Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Održana je sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskorgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Drvni sektor Bosne i Hercegovine tradicionalno je izvozno orjentisan i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan trgovinski bilans.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, drvni sektor u 2019. godine u ukupnom izvozu privrede Bosne i Hercegovine učestvovao sa 11,2 odsto, a u uvozu s 2,1 odsto, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 322,1 odsto.

Više o drvnom sektoru u našoj zemlji za BHRT je govorila Selma Bašagić iz Asocijacije drvne industrije.

Kako je kazala sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Selma Bašagić, drvna industrija u posljednjih nekoliko godina načelno u izvozu Bosne i Hercegovine učestvuje s oko 11 odsto.

“Prošla godina je relativno bila dobra za drvnu industriju, ništa spektakularno, a imala je pad od tri posto u odnosu na 2018., do kojeg je došlo uglavnom kao posljedica pada izvoza ogrijevnog drveta i rezane građe, što je uredu.

Namještaj je s druge strane zabilježio porast izvoza od 2,7 posto, a ukupan izvoz je bio veći od 1,330.000.000 KM, s najvećim učešćem namještaja, većim od 500 miliona. Namještaj svake godine ima trend porasta izvoza”, kazala je Bašagić.

Previous Uskoro restauracija rodne kuće Nurije Pozderca
Next Granična policija: Zbog koruptivnih djela, slobode lišeno pet policijskih službenika

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Centralnoj radionici ŽFBiH remontovane prve lokomotive stranih željezničkih operatera

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga.

TURIZAM

FlyBosnia se priprema za letove ka Londonu, Parizu i Rimu

FlyBosnia planira da uvede svoje prve evropske destinacije u svoju mrežu ruta nakon lansiranja letova za Saudijsku Arabiju i Kuvajt ranije ovog mjeseca. Aviokompanija je postavila reklame širom Sarajeva, navodeći