Hiljadu zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom za sve one koji vole ovu državu

Hiljadu zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom za sve one koji vole ovu državu

U Statutu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u članu 3, koji se odnosi na zastavu i grb, decidno i nedvosmisleno stoji da „Distrikt nema drugu zastavu i grb osim zastave i grba Bosne i Hercegovine.“.

Dakle, možemo konstatirati da je zastava Bosne i Hercegovine službeno obilježje Brčko distrikta BiH, te da, po zakonu, nijedno drugo obilježje ne može prezentovati Distrikt.

Obzirom da je sve po slovu zakona, te da su ispunjeni svi pravni i drugi uslovi, zastava BiH može nesmetano da se ističe, te kao takva ne bi trebala smetati apsolutno nikome, ironično, niti onima koji predstavljaju ovaj grad i polažu zakletve kako će poštovati sve njegove zakone.

„Hiljadu zastava za Dan nezavisnosti“ je akcija koju sprovodi UG „Stećak“ sa Koordinacijom boračkih udruženja Armije RBiH BD BiH. Ideja je prevashodno, podsjetiti se na značajan historijski datum koji je u značajnoj mjeri odredio budućnost države Bosne i Hercegovine.

Zastave su na društvenim mrežama izazvale mnogo pozitivnih reakcija, a svi su složni u namjeri da se po prvi put, na ovaj način, obilježi Dan nezavisnosti BiH u jedinom bh. Distriktu.

Stoga, u duhu zajedništva svih onih koji ovu državu doživljavaju kao svoju, upriličena je ova simbolična gesta kojom će se obilježiti dvadeset i osma godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Autor: Safet Imamović

Izvor: Otisak

Previous Predavanje akademika Rusmira Mahmutćehajića povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Next Izetbegović: Vučić izjavom o Banjoj Luci priznao agresiju na Bosnu i Hercegovinu

You might also like

TURIZAM

Simbol mostarskih dućana: Tek živnem ljeti kad grane sunce u Mostaru; Turistima pričam da su svi ljudi na svijetu jednaki

Drugi su me nazvali “čuvarom Starog mosta”, a ja živim skoro 50 godina od njega, on me hrani. Ne dolaze turisti kod mene zato što sam zanimljiv nego što su

BH RAZGLEDNICA

National Geographic turistima preporučuje Sarajevo, Zagreb i Budimpeštu – evropske zvijezde u usponu (FOTO)

Poznati National Geographic na svom portalu preporučuje sedmodnevni obilazak tri grada u Evropi koje naziva Evropskim zvijezdama u usponu. Sarajevu i našoj zemlji posvetili su najviše prostara te glavni grad Bosne

NAŠI DANI

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva uručene nagrade i priznanja

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajava danas su uručene nagrade i priznanja Grada Sarajevo u 2020 godini. Proglašeni su dobitnici koji su se ove godine svrstali u jubilarni 75.