Džaferović poslao poruku građanima povodom proglašenja pandemije koronavirusa (VIDEO)

Džaferović poslao poruku građanima povodom proglašenja pandemije koronavirusa (VIDEO)

Mjesta za paniku nema, ali je nužan pojačan oprez svih nas. Zato vas pozivam da pratite i strogo se pridržavate naredbi, uputstava i preporuka kriznih štabova, nadležnih ministarstava i stručnih medicinskih timova, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u poruci građanima u povodu proglašenja pandemije koronavirusa.

– Pozivam vas da budete oprezni i prilikom informiranja o koronavirusu i mjerama koje se poduzimaju. Koristite isključivo informacije čiji su izvor zvanične institucije i stručne osobe, i koje objavljuju kredibilni mediji – naglasio je Džaferović.

Istakao je da se izbjegavaju senzacionalistički tekstovi i prilozi bez jasno navedenih izvora, jer se širenjem lažnih vijesti i glasina stvara panika i dodatno usložnjava cjelokupna situacija.

– Upućujem poziv vladama i instucijama na svim nivoima vlasti da hitno razmotre mjere iz svoje nadležnosti kako bi se ublažio ekonomski udar do kojeg će neminovno doći – rekao je Džaferović.

Dodao je da će odgovornost i poštivanje preporuka stručnih timova i institucija pomoći da se na najbolji način savlada izazov.

– Ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti – poručio je Džaferović.

Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija jučer proglasila pandemiju koronavirusa, da se cijeli svijet suočava sa ozbiljnim izazovom, a da broj zaraženih osoba i smrtnih slučajeva prouzrokovanih koronavirusom raste iz sata u sat.

– Koronavirus već je registriran u skoro 120 zemalja. Teško da će i jedan dio naše Planete izbjeći posljedice pandemije. I u Bosni i Hercegovini je registrirano 11 osoba zaraženih korona virusom – naveo je Džaferović.

Istakao je da nadležne institucije države na svim nivoima, kao i medicinske ustanove širom Bosne i Hercegovine, poduzimaju sve neophodne mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

Previous Centar 'Safet Zajko' postaje bogatiji za još jedan fudbalski stadion sa umjetnom travom
Next Bosanski vladari su vladali Srbijom; nikad nijedan srpski vladar nije vladao Bosnom

You might also like

NAŠI DANI

Bosanske zimske papuče od ovčijeg krzna došle do kupaca u SAD-u

Tim ‘Intuitive’ predvođen Tahirom i Sabinom Bisić proizveo je papuče od ovčijeg krzna. Veći dio prodaje realiziraju online, pa su kupce pronašli širom Evrope, pa i u SAD-u. Nadaju se

NAŠI DANI

Pettigrew: Bosni se zabranjuje da bude normalna demokratija

“Bosni se zabranjuje da funkcionira kao normalna demokratija. Etnički formirani glasački blokovi učvršćuju etničke podjele, pružajući dodatni uticaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i bosanskih Hrvata i potencijalno izolujući bošnjačku većinu

NAŠI DANI

Hamdija Abdić odgovorio Kolindi: Mi smo ušli u hrvatsku teritoriju, oslobađali Plitvice, Rakovicu, Korenicu…

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, danas je ponovo komentirala odnose između Bosne i Hercegovine i RH pa je, između ostalog, smatrala prigodnim prisjetiti se i ratnih godina.  Na svečanosti održanoj u