Bogićević: Pudarić je bio čovjek rijetke pameti i kulture

Bogićević: Pudarić je bio čovjek rijetke pameti i kulture

Komemoracija povodom smrti Svetozara Pudarića, socijaldemokrate i nekadašnjeg potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, održana je danas u Sarajevu u prisustvu članova njegove porodice te brojnih prijatelja, saradnika i drugih poštovalaca.

-Sveto je poštovao ljude i ljudi su poštovali njega. Bio je čovjek rijetke pameti i kulture i osvajao je ljude. Znao je da je neznanje najveći izvor nesporazuma i sukoba. Do kraja života borio se za čovjeka, što nije bilo lako. Borio se zajednički život, bez podjela. Cijelim svojim bićem branio je svoja uvjerenja. Sve je radio odgovorno i marljivo dajući ljudima nadu da može biti bolje. Sada kada je prestalo da kuca srce Svetozara Pudarića ostaju nam sjećanja na jednog čovjeka velikog srca – naveo je u pismu Bogić Bogićević.

Svetozar Pudarić je rođen 1959. godine u Sarajevu. Završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983. godine.

Pudarić je u politiku ušao 1976. godine, pristupivši Savez komunista Jugoslavije. Nakon transformacije SKJ-u 1990. godine postao je član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka studija Pudarić se 1984. godine zaposlio u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH). Tu je radio sve do 1993. godine.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada BiH.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te je delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, te je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH.

Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga bira za potpredsjednika Federacije BiH.

Pogledajte kako je Pudarić u Beogradu, na RTS-u, objasnio situaciju oko ‘slučaja Dobrovoljačka’.

Previous 70. godišnjica poslovanja: 'Igman' proizvodi dvostruko više sada nego prije rata
Next Centar 'Safet Zajko' postaje bogatiji za još jedan fudbalski stadion sa umjetnom travom

You might also like

NAŠI DANI

Svečana tribina na Pravnom fakultetu u Zenici povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličena je svečana tribina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Sa namjerom da studentima, srednjoškolcima i građanima Zenice evociraju uspomene, govornici su podsjetili na

NAŠI DANI

Veliki odziv građana na vakcinaciju protiv COVID-19 u sarajevskom SCC-u

U tržnom centru Sarajevo City Centar (SCC), u prizemlju, danas je postavljen punkt za vakcinaciju protiv COVID-19 kako bi Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) građanima omogućio još lakši

NAŠI DANI

“Cvijet Srebrenice” i u Kaknju

U gradskoj jezgri Kaknja, u novoj kružnoj raskrsnici, postavljen je “Cvijet Srebrenice” – simbol genocida koji se dogodio u Srebrenici. Specifičnost ovog gesta Općine Kakanj ogleda se u tome da