U Živinicama otvoren terminal tečnih naftnih derivata

U Živinicama otvoren terminal tečnih naftnih derivata

Pušten je u rad novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata. Obnovom terminala, Federacija Bosne i Hercegovine će biti u mogućnosti da ispuni obaveze prema Energetskoj zajednici, čija je članica i naša zemlja.

Zalihe naftnih derivata do sada su postojale samo u Pločama, ali nisu bile dovoljne u odnosu na ono koliko bi trebali imati po dogovoru s Evropskom energetskom zajednicom.

Ovo je prva faza rekonstrukcije u kojoj su rekonstruisani objekti za skladištenje tečnih naftnih derivata ukupnog kapaciteta 5.900 kubika.

Predsjednik Uprave privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić, ističe kako je ovo dan D za Terminale Federacije BiH. Slijedi druga faza koja će, kako je najavio, početi u zadnjem kvartalu ove godine.“Planirali smo početi radove na rekonstrukciji podružnice Blažuj sa oko 46 miliona litara i podružnice Bihać sa oko 20 miliona litara”, rekao je Zornić.

Istakao je kako će nakon ovoga, Terminali Federacije BiH krenuti u pravu misiju za koju su i registrovani.“Ovo je početak zanavljanja, a mi za to i jesmo registrovani, za postavljanje i obnavljanje rezerve naftnih derivata radi snabdijevanja Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti u vanrednim poremećajima, u slučaju ratnih dešavanja i slično”, rekao je Zornić.

U podružnici u Živinicama završena je prva faza radova, a moći će skladištiti oko šest miliona litara. Prva faza podrazumijeva jedan balon, a druga faza mogla bi biti realizirana do kraja godine kada bi kapacitet terminala bio 46 miliona kubnih metara.

Federacija BiH ima osam terminala – od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski.

Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

BHRT
Previous Proslava Dana nezavisnosti u V. Britaniji
Next Potpisani ugovori za finansiranje projekata u oblasti nauke u FBIH (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kompanije iz Australije i S. Arabije zainteresovane za modernizaciju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“

  Općinsko vijeće Centar je na sjednici održanoj 4. decembra 2017. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka utvrđivanja tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera u realizaciji projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona

MADE IN BOSNIA-387

Domaći proizvod je često kvalitetniji od uvoznog

  Posmatrajući konditorsku industriju sa aspekta vanjskotrgovinske razmjene, značaj konditorske industrije se ne smije zanemariti. U prošloj godini, konditorskih proizvoda je izvezeno u vrijednosti od skoro 81 milion KM, a

Ekonomija/Biznis

BBI Banka i ASA Banka u saradnji sa Bamcardom, prvi u BiH lansirali KVIKO: Podizanje novca bez kartice na bankomatu

Predstavnici Bosna Bank International d.d. (BBI), Bamcarda d.d. i ASA Banke d.d. Sarajevo predstavili su danas novu uslugu za slanje i podizanje novca  bez kartice – KVIKO. Riječ je o inovativnoj mobilnoj payment aplikaciji