Prof. Amela Jusić: Obrazovanje treba biti vitalni nacionalni interes Bosne i Hercegovine

Prof. Amela Jusić: Obrazovanje treba biti vitalni nacionalni interes Bosne i Hercegovine

Institut za zdravlje u Luksemburgu (LIH) bit će gotovo dvije godine istraživačka baza Ameli Jusić, profesorici na Odsjeku biologije Prirodno matemetičkog fakulteta (PMF) Tuzla. Tu privilegiju zaslužila je dobivši stipendiju “Marie Curie” u konkurenciji gotovo deset hiljada naučnika iz cijelog svijeta.

Program stipendija “Marie Curie”, koji dodjeljuje Evropska komisija, nosi ime po čuvenoj hemičarki i fizičarki, jedinoj osobi koja je dobila dvije Nobelove nagrade u dvije različite oblasti. Sama stipendija dodjeljuje se od 1996. godine, a do danas ju je dobilo čak devet nobelovaca. Program za koji uvijek bude najviše aplikanata je individualna stipendija koju je ove godine dobila profesorica Jusić.

– Istraživanje je dio velikog projekta koji nije moguće završiti za dvije godine. Mi smo za početak odabrali ono što možemo izvesti u tom roku. Pored istraživačkog projekta, predviđen je trening meni kao istraživaču iz zemlje van EU i zemlje gdje se malo ulaže u nauku. Trening podrazumijeva najnovije loboratorijske tehnike, bioinformatičke i biostatističke analize… – priča Amela Jusić.

Projekat koji je za stipendiju predložila profesorica Jusić ocijenjen je sa 98,2 posto od mogućih 100, jer se radi o nečemu što do sada niko u biomedicini nije uspio uraditi.

– Glavni cilj istraživanja je identifikacija RNA biomarkera i njihova analiza u hipertenziji. Hipertenzija (visok pritisak op.a.) je jedan od glavnih uzroka različitih kardiovaskularnih bolesti i trenutno preko 40 posto populacije u BiH ima taj problem. Analizu ćemo raditi na osnovu mitohondrijalne aktivnosti. Mitohondrije su energetski centri u ćeliji i to je srce svake ćelije. Srčani mišić je najbogatiji mitohondrijama, jer najviše energije troši i mitohondrijalna disfuncija je usko povezana sa kardiovaskularnim bolestima. Naš cilj je da te biomarkere, odnosno male mikro RNA molekule, koje ulaze u mitohondrij, nađemo u krvi te da nam to bude marker za ranu dijagnostiku hipertenzije. Dakle, cilj je da otkrijem marker u krvi, na osnovu kojega ćemo moći prognozirati razvoj hipertenzije – pojašnjava dr. Jusić.

Samo istraživanje je važno i zbog toga što se visok pritisak već stotinu godina dijagnosticira na isti način odnosno mjerenjem, dok bi biomarkeri mogli otkriti bolesti i prije nego što se ona manifestira kod pacijenta.

Amela Jusić je vanredni profesor i predaje na sva tri ciklusa studija na Odsjeku biologija tuzlanskog PMF-a. Na Univerzitetu je već 15 godina, a došla je kao “zlatni student”, kako kaže, iz školskih klupa za katedru. Doktorat je završila na Univerzitetskom-kliničkom centru Tuzla, a njena uža specijalnost je biomedicina, odnosno bazična istraživanja u kardiovaskularnim bolestima.

Kaže da dugo aplicirala za naučnoistraživačke projekte, ali nije dobijala grantove.

– Došla sam u fazu kada sam shvatila da ono što radim radim sa pola potencijala. Vidjela sam da jednostavno mogu više. Vrata su mi se otvorila preko Cost akcija (Evropska saradnja u nauci i tehnologiji), jer oni nude mladim istraživačima stipendije, grantove, povezivanje i gdje god sam pisala dobila sam pozitivne odgovore. Nažalost, kod nas to nije bio slučaj, jer su minimalna ulaganja u nauku. U BiH sam dobila dva manja iznosa, jedan kantonalnog ministarstva, a jedan od Univerziteta. Da bi nešto s time napravili morate biti inovativni, a vrlo često lična sredstva ulažem za publiciranje radova. Ipak, od ta dva projekta, koja smo dobili u BiH, mi smo uz nadljudske napore objavili četiri naučna rada – priča Amela Jusić.

-Nakon završetka istraživanja kaže da ima namjeru da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i na svoj PMF.

– Imam ideju da ovdje formiramo RNA istraživačku grupu koja će se baviti identifikacijom biomarkera u kardiovaskularnim bolestima. Mi ovdje radimo individulnim pristupom, što mislim da je gubitak energije. Mislim da se trebamo udružiti da sredstva koja dobijemo usmjerimo u jedan cilj. Za to trebamo tražiti podršku svih institucija u Bosni i Hercegovini. Ja vrlo često kažem da vitalni nacionalni interes u BiH treba biti obrazovanje i nauka. Dobro obrazovanje proizvodi stručnjake, a zahvaljujući njima društvo u cjelini napreduje – kaže dr. Jusić.

Sama priprema projekta za stipendiju Marie Curie trajala je tri mjeseca, a pored Luksemburga, dr. Jusić imat će priliku da radi u Njemačkoj, Francuskoj i Danskoj.

– Jedan dio analiza radit ćemo na LIH-u, a za drugi dio smo angažirali kolege sa Univerziteta u Montpellieru i Univerzitetskoj klinici u Würzburgu, a jedan dio treninga imat ćemo na Roskilde univerzitetu u Danskoj. Provest ću 22 mjeseca u Luksembrugu, mjesec u Francuskoj te po dvije sedmice u Njemačkoj i Danskoj – priča profesorica Jusić.

Na pitanje kako s jednog malog univerziteta, iz jedne male zemlje, doći do velikog uspjeha u nauci, profesorica Amela Jusić nudi jednostavan odgovor:

– Svojim studentima uvijek kažem, kada birate zanimanje, kada nešto radite, radite ono što volite. Ja ovo radim sa strašću i uživam u tome. Često nemam dovoljno vremena za istraživanje, jer imam mnogo posla u nastavi. Ako želimo da imamo dobre univerzitetske profesore moramo se baviti istraživanjima. Ja ove godine imam 12 predmeta, a to je previše. Zbog toga često posao nosim kući.

Izvor: Faktor

Previous Lozančić se ogradio od Čovićeve politike: Niko normalan ne podržava Dodika
Next Republika srpska plaća 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje

You might also like

NAŠI DANI

Grad Živinice planira izgraditi Naučno tehnološki park

Gradonačelnik Samir Kamenjaković održao je sastanak sa predstavnicima firme “Autotech” Slovenija, odnosno mladim ljudima iz Naučno tehnološkog parka Slovenije koji u gradu Velenje već dvije godine posluju u Naučno tehnološkom

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zlatna medalja za bh. patent pulsnog detonacionog mlaznog motora “Vujin”

Na 23. Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija “Arhimed”, održanom od  24. – 27. marta  2020. godine Zoran Vujinović nagrađen je zlatnom medaljom za patent pulsnog detonacionog mlaznog motora VUJIN i posebnim priznanjen

Ekonomija/Biznis

Novitet iz kompanije Dizart – robot koji stvara oblike za stolice

Direktor Agencije za promociju izvoza (BHEPA) Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Enes Ališković, savjetnica za izvoz Lejla Međedović i sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK BiH Selma Bašagić posjetili