Pojava korona virusa u BiH očekivana, provoditi mjere prevencije

Pojava korona virusa u BiH očekivana, provoditi mjere prevencije

Pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesti izazvane novim korona virusom (COVID-19) na području Bosne i Hercegovine nije neočekivana, te se u narednom periodu može očekivati još slučajeva u BiH, navode iz federalnog Ministarstva zdravstva, prenosi AA.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine do sada nije registriran slučaj bolesti izazvan novim korona virusom (COVID-19).

“Već duže od mjesec dana se na području Federacije BiH kroz krizne štabove federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva u saradnji sa zdravstvenim ustanovama intenzivno provode potrebne aktivnosti i poduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH, u cilju ranog otkrivanja slučajeva oboljenja COVID-19. Aktivno se prati situacija, epidemiološke službe su u stalnom kontaktu i na terenu u cilju provođenja ovih mjera.

Trenutno su na području Federacije BiH 253 osobe u cilju predostrožnosti pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana)”, navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je od iznimne važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi korona virus (COVID-19):

Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)

Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.

Zašto? Kada neko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID-19 ako je osoba koja kašlje zaražena.

Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama

Zašto? Dohvaćamo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usta odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

Pridržavati se respiratorne higijene

To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Zašto? Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štitite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Federacije BiH, poručuju iz Ministarstva.

“Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, prvo se telefonom obratite kantonalnom zavodu za javno zdravstvo kako biste dobili dalje instrukcije. Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke.”

Ministarstvo je pozvalo medije da odgovorno izvještavaju o novom korona virusu (COVID-19) i da u skladu s mogućnostima na svim svojim platformama što češće objavljuju mjere lične prevencije.

Previous Bosanske nogometašice bolje od Izraela
Next Uskoro restauracija rodne kuće Nurije Pozderca

You might also like

ZDRAVLJE

Opasne mandarine iz RH ponovo završile na bosanskom tržištu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), kao i od strane nadležnih inspekcijskih organa u Bosni i

ZDRAVLJE

Nova zdravstvena ustanova: ASA Bolnica privlači naše stručnjake iz svijeta – među njima je i dr. Adrović Yildiz, trenutno radno angažovana u Istanbulu

Šesti Kongres pedijatara u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem, na kojem su elaborirane brojne i aktuelne teme u ovoj zahtjevnoj grani medicine, nastavio je rad danas u Sarajevu. Jedna

ZDRAVLJE

U potrazi za zdravljem, obišao mnoge svjetske klinike, a lijek pronašao u rodnom Goraždu

Svakodnevno smo svjedoci da ogroman broj bolesnika iz Bosne i Hercegovine traži lijek u inostranstvu, kako se to obično kaže u specijaliziranim i prestižnim klinikama. Rijetko se može pročitati da