Britanska kraljevska rezidencija: Princ od Velsa 17. i 18. marta u Srebrenici i Sarajevu

Britanska kraljevska rezidencija: Princ od Velsa 17. i 18. marta u Srebrenici i Sarajevu

Iz Britanske kraljevske rezidencije danas su saopštili da će Charles, princ od Velsa, u martu posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a zatim zajedno s Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla, Kipar i Jordan, prenosi AA.

Charles će u Bosni i Hercegovini boraviti 17. i 18. marta, a iz Britanske kraljevske rezidencije su istakli da posjeta pokazuje povećanu posvećenost Velike Britaniji Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana.

“Posjeta iskazuje i podršku reformama za poboljšanje života građana i stvaranje svjetlije budućnosti, kao i dugogodišnju posvećenost njegovog kraljevskog visočanstva pomirenju nakon sukoba na Zapadnom Balkanu”, ističe se u saopštenju i dodaje:

“Ključni element biće posjeta memorijalnom centru u Srebrenici, kojom se obilježava 25. godišnjica genocida. Njegovo kraljevsko visočanstvo odaće počast žrtvama, u pratnji brojnih preživjelih, uključujući majke koje još uvijek traže nestale članove porodice. Njegovo kraljevsko visočanstvo ranije se susretalo s porodicama nestalih iz Bosni i Hercegovini, ali i širom regiona, u Britanskoj kraljevskoj rezidenciji, 2017. i ponovo 2018. godine, kao i u Srebrenici i u Sarajevu. Princ će imati priliku čuti o napretku koji je postignut u pronalaženju preostalih ljudi iz cijele regije, koji se još uvijek vode kao nestali”.

Ističe se da će se u Sarajevu princ susresti s tročlanim Predsjedništvom BiH i s lokalnim liderima iz biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Planirano je da se Charles sastane i s vjerskim liderima u BiH, u znak priznanja za njihov rad na pomirenju i izgradnji razumijevanja među zajednicama. Njegovo kraljevsko visočanstvo također će čuti o tome kako Velika Britanija podržava preživjele žrtve ratnog seksualnog nasilja, pomažući im da prevaziđu stigmu s kojom se suočavaju oni i njihove porodice.

“Njegovo kraljevsko visočanstvo obići će i lokalne zanatlije i istorijske znamenitosti u starom dijelu gradu. Upoznaće one koji pomažu u izgradnji bolje budućnosti za njihovu zemlju, uključujući socijalne preduzetnike, aktiviste, proizvođače hrane i druge borce za održivi razvoj. Mladi učenici iz cijele države predstaviće svoje projekte razvijene u okviru programa ‘Škola 21. vijeka’, koje Britansko vijeće provodi u svim osnovnim školama na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete princ od Velsa planira i susret s britanskim vojnim osobljem uključenim u osiguranje sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini i u jačanje odbrambenih odnosa Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

Princ Charles posljednji put je posjetio Bosnu i Hercegovinu 2007. godine, a u posjeti drugim zemljama Zapadnog Balkana bio je 2016.

Previous AS Holding, povećanje izvoza za 10 posto: Najveći rast ostvario Vispak, najviše se prodalo Tuzlanske soli
Next Doktor Baljić: Kineski državljani negativni na korona virus, nema potrebe za paniku

You might also like

NAŠI DANI

Uspostava nacionalnog balansa u MUP-u Rs je ustavna obaveza domaćih i međunarodnih aktera

Nakon najnovijeg napada na povratnika u Republici srpskoj, inicijativa kojom se traži da se uspostavi nacionalni balans u policiji bh. entiteta Rs sve više dobija na značaju. Pitanje sigurnosti bez

NAŠI DANI

Novinarki u RTV Srebrenica sugerirano da ne koristi pojam genocid

Kadira Šakić, jedna od troje zaposlenih Bošnjaka u RTV Srebrenica, te kako je kazala za N1 jedina Bošnjakinja kao diplomirani novinar suočila se sa sugestijom da ne koristi termin genocid.

NAŠI DANI

U Nezuku otkriveno spomen-obilježje žrtvama genocida

– U organizaciji udruženja Preživjeli genocida 11. juli 1995 Srebrenica na platou sa koga polazi Marš mira u Nezuku, otkriveno je spomen-obilježje posvećeno svim preživjelim žrtvama genocida, kao i onima