i dvanaestim mjestom bile 15, zatim Slovenije, Kipra, Bugarske, Armenije, Gruzije i Austrije.

U konkurenciji žena Rumunke su bile najbolje te osvojile 10 medalja (5 zlata, 1 srebro i 4 bronze), druge Ukrajinke s tri medalje (2 z i 1 b), a treća Turska sa šest (1 z, 4 s i 1 b), četvrta Hrvatska s pet (1 z, 2 s i 2 b)…

U konkurenciji muškaraca, Ukrajina je s četiri medalje bila najuspješnija (3 z i 1 s), druga Turska osvojila je 10 (2 z, 3 s i 5 b), a treća Srbija četiri medalje (1 z, 1 s i 2 b)… Kao gosti nastupili su atletičari i atletičarke Uzbekistana i Kirgistana.

Bosna i Hercegovina je na ovom takmičenju nastupila sa sedam atletičara i tri atletičarke, što je manji broj nego ranijih godina jer je za ovogodišnju Balkanijadu bilo potrebno ostvariti i normu, dok je Maid Redžić otputovao, ali nije nastupio u skoku u vis.

Previous Trojica demobilisanih boraca iz Maglaja: Mi smo primjer ljudi ponosnih na sebe (Video)
Next Centar upravljanja krizom u CG i Bosni i Hercegovini je A. Vučić

You might also like

SPORT

Bosanska reprezentacija u sjedećoj odbojci osvojila Zlatnu ligu nacija

Bosna i Hercegovina je osvojila Zlatnu ligu nacija bez ijednog poraza i najavila na najbolji mogući način Paraolimpijske igre koje nas krajem augusta očekuju u Tokiju. Naši momci u finalu

SPORT

Bosna i Hercegovina na EP-u iza sebe ostavila mnoge karate velesile

  Bosna i Hercegovina je nedavno na Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu dobila dvoje osvajača medalja. Ivan Klepić je stigao do zlata, a Ivona Ćavar do bronze. Zanimljivo

SPORT

Prosinečki i Marinović objavili spiskove igrača

  Press konferencija na kojoj su selektor „A“ reprezentacije Robert Prosinečki i „U-21“ Vinko Marinović objavili imena igrača za predstojeće susrete, održana je danas u hotelu „Europe“ u Sarajevu. Seniorski