Preminula Beba Selimović, interpretatorka bosanskih sevdalinki

Preminula Beba Selimović, interpretatorka bosanskih sevdalinki

Jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini Izeta Beba Selimović preminula je jutros u Sarajevu, potvrdila je Feni njena porodica.

Njen suprug Dževad Šabanagić istakao je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše voljela, posvetila joj život i karijeru.

“Na najčestitiji način, obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni”, rekao je Šabanagić.

O detaljima vezanim za komemorativni skup i ukop, porodica Bebe Selimović saopćit će naknadno.  

Beba Selimović započela je pjevačku karijeru u Radio Sarajevu, ubrzo je postala popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha”, zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspjeh i pomoć u humanitarnim koncertima.   

Previous Bosna - jedina cjelovita od svih južnoslavenskih teritorija u Osmanskom carstvu
Next Otvorena savremena fono-laboratorija na Filozofskom fakultetu Sarajevo (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Kurspahić o radu na Javnom RTV servisu: To je bila profesionalna degradacija i nacionalna diskriminacija

Midheta Kurspahić, bivša urednica i voditeljica, govorila je za Hayat o najvećem razočarenju koje je imala tokom svoje novinarske karijere. -Doživjela sam nepravdu. Ja nikada nisam uređivala ni vodila Dnevnika

NAŠI DANI

Kod Dodikovog savjetnika policija pronašla kokain i ekstazi

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Marko Šukalo sinoć je lišen slobode zbog posjedovanja teških droga, koakina i ekstazija. Kako je potvrđeno BN-u u policijskim izvorima, Šukalo je bio

NAŠI DANI

Stabilizovano grijanje u Zenici: Radijatori napokon topli

Sinoć u kasnim večernjim satima počela je puna isporuka toplotne energije gradu Zenici. – Sve je stabilizovano. Trenutno se iz ArcelorMittala isporučuje 66 MW/h toplotne energije. Na vrelovodima nema ispada,