Gračanlije uličnom prodavaču donirale stotine knjiga

Gračanlije uličnom prodavaču donirale stotine knjiga

Početkom februara Mustafi Pašaliću Paši je vatra uništila dio kuće i štalu.

U tim je trenucima u kući bio sa sinom. Kad je osjetio gušenje, istrčao je iz kuće.

“Potom izađe sin i reče ‘Gori nam štala’, a ja vidim pucketa nam sve, i crepovi i daske. I kad sam vidio da mi zahvata kuću, a znam šta imam u kući, znam šta imam na tavanu, ja sam utrčao u kuću”, govori Pašalić, poznati gračanički ulični prodavač knjiga.

Odmah su mu naumpale knjige, njegovo blago.

“Prvo su me upitali imam li novaca u kući da iznesem, kažem da nemam i da imam svega 200 maraka u džepu. Želio sam da umrem u kući, jer imam jednu važnu stvar, hiljadu knjiga sam imao gore koje me vežu za uspomene iz djetinjstva, iz mladosti”, s tugom u očima nastavlja priču za AA.

Kuća je sanirana za sedam dana. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Nusretom Helićem, gračanički poduzetnici, Medžlis Islamske zajednice Gračanica i njegovi sugrađani su se udružili i pomogli kako bi vratili krov nad glavom Pašaliću i njegovoj porodici.

Istovremeno, znajući koliko je knjiga važna za njega, i u duhovnom smislu, ali i njegov izvor prihoda, empatije nije nedostajalo.

Gračanlije su odlučile kupiti knjige svome Paši, kako ga svi ovdje odmilja zovu.

Akciju su pokrenuli mladi, pod okriljem organizacije “Unija mladih Gračanica”, a Mjesna zajednica Gračanica je ponudila svoje prostorije.

“Omladinska organizacija ‘Unija mladih Gračanica’, u saradnji s Mjesnom zajednicom Gračanica, Osnovnom školom ‘Hasan Kikić’, ‘Drugom osnovnom školom’, Unijom veterana i, naravno, svim građanima našeg grada pa i šire, uključila se na način da smo obezbijedili prostorije u koje su građani svakodnevno mogli donositi knjige koje su donirali za našeg sugrađanina”, kaže Samer Fazlić, predsjednik Mjesne zajednice Gračanica.

Na poseban dan su odlučili pokrenuti akciju. Na Međunarodni dan darivanja knjiga.

“Sjedila je jedna grupa mlađih ljudi, razgovarali smo na temu kako da obilježimo 14. februar, hoće li to biti Valentinovo ili Međunarodni dan darivanja knjiga i odlučili smo se za drugu opciju. Došli smo na ideju da pokrenemo širu aktivnost prikupljanja knjiga za našeg sugrađanina kojem je kuća u nedavnom požaru izgorjela”, ističe Ajdin Topčagić, predsjednik “Unije mladih Gračanica”.

Na prvi pogled se činilo kao nešto beznačajno, kaže Topčagić, ali su znali da će to Paši mnogo značiti. Ljudi su se odazvali akciji. U tri-četiri dana je prikupljeno između 400 i 500 različitih knjiga i časopisa.

Pašalić ne krije sreću zbog toga što ga njegove Gračanlije nisu zaboravile.

“Ne mogu se platiti te knjige. Zahvaljujem ovim ljudima što su mi dali knjige, ali ja te svoje knjige ne mogu vratiti. S deset godina sam počeo skupljati knjige. Znao sam uzeti doručak od kuće, sendvič, odem u školu, a neko nema. Ima neku knjigu, a nema sendviča, ja njemu dam taj sendvič, ja budem gladan, a odnesem knjigu”, priča Pašalić u razgovoru s novinarkom Anadolu Agency.

Ljubav prema knjizi je jača od drugih.

“Znao sam, drobilica jedna radi u kamenolomu, i ja noću uzmem knjigu, nemam struje, a imam lampu. Otac mi viče ‘Ugasi lampu, znaš li pošto je gas’, i ja zavrnem na najmanje samo da mogu vidjeti slova, pa čitam. Ovamo drobilica vrvi, ali ja za nju ne znam. A, znao sam dignuti dvije knjige, vratim ih u biblioteku za dva dana”, prisjeća se Pašalić.

Ne prodaje knjige svaki dan, samo petkom. To mu je, kaže, dovoljno da kupi hranu za sedam dana.

“Inače skroman čovjek, nije mi potrebno dosta, samo da imam za hranu, da imam za lijekove, a volim da dobro pojedem, i sada jedem kao kad mi je bilo 30 godina”, ističe on.

Iako je bio u ratu i najstariji je borac 111. brdske brigade, kaže da nema nikakvih primanja. Žive od suprugine penzije.

“Čak i bolestan sam izlazio da prodajem knjige ovdje, kiša pada, snijeg kad je. Nekada kad snijeg pada, kad je velika zima, mislim da sam u rovu, jedem konzervu i prodajem knjige”, dodaje on.

Internet je uličnim prodavačima knjiga mnogo odmogao.

“Ne ide lektira, ne idu leksikoni, ništa skoro osim beletristike. Žene uzimaju ljubavne romane što izlaze po kioscima. Njima tu bude skuplje, a ja na pijaci kupim jeftino pa dam jeftinje nego što je na kiosku, a i meni marka ostane”, priča uz smijeh.

Knjige nabavlja s buvljaka, iz Banovića, Lukavca, Živinica, Srebrenika i Tuzle…

“Meni je uvijek bila najdragocjenija knjiga. Kad bih stavio na vagu zlatni prsten, a ovamo neku knjigu iz filozofije ili beletristiku, neku koja mi se sviđa, ako ne mislimo na to da za prsten mogu uzeti više knjiga, ja ću uzeti tu knjig”, kaže gračanički prodavač knjiga, dodajući kako nije znao da ga njegovi sugrađani toliko vole.

Akcija nije završena.

“Uvijek se s njim može popričati, dobiti neki lijep savjet o knjigama. Znači, on je uvijek tu za sve dobre ljude koji vole lijepu riječ. I, zato nama ništa ne smeta da građani dođu svaki dan i donesu knjige. Mi ćemo to njemu odmah isporučiti, akcija je otvorena do daljnjeg”, zaključuje predsjednik Mjesne zajednice Gračanica.

Previous Zločin nad Bošnjacima u Kukurovićima kod Priboja 27 godina bez odgovornih
Next SNSD blokira državu, ali ne i putovanja o trošku države?!

You might also like

ŽIVOT

Radim u štali, nije me sramota (VIDEO)

Dajana Zgodić (22) djevojka je iz okoline Prijedora koja je najviše sretna što može da pomogne roditeljima. Muze krave, čisti štalu, cijepa drva, kosi travu. Sramota je kaže da bude

ŽIVOT

Adil Zulfikarpašić je bio metafora Bosne: Godišnjica rođenja velikog bošnjačkog obnovitelja

Utemeljitelj i osnivač Bošnjačkog instituta, Adil Zulfikarpašić, rođen je 23. decembra 1921. godine u Foči. –Adil Zulfikarpašić je bio metafora Bosne. Bogatim i dugim životom u svojoj ličnosti je spajao

ŽIVOT

Mirza Teletović posao selidbe iz USA povjerio firmi Interlogistic

Mirza Teletović, poznati bosanskohercegovački košarkaš firmi Interlogistic iz Sarajeva koja se bavi svim vrstama transporta, povjerio je posao organizacije selidbe ličnih stvari i dva putnička automobile iz USA u Bosnu