Schwarz-Schilling o priznanju ‘počasni građanin Grada Sarajeva’: To me jako raduje i čini ponosnim

Schwarz-Schilling o priznanju ‘počasni građanin Grada Sarajeva’: To me jako raduje i čini ponosnim

Gradsko vijeće Sarajeva donijelo je odluku da se bivšem visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini i nekadašnjem njemačkom ministru za poštu i telekomunikacije u vladi Helmuta Kohla Christianu Schwarz-Schillingu (CDU) dodijeli priznanje: „Počasni građanina grada Sarajeva”.

U obrazloženju se, između ostalog, kaže da mu se nagrada dodijeljuje zato što se od 1993. borio za očuvanje Bosne i Hercegovine, a i danas se bori za njenu cjelovitost i teritorijalni integritet. Svečana plaketa biće mu uručena na Dan oslobođenja Sarajeva 6. aprila.

„To me jako raduje i čini ponosnim, posebno jer je to priznanje za moj angažman za ljudska prava koji je počeo 1993. godine, kada su ljudi u Bosni i Hercegovini, prije svega civili, ubijani i odvođeni u logore sličnim koncentracionim. Satisfakciju mi daje i to što je međunarodna zajednica ustanovila da se u Bosni i Hercegovini desio genocid”, rekao je Schwarz-Schilling za Deutsche Welle.

O logorima i strašnim masakrima nad civilima Schwarz-Schilling je, kako kaže, saznao iz izvještaja američkog novinara Roya Gutmanna. „Nisam mogao dopustiti da mi u Njemačkoj i Evropi, nakon Drugog svjetskog rata, to samo nijemo posmatramo i ništa ne poduzimamo da to spriječimo. Zbog toga sam imao nesuglasice sa kancelarom Helmutom Kohlom i napustio vladu.”

Priznanje u pravom momentu

Odluka da ga proglase počasnim građaninom Sarajeva je za ovog njemačkog političara i demohrišćanina veliko priznanje jer je, kako je naglasio, „došla u momentu kada se radi na tome da se razori međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina”. „Stoga ja nastavljam svoju borbu i u tom svjetlu vidim ovo priznanje”.

Christian Schwarz Schilling osim što je bio visoki predstavnik u BiH, deset je godina kao međunarodni medijator za Federaciju i Rs obilazio opštine i gradove, sklapajući sporazume kojima se omogućavao  povratak izbjeglica i prognanih, povrat imovine i davanje prava pripadnicima manjinskih naroda.

„Ja sam i danas jako aktivan u Bosni i Hercegovini i svakog mjeseca pišem kolumnu koja tamo nailazi na veliki odjek jer govorim samo istinu i ne vodim nikakve političke igre. Opasnost od podrivanja pravne države i demokratije od strane ekstremista i ultranacionalista u Bosni i Hercegovini je i dalje velika i to se mora spriječiti kako bi ova zemlja, skupa sa drugim državama Zapadnog Balkana, bila u stanju da ostvari cilj – ulazak u EU”, zaključio je Christian Schwarz-Schilling. 

Previous Posljednja lekcija akademika Filipovića: Čuvajte našu Bosnu!
Next Ping: Kineski radnici u Bosni i Hercegovini šire prijateljstvo, a ne virus

You might also like

NASLIJEĐE

Izložba ‘Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele’

  Izložba “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” autora Jasmina Mandžukića, kustosa Muzeja Tešanj, otvorena je danas u organizaciji Historijskog arhiva Sarajevo u Brusa bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva.

NAŠI DANI

Modernizacija OS BiH: Nabavljaju 205 vozila, vrijednosti 21 milion maraka

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je novi tender vrijedan 21,2 miliona KM za nabavku 205 vozila za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Tenderom, koji je podijeljen na 21

NAŠI DANI

U Trebinju obilježena 26. godišnjica ubistva Srđana Aleksića

  Polaganjem cvijeća na grob Srđana Aleksića u Trebinju danas je obilježena 26. godišnjica ubistva hrabrog mladića koji je u centru grada tokom rata stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića,