Sjećate li se heroja u bijeloj majici i adidas tenama?

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i adidas tenama?

Sjećate li se heroja u bijeloj majici i Adidas tenama kako obilazi borce na linijama oko Sarajeva?

Ratni komandant i heroj odbrane grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan.

Sutra je 22 godine kako je stalo njegovo “sportsko srce”, prisjetila se jučer ovog komandanta bosanske armije novinarka Arijana Saračević Helać.

A imao je samo 40 godina.

Koliko je on važan za odbranu Sarajeva, to najbolje znaju momci koji su bili u rovovima. Mi građani smo zahvalni jer agresor nije ušao u grad. Na historičarima je da ga sačuvaju od zaborava. Ja sam ga na početku rata,upoznala na liniji, na Stupu. Divni i veliki Safet Plakalo, žabilježi tada da sam usred pakla, dobila crvenu ružu. Od Talijana. Ubrao je u nekom dvorištu.Rekao mi je: “Za snagu Vrbasa u tebi i hrabrost Plive koja ga čini plahovitim i bistrijim.” Valjda da me ohrabri u tom užasu.

Bio je rođeni Banjalučanin, vječno zaljubljen u svoju lijepu suprugu Zlatu i brižan za svoju dječicu. Talijan je bio borac za multietničku BiH, suverenu i nedjeljivu. Prezirao je formu i držao do dobrih ljudi. Često se pitam, da je živ, da li bi dozvolio sramno ignorisanje još jednog heroja odbrane-Dragana Vikića? Dragana su napustili i gotovo u samoći, pred Sudom dokazuje svoju časnost kakav ustvari i jeste? Ne bi. Pitam se da li zna da ratni profiteri i poratni poltroni, gospodare našim životima? Svašta se pitam. Bila je nedjelja kada je otišao. Baš kao i sutra, napisala je.

Priča o njemu počinje mnogo prije sarajevskih nemira, prije nego što se nad Bosnom nadvila zlokobna sijenka rata, ali on je nezaobilazan dio priče o zlatnim ljiljanima. I to onim prvim, izvezenim na plavoj čohi, podjeljeni noću, kradom kad se govoriti nije smijelo da se boriš za slobodu Bosne. Ljudi su osjećali da se nakakvo zlo iza brad valja,ali da postoje nekakve tople struje. “Ima neko ko čuva ovaj grad” ,govorili su ljudi.

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banja Luci, 22. januara 1957. godine. U rodnom gradu je završio srednju školu i proveo najljepše godine života potpuno prepušten beharu, Šeheru i Vrbasu.

Zatim odlazi na vojnu školu. Završava Mornaričku vojnu akademiju sa odličnim ocjenama, a nakon toga školu za pomorskog diverzanta ili preciznije postaje stručnjak za divizije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komadant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, prolazi niz specifičnih kurseva, uči Talijanski jezik odlazi na školovanje u Italiju.  Što su bile prave priprema za neki budući rat u diplomatiji. Nešto kasnije postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga u službi u Splitu. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreće od tog poziva u toj vojsci. Od tada samo za njega postoji Bosna i Hercegovina pravac Sarajevo. Talijan je bio član Patriotske lige, preteče Armije RBiH, od prvih dana. Bio je branilac grada i prije prvih agresorskih barikada. Preminuo je 08. marta 1998.g.

Historija.ba

Bio je prvi ratni komandant 1. korpusa AR BiH, general Armije RBiH.

Danas jedan međunarodni bokserski turnir u Sarajevu nosi njegovo ime.

Previous Davis cup: Pobjeda bosanskih tenisera nad južnoafričkim
Next Razvoj domaćeg tržišta i autohtonih proizvoda šansa za razvoj društva

You might also like

OTPOR BOSNE

Prošle su 22 godine od pogibije heroja sa Žuči

Povodom obilježavanja 22. godišnjice pogibije rahmetli komandanata Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete te njhovih saboraca ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je danas cvijeće na

OTPOR BOSNE

Godišnjice: Dan kada su odbranjeni Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Ilidže, prenosi novinska agencija Patria. Prije centralne manifestacije koja je održana ovim povodom na platou Pete osnovne škole

OTPOR BOSNE

Na Velikom polju na Igmanu odata počast šehidima i poginulim borcima (Foto)

Defileom bivših pripadnika Armije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine na Velikom polju na Igmanu danas je završena dvodnevna Manifestacija ”Odbrana BiH-Igman 2016” kojom je odata počast šehidima