Britanska kraljevska rezidencija: Princ od Velsa 17. i 18. marta u Srebrenici i Sarajevu

Britanska kraljevska rezidencija: Princ od Velsa 17. i 18. marta u Srebrenici i Sarajevu

Iz Britanske kraljevske rezidencije danas su saopštili da će Charles, princ od Velsa, u martu posjetiti Bosnu i Hercegovinu, a zatim zajedno s Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla, Kipar i Jordan, prenosi AA.

Charles će u Bosni i Hercegovini boraviti 17. i 18. marta, a iz Britanske kraljevske rezidencije su istakli da posjeta pokazuje povećanu posvećenost Velike Britaniji Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana.

“Posjeta iskazuje i podršku reformama za poboljšanje života građana i stvaranje svjetlije budućnosti, kao i dugogodišnju posvećenost njegovog kraljevskog visočanstva pomirenju nakon sukoba na Zapadnom Balkanu”, ističe se u saopštenju i dodaje:

“Ključni element biće posjeta memorijalnom centru u Srebrenici, kojom se obilježava 25. godišnjica genocida. Njegovo kraljevsko visočanstvo odaće počast žrtvama, u pratnji brojnih preživjelih, uključujući majke koje još uvijek traže nestale članove porodice. Njegovo kraljevsko visočanstvo ranije se susretalo s porodicama nestalih iz Bosni i Hercegovini, ali i širom regiona, u Britanskoj kraljevskoj rezidenciji, 2017. i ponovo 2018. godine, kao i u Srebrenici i u Sarajevu. Princ će imati priliku čuti o napretku koji je postignut u pronalaženju preostalih ljudi iz cijele regije, koji se još uvijek vode kao nestali”.

Ističe se da će se u Sarajevu princ susresti s tročlanim Predsjedništvom BiH i s lokalnim liderima iz biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Planirano je da se Charles sastane i s vjerskim liderima u BiH, u znak priznanja za njihov rad na pomirenju i izgradnji razumijevanja među zajednicama. Njegovo kraljevsko visočanstvo također će čuti o tome kako Velika Britanija podržava preživjele žrtve ratnog seksualnog nasilja, pomažući im da prevaziđu stigmu s kojom se suočavaju oni i njihove porodice.

“Njegovo kraljevsko visočanstvo obići će i lokalne zanatlije i istorijske znamenitosti u starom dijelu gradu. Upoznaće one koji pomažu u izgradnji bolje budućnosti za njihovu zemlju, uključujući socijalne preduzetnike, aktiviste, proizvođače hrane i druge borce za održivi razvoj. Mladi učenici iz cijele države predstaviće svoje projekte razvijene u okviru programa ‘Škola 21. vijeka’, koje Britansko vijeće provodi u svim osnovnim školama na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopštenju.

Tokom posjete princ od Velsa planira i susret s britanskim vojnim osobljem uključenim u osiguranje sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini i u jačanje odbrambenih odnosa Bosne i Hercegovine i Velike Britanije.

Princ Charles posljednji put je posjetio Bosnu i Hercegovinu 2007. godine, a u posjeti drugim zemljama Zapadnog Balkana bio je 2016.

Previous AS Holding, povećanje izvoza za 10 posto: Najveći rast ostvario Vispak, najviše se prodalo Tuzlanske soli
Next Doktor Baljić: Kineski državljani negativni na korona virus, nema potrebe za paniku

You might also like

NAŠI DANI

Srbija zarobljena u zlu devedesetih

Početak sudske (ne)rehabilitacije Milana Nedića ponovo će otvoriti sve karte. Da se ponovo vidi gdje je ko. U medijima, među historičarima naučnicima i „naučnicima“, među političkim akterima, među stručnim i građanskim

NAŠI DANI

Sistematska dezinfekcija cijelog teritorija Općine Novo Sarajevo

Kao nastavak aktivnosti na sprečavanju širenja bolesti izazvane korona virusom (COVID-19) u petak 20.03.2020. godine u 19:00 sati, počela sistemska dezinfekcija cijelog teritorija Općine Novo Sarajevo. Ovo je još jedna od

NAŠI DANI

U ponedjeljak spajanje vijadukta Babina Rijeka (Video)

Jedan od najzahtjevnijih građevinskih objekata na poddionici Klopče – Donja Gračanica, u ponedjeljak 16.09.2019. godine, vijadukt Babina Rijeka će biti spojen.  Vijadukt se gradi tehnologijom slobodne konzolne gradnje i prelazi