Gradačački TMD Group gradi novu fabriku

Gradačački TMD Group gradi novu fabriku

Jedna od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija, TMD Group Gradačac, počinje izgradnju nove fabrike. Ceremonija svečanog polaganja kamena temeljca nove tvornice TMD motor components u Gradačacu održat će se 21. februara.

Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio Adem Hanić, predsjednik Uprave TMD Group.

Kako je kazao, u novoj fabrici će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju, isti proizvodni program koji kompanija proizvodi u ostalim fabrikama u Gradačcu.

– Ova investicija je tek početak projekta koji je planiran za 2021. godinu u Gradačcu. Investicija u objekat koji se otvara u petak iznosi oko 3 miliona KM, a o ukupnoj vrijednosti investicije još je rano govoriti – kazao je Hanić.

Cjelokupan projekat još nije definisan i u zavisnosti od opreme koja će se instalirati i svega ostalog, tek tada kada zaokruže cijeli projekat znat će i vrijednost kompletne investicije.

– Još ne znamo ni tačan broj zaposlenih, no izvjesno je da u svakom slučaju to neće biti ispod 100 – kazao je Hanić za BiznisInfo.

TMD je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih izvoznika koji se konstatno širi.

U septembru 2018. otvorili su novi pogon u Gradačcu u koji je uloženo preko pet miliona eura. Sva proizvodnja iz tog pogona namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz.

-TMD Group Gradačac ima fabrike u Gradačcu, Sarajevu i Brčkom. Specijalizovan je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve.

Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.

TMD grupacija gradi i fabriku u Hrvatskoj, u Općini Babina Greda. Proizvodni program biće isti kao onaj na kojem TMD već radi u svojim fabrikama u Bosni i Hercegovini.

Previous U decembru pozitivan prirodni priraštaj u 4 kantona
Next Studenti sarajevskog ETF-a napravili prvog bosanskog humanoidnog robota

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

GS TMT: Izvoz u EU „težak“ preko 57 mil. u 2022. Novi proizvodni pogoni u Zenici i Rami

GS-Tvornica mašina Travnik (GS TMT) planira ostvariti poslovni rast oko 40 posto do kraja 2022. godine, te započeti gradnju dva nova proizvodna pogona u Zenici i Rami, dok će vrijednost

NAUKA I TEHNOLOGIJA

BBI Banka i ASA Banka u saradnji sa Bamcardom, prvi u BiH lansirali KVIKO: Podizanje novca bez kartice na bankomatu

Predstavnici Bosna Bank International d.d. (BBI), Bamcarda d.d. i ASA Banke d.d. Sarajevo predstavili su danas novu uslugu za slanje i podizanje novca  bez kartice – KVIKO. Riječ je o inovativnoj mobilnoj payment aplikaciji

Ekonomija/Biznis

Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj, vraća se u domovinu

USAID projekat „Diaspora Invest“ je, uz podršku preko 150 dijasporskih investicija u posljednje četiri godine u Bosni i Hercegovini, ovog ljeta pokrenuo i program razmjene mladih iz dijaspore. Jedna od