Kada bi bh. entitet Rs bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot

Kada bi bh. entitet Rs bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, povodom čestih izjave dužnosnika Rs-a, posebno predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da je bh. entitet Rs “jedini uspješan i funkcionalan”, saopćio je da se tu radi o “naivnoj iluziji o izmišljenom trijumfu koji je u potpunom sukobu s istinom, argumentima i stvarnim činjenicama”.

Istina je, kako kaže, da je ekonomska situacija u bh. entitetu Rs takva da bi Rs, ako bi je uporedili s kompanijom, morala proglasiti bankrot. Ističe kako se na matrici “da se više puta izrečena laž na kraju treba pretvoriti u istinu” pokušava zamaskirati stvarna socio-ekonomska situacija u Rs-u.

Navodi nekoliko podataka koji demantiraju tvrdnje dužnosnika Rs-a i koji pokazuju veliku razliku u ekonomskoj snazi i razvijenosti između entiteta, u korist FBiH.

– Broj novouposlenih u proteklom mandatu u Rs je četiri puta manji nego u FBiH, BDP po glavi stanovnika u Rs je manji nego u FBiH, penzije i plaće, posebno u sektoru zdravstva i obrazovanja, u Rs su manje nego u FBiH, dug FBiH je manji od 25 posto od BDP-a FBiH, dok je ukupan dug Rs skoro 50 posto BDP RS. Istovremeno, svaki stanovnik Rs je za više od 1000 KM zaduženiji nego stanovnik FBiH – navodi Zvzdić.

Dodaje i da su ukupni poticaji u poljoprivredi u Rs-u za 10 do 15 posto manji nego u FBiH, kao i da je broj turista u FBiH četiri puta veći nego broj turista koji posjećuju Rs.

– Od 29 industrijskih oblasti u Rs-u više od 70 posto ih je u padu, više od 75 posto direktnih stranih investicija se realizira na prostoru FBiH – tvrdi Zvizdić.

Prema posljednjim izjavama zastupnika u NS Rs, dodaje, dug u zdravstvu Rs-a je prešao iznos od milijarde KM pa je upitno i održavanje sistema primarne zdravstvene zaštite.

Bankarski sistem u Rs je, po njegovim riječima, zbog propasti Banke srpske i Bobar banke u vrlo teškoj situaciji. U zadnjih nekoliko godina je više desetaka velikih i uspješnih kompanija prebacilo svoje sjediste iz Rs-a u FBiH, dodaje Zvizdić i iznosi podatak koji, kako kaže, najbolje govori o velikoj razlici u ekonomskoj snazi i razvijenosti između FBiH i Rs, a to je da FBiH na jedinstveni račun uplaćuje 74 posto sredstava, a povlači samo 63,9 posto, što znači da FBiH praktično finansira i FBiH i institucije BiH.

– I umjesto da se kompletna institucionalna energija usmjeri u otklanjanju diskriminacije kojoj su izloženi Bošnjaci i Hrvati u Rs, i na poboljšanje vrlo loših ekonomskih parametara i životnog standarda u Rs, jer svi koji volimo Bosnu i Hercegovinu kao našu jedinu domovinu, težimo ka kreiranju atmosfere suživota, i ka harmoniziranom razvoju čitave BiH, vladajući dužnosnici Rs-a forsiraju etnocentrizam i mržnju prema drugim i drugačijim kao model rješavanja nagomilanih ekonomskih i društvenih problema. A to je kao da pokušavate ugasiti vatru benzinom.

Zbog toga treba ponoviti onu Lincolnovu izreku:”Možeš lagati sve ljude neko vrijeme i neke ljude sve vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vrijeme”, jer ona najbolje odslikava trenutnu situaciju i izjave koje čujemo od dužnosnika u Rs-u i iz Rs-a – izjavio je Zvizdić.

Poručio je da blokade i ucjene neće dati nikakav rezultat, “da neće doći do implozije nego do eksplozije državotvornog patriotizma”, i da se nikada, i ni po koju cijenu, neće odstupiti od zaštite, razvoja i jačanja Bosne i Hercegovine kao cjelovite, nedjeljive, suverene, građanske, višenacionalne, antifašističke i euroatlantske države.

Previous Mostar: Kazaljke na sahat-kuli ponovo pokazuju tačno vrijeme
Next Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

You might also like

NAŠI DANI

Priština: Premijer Haradinaj pozvao Bosnu i Hercegovinu da prizna Kosovo

 Na skupu održanom u Vladi Kosova povodom 28. septembra- Dana Bošnjaka Kosova, premijer Ramush Haradinaj pozvao je zvanično Sarajevo da razmotri mogućnost priznanja države Kosovo, kao i ukidanja viznog režima

NAŠI DANI

Pod okriljem noći: HR kompanije bez saglasnosti države BiH ispod Save položile plinovodne cijevi za rusku Rafineriju u B. Brodu

U četvrtak u zoru posao je završen. Plinovodne cijevi, duge oko 450 metara, pod okriljem su noći provučene ispod rijeke Save koja razgraničava Bosnu i Hercegovinu od Hrvatske. Položila ih

NAŠI DANI

Bajrović: HDZ s 3 posto glasova drži Bosnu i Hercegovinu taocem, to mora prestati!

Iako je razlika u osvojenim glasovima skoro pet puta veća u korist probosanskih stranaka, HDZ BiH u federalnim i državnim institucijama zauzima jednak broj mjesta. Rezultati nedavno održanih lokalnih izbora