Obilježena 554-ta godišnjica krunisanja kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu

Obilježena 554-ta godišnjica krunisanja kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu

27.11. od 14 sati u Domu kulture obilježena je 554-ta godišnjica krunisanja posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu.

Nakon pozdravnog govora Samira Agića, menadžera Centra za obrazovanje i druženje i Aide Klapuh, liderice projekta Visit Jajce prisutnima se obratio prof.dr. Dubravko Lovrenović. Izlaganje prof. Lovrenovića o srednjevjekovnoj Bosni, političkim previranjima u tom vremenu  i krunisanju posljednjeg bosanskog kralja sa zanimanjem je pratilo blizu osamdeset Jajčana.

U ugodnoj atmosferi prisutni su profesoru postavljali razna pitanja o dešavanjima srednjeg vijeka, ali i njegovo mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Nisam čovjek koji voli predavanja. Ovdje sam prije svega da podržim ove mlade ljude čiji rad izuzetno cijenim. Bilo bi mi izuzetno drago da ova manifestacija preraste u tradicionalnu.”

Profesor Lovrenović je obuhvatio nekoliko stavki: posljednji bosanski vladari – Stjepan Tomaš i Stjepan Tomašević, te Crkva bosanska – vjera ‘bosanskih krstjana’, politička previranja u srednjem vijeku – pad bosanskog kraljevstva.

Nakon predavanja upriličena je simbolična posjeta krunidbenoj crkvi  posljednjeg bosanskog kralja.

(visitjajce/mb)

 

Previous Barca, Real, Bayern - najbolji se otimaju za Pjanića
Next OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

You might also like

NAŠI DANI

Udruženje poljoprivrednika traži javno izvinjenje premijera KS i njegovu ostavku

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine traži javno izvinjenje premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i povlačenje sa pozicije koju obnaša zbog izjave za “Guardian” koje su naišli na burne reakcije

NAŠI DANI

Karahasan: Dramski program Radio-Sarajeva i njegovi nasljednici jedan od bitnih elemenata naše kulturne tradicije

S dubokim čuđenjem i velikom brigom saznao sam da je Pejka Medić, direktorica BH Radija 1 suspendirala Dramski i dokumentarni program toga radija. Naprosto suspendirala – nema više. S jednakim

NAŠI DANI

Jemenski Huti upozoravaju da će ciljati sve brodove koji idu prema Izraelu

Jemenski pokret Huti saopštio je u subotu da će gađati sve brodove koji idu ka Izraelu, bez obzira na njihovu nacionalnost, i upozorio sve međunarodne brodarske kompanije da se ne