‘Ikavski zemljopis’ istinski zapis o Bosni i njenom identitetu

‘Ikavski zemljopis’ istinski zapis o Bosni i njenom identitetu

Knjiga “Ikavski zemljopis”, autora Ivana Lovrenovića, nije obični putopis nego istinski zapis o Bosni i njenom zaboravljenom identitetu, rečeno je na promociji ovog djela, koja je održana u srijedu navečer u Travniku.

Putopis “Ikavski zemljopis” omaž je fra Ivanu Frani Jukiću i njegovom putopisu “Putovanje po Bosni 1845.”, koji predstavlja prvi svjesni opis Bosne i Hercegovine.

Lovrenović je naglasio da mu je naum bio “zaputiti se Jukićevim stopama, predati se igri dvostrukoga gledanja: njegovim očima i našim očima, očima njegova vremena i vremena današnjeg, te sve to zabilježiti kao svojevrsnu posvetu.”

– Putovalo se svugdje i po raznim krajevima, ali evo, sad kad je život skoro prošao, otkrivam da je idealna zemlja putovanja za mene bila uvijek samo Bosna. Zemlja za koju ću tek sad shvatiti da je nisam upoznao ni 15 posto. Kad bih imao još jedan život, imao bih razloga i volje da ga posvetim temeljitom putovanju kroz BiH, onim predjelima koja se ne vide kada putujete utabanim stazama, nego tek onda kad se odlučite na nepoznato i avanturu – kazao je Lovrenović.

Djelo “Ikavski zemljopis” rezultat je putovanja autora zaboravljenim predjelima Travnika, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Bugojna, Donjeg Vakufa, Kupresa, Šujice, Livna i Glamoča, a kustos Memorijalnog muzeja “Rodna kuća Ive Andrića” Enes Škrgo ocjenjuje da će se Lovrenovićevoj knjizi čitatelji iznova vraćati.

– Koga zanima Bosna sigurno će je ponovo čitati. Ovo je jedna od onih knjiga koju dok čitate želite da kraj nikad ne dođe i bude vam žao kad dođete do posljednjeg poglavlja. ‘Ikavski zemljopis” predstavlja važan reper u naši čitanjima i onome što je naše duhovno propitivanje Bosne, njene tradicije, kulture i sadašnjeg trenutka u kojem obitavamo – kazao je Škrgo.

U program promocije knjige postavljena je i izložba fotografija Josipa Lovrenovića, koje predstavljaju izbor iz snimaka objavljenih u knjizi, nastalih tijekom putovanja 2018. godine.

Izvor: Agencije

Previous Mural “Bosna i Hercegovina kroz historiju” (FOTO)
Next 'U Bosni se bolje diše, puna su pluća i mirna duša'

You might also like

KNJIŽEVNOST

Mostar: Naučni skup posvećen Ćamilu Avdiću, istaknutom vjerskom i naučnom radniku bošnjačke emigracije u Americi

Naučnim skupom „Imam Ćamil Avdić“ danas je zatvorena 42. manifestacija Dani mevluda i zikra. O životu, djelu i ulozi Ćamila Avdića u organiziranju Bošnjaka Amerike u drugoj polovini XX stoljeća

NASLIJEĐE

Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora

  Drugi međunarodni kolokvij “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta” počet će u petak navečer u Centru za kulturu Mostar predstavljanjem Zbornika radova Prvog međunarodnog kolokvija te knjige “Bošnjačka usmena

KNJIŽEVNOST

Volonteri i srednjoškolci Konjica obilježili godišnjicu rođenja Zuke Džumhura

U malom Konjicu, prije 95 godina rodio se veliki i svestrani Zulfikar Zuko Džumhur, (ne)zaboravljeni genije, koji je rodni grad uveo u svjetske enciklopedije umjetnosti, s kojim smo putovali oko