Predsjednik CG: Svako pristajanje na cijepanje Bosne i Hercegovine vraća nas u rat

Predsjednik CG: Svako pristajanje na cijepanje Bosne i Hercegovine vraća nas u rat

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je gostujući na Face TV iz Sarajeva kako bi pokušaj odcjepljenja bh. entiteta Republike srpske od Bosne i Hercegovine vodio ratu, te je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje i spriječi inicijative srpskih čelnika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

Đukanović je, komentirišući razvoj stanja nakon protivljenja odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, rekao kako srpska strana u Bosni i Hercegovini nastoji krizama pokazati da je BiH nefunkcionalna država.

“Pokušavaju držati tu nefunkcionalnost u državi kako bi onda mogli reći: evo, vidite, ovo ovako ne ide, doveli smo državu u nefunkcionalnost, sada je došlo vrijeme za referendum! Rs je entitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Svako pristajanje na cijepanje Bosne i Hercegovine vraća nas u rat“, rekao je Đukanović.

On je pri tome dodao kako je međunarodna zajednica odgovorna za Bosnu i Hercegovinu te da mora spriječiti dalju eskalaciju..

-Ovo je pitanje u koje su uključeni Evropa i Amerika, nisu samo Dodik i Vučić. Međunarodna zajednica ima elemente u svojim rukama i odgovorna je za Bosnu i Hercegovinu. Ako ne reaguje, situacija će eskalirati. Ne smiju zakasniti.

Đukanović je govorio i o genocidu u Srebrenici, aktuelnom stanju u Crnoj Gori sa SPC-om, kao i o velikosrpskom nacionalizmu…

Previous Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade
Next Dodijeljena priznanja učesnicima BOSEPO olimpijade (VIDEO)

You might also like

INTERVJU

Anto Nobilo o ‘H-B’ – Sve je finansirano do R. Hrvatske ali i upravljano sa njene strane to je nesporno

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo komentarisao je početak žalbenog postupka pred Tribunalom u Hagu u procesu protiv Prlića i drugih zvaničnika nekadašnje samozvane tvorevine ‘Herceg-Bosne’. Počeo je žalbeni postupak u

INTERVJU

Boris Tadić: Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja u regionu dok namjerno pravi tenzije

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je da aktuelna Vlada Srbije samo simulira politiku pomirenja u regionu dok namjerno pravi tenzije kako bi se poslije, pred međunarodnom zajednicom, predstavljali kao

OTPOR BOSNE

BILO KUDA, “SAJGON” DRMA SVUDA

Sve je počelo kada je Edin Delić, današnji načelnik Općine Lukavac, koji je u ratu bio zadužen za obavještajno djelovanje, s jednim tehničarem s Radija “Tuzla” i njegovim sinom “upao”