OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

adil-besic

Danas se navršila 23. godišnjica pogibije  Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i dobitnika najvišeg ratnog priznaja značke „Zlatni ljiljan“.

U okviru obilježavanja godišnjice, proučen je tevhid pred duše šehida Armije R BiH, te upriličen obilazak i polaganje cvijeća na turbetu u MZ Vrsta. U jutarnjim satima brojne delegacije, saborci i prijatelji obišli su spomen obilježje u Čekrlijama, te mjesto pogibije rahmetli Bešića.

Ratni saborci, prijatelji i delegacije grada Bihaća, Kantonalne vlade, Skupštine i Oružanih snaga , kao i udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i ove godine su  u svojim obraćanjima evocirali uspomene na Adila Bešića, koji je uz generala Izeta Nanića jedini sa područja USK ponio najviše ratno priznanje, titulu narodnog heroja, podsjetio je premijer Izudin Saračević i dodao da su u vremenu u kojem živimo neosporno oni koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo, ostali na marginama društvenih zbivanja.

U svom obraćanju Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da je herojstvo Adila Bešića i svih boraca Armije R BiH, obaveza svih koji se bave politikom i koji su vlast na svim nivoima u BiH, da svojim radom stvore bolje uslove za život onih koji  su se za slobodu i demokratiju borili u ratu.

Kao dvadesetosmogodišnjak Adil Bešić je izgubio  život na današnji dan prije 23. godine.

Rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage naše zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihaća. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima. Uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom.

Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabeža. Posthumno je odlikovan ordenom heroja oslobodilačkog rata i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora.

(rtvusk/mb)

Previous Obilježena 554-ta godišnjica krunisanja kralja Stjepana Tomaševića u Jajcu
Next JAJCE: Obilježavanje godišnjice formiranja 305./705. Slavne brdske brigade

You might also like

NAŠI DANI

Austrijski parlament jednoglasno usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Danas je rezolucija o genocidu u Srebrenici jednoglasno usvojena u austrijskom parlamentu! Naš savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. godine u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju rezolucije

OTPOR BOSNE

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge

NAŠI DANI

Tanovićev film otvorio 27. izdanje SFF-a; “Počasno Srce Sarajeva“ režiseru Wimu Wendersu

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma večeras je otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Festival koji traje do 20. augusta, otvoren je filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom