Hiljadu zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom za sve one koji vole ovu državu

Hiljadu zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom za sve one koji vole ovu državu

U Statutu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u članu 3, koji se odnosi na zastavu i grb, decidno i nedvosmisleno stoji da „Distrikt nema drugu zastavu i grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine.“.

Dakle, možemo konstatirati da je zastava Bosne i Hercegovine službeno obilježje Brčko distrikta BiH, te da, po zakonu, nijedno drugo obilježje ne može prezentovati Distrikt.

Obzirom da je sve po slovu zakona, te da su ispunjeni svi pravni i drugi uslovi, zastava BiH može nesmetano da se ističe, te kao takva ne bi trebala smetati apsolutno nikome, ironično, niti onima koji predstavljaju ovaj grad i polažu zakletve kako će poštovati sve njegove zakone.

„Hiljadu zastava za Dan nezavisnosti“ je akcija koju sprovodi UG „Stećak“ sa Koordinacijom boračkih udruženja Armije RBiH BD BiH. Ideja je prevashodno, podsjetiti se na značajan historijski datum koji je u značajnoj mjeri odredio budućnost države Bosne i Hercegovine.

Zastave su na društvenim mrežama izazvale mnogo pozitivnih reakcija, a svi su složni u namjeri da se po prvi put, na ovaj način, obilježi Dan nezavisnosti BiH u jedinom bh. Distriktu.

Stoga, u duhu zajedništva svih onih koji ovu državu doživljavaju kao svoju, upriličena je ova simbolična gesta kojom će se obilježiti dvadeset i osma godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Autor: Safet Imamović

Izvor: Otisak

Previous Predavanje akademika Rusmira Mahmutćehajića povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Next Izetbegović: Vučić izjavom o Banjoj Luci priznao agresiju na Bosnu i Hercegovinu

You might also like

OTPOR BOSNE

Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

  Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine. Polaganjem cvijeća na Spomenik civilnim žrtvama rata u Bosanskom Petrovcu, počelo je obilježavanja 14. Septembra, Dana oslobođenja

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Sarajevo obilježilo 31. maj: Prijedorska bijela traka crnja je od svakog mraka (Foto)

Dan bijelih traka obilježen je danas i u Sarajevu, a akciji ”Zajedno protiv fašizma!” na Trgu djece Sarajeva odazvao se veliki broj građana kojima su ovom prilikom dijeljene bijele trake.  Povodom

BH RAZGLEDNICA

Praznik u Sarajevu – Na ulicama najviše turista

  Ulice glavnog rada Bosne i Hercegovine su tokom prvomajskih praznika poluprazne, jer mnoge Sarajlije posjećuju neka od brojnih izletišta, ili produžene praznične dane koriste za odmor van granica BiH.