Kada bi bh. entitet Rs bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot

Kada bi bh. entitet Rs bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, povodom čestih izjave dužnosnika Rs-a, posebno predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je bh. entitet Rs “jedini uspješan i funkcionalan”, saopćio je da se tu radi o “naivnoj iluziji o izmišljenom trijumfu koji je u potpunom sukobu s istinom, argumentima i stvarnim činjenicama”.

Istina je, kako kaže, da je ekonomska situacija u bh. entitetu Rs takva da bi Rs, ako bi je uporedili s kompanijom, morala proglasiti bankrot. Ističe kako se na matrici “da se više puta izrečena laž na kraju treba pretvoriti u istinu” pokušava zamaskirati stvarna socio-ekonomska situacija u Rs-u.

Navodi nekoliko podataka koji demantiraju tvrdnje dužnosnika Rs-a i koji pokazuju veliku razliku u ekonomskoj snazi i razvijenosti između entiteta, u korist FBiH.

– Broj novouposlenih u proteklom mandatu u Rs je četiri puta manji nego u FBiH, BDP po glavi stanovnika u Rs je manji nego u FBiH, penzije i plaće, posebno u sektoru zdravstva i obrazovanja, u Rs su manje nego u FBiH, dug FBiH je manji od 25 posto od BDP-a FBiH, dok je ukupan dug Rs skoro 50 posto BDP RS. Istovremeno, svaki stanovnik Rs je za više od 1000 KM zaduženiji nego stanovnik FBiH – navodi Zvzdić.

Dodaje i da su ukupni poticaji u poljoprivredi u Rs-u za 10 do 15 posto manji nego u FBiH, kao i da je broj turista u FBiH četiri puta veći nego broj turista koji posjećuju Rs.

– Od 29 industrijskih oblasti u Rs-u više od 70 posto ih je u padu, više od 75 posto direktnih stranih investicija se realizira na prostoru FBiH – tvrdi Zvizdić.

Prema posljednjim izjavama zastupnika u NS Rs, dodaje, dug u zdravstvu Rs-a je prešao iznos od milijarde KM pa je upitno i održavanje sistema primarne zdravstvene zaštite.

Bankarski sistem u Rs je, po njegovim riječima, zbog propasti Banke srpske i Bobar banke u vrlo teškoj situaciji. U zadnjih nekoliko godina je više desetaka velikih i uspješnih kompanija prebacilo svoje sjediste iz Rs-a u FBiH, dodaje Zvizdić i iznosi podatak koji, kako kaže, najbolje govori o velikoj razlici u ekonomskoj snazi i razvijenosti između FBiH i Rs, a to je da FBiH na jedinstveni račun uplaćuje 74 posto sredstava, a povlači samo 63,9 posto, što znači da FBiH praktično finansira i FBiH i institucije BiH.

– I umjesto da se kompletna institucionalna energija usmjeri u otklanjanju diskriminacije kojoj su izloženi Bošnjaci i Hrvati u Rs, i na poboljšanje vrlo loših ekonomskih parametara i životnog standarda u Rs, jer svi koji volimo Bosnu i Hercegovinu kao našu jedinu domovinu, težimo ka kreiranju atmosfere suživota, i ka harmoniziranom razvoju čitave BiH, vladajući dužnosnici Rs-a forsiraju etnocentrizam i mržnju prema drugim i drugačijim kao model rješavanja nagomilanih ekonomskih i društvenih problema. A to je kao da pokušavate ugasiti vatru benzinom.

Zbog toga treba ponoviti onu Lincolnovu izreku:”Možeš lagati sve ljude neko vrijeme i neke ljude sve vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vrijeme”, jer ona najbolje odslikava trenutnu situaciju i izjave koje čujemo od dužnosnika u Rs-u i iz Rs-a – izjavio je Zvizdić.

Poručio je da blokade i ucjene neće dati nikakav rezultat, “da neće doći do implozije nego do eksplozije državotvornog patriotizma”, i da se nikada, i ni po koju cijenu, neće odstupiti od zaštite, razvoja i jačanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite, nedjeljive, suverene, građanske, višenacionalne, antifašističke i euroatlantske države.

Previous Mostar: Kazaljke na sahat-kuli ponovo pokazuju tačno vrijeme
Next Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Iranu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović boravi u službenoj posjeti Islamskoj republici Iran, gdje je otputovao na poziv iranskog predsjednika Hassana Rouhanija. U delegaciji Bosne i Hercegovine su ministar

BLOG

U Albaniji zabranjene kladionice! Kod nas određeni politički krugovi otvoreno štite kladioničarski lobi

  Albanske vlasti su od 1. januara zabranile kockanje u ovoj državi, javlja Anadolu Agency. Vlasti ove balkanske zemlje žele na taj način ograničiti negativne utjecaje kockanja na građane i

NAŠI DANI

SARAJEVO: PREDSTAVLJENA REZOLUCIJA KONGRESA BOŠNJAKA SVIJETA

Kongres Bošnjaka svijeta, povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, danas je predstavio Rezoluciju koja ima za cilj što hitnije promjene “nametnutih rješenja definiranih ovim sporazumom” i podršku izlasku