Ministrica vanjskih poslova založila se da Austrija prizna našu nacionalnu manjinu

Ministrica vanjskih poslova založila se da Austrija prizna našu nacionalnu manjinu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 12. mart 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann sa kojom je razgovarala o razvoju bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Austrije, austrijskoj podršci procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i nastavku austrijskih investicija.

Dr Turković je istaknula da dvije države imaju tradicionalno vrlo dobre odnose na svim nivoima koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da je u predstojećem razdoblju potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje i veza. Od velikog značaja za ekonomiju Bosne i Hercegovine su austrijska ulaganja budući da je Austrija najveći investitor u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner. Također je zahvalila za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog do ključnih zagovarača pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Zamolila je da Austrija razmotri mogućnost da bosanskohercegovačkim iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200 hiljada, omogući stjecanje statusa nacionalne manjine.

Ambasadorica Hartmann je istaknula da Austrija kao članica EU i kao gotovo neposredni susjed regije Zapadnog Balkana iskreno zagovara i podržava proces integracije BiH, kao i cijele regije u Evropsku uniju, te nastoji doprinijeti gdje god je to moguće, kako bi BiH ostvarila što konkretniji napredak u ovom procesu.

Sagovornice su razmijenile informacije o statusu objekata koje jedna država koristi u drugoj za diplomatsko-konzularne svrhe i razgovarale o načinima i mogućnostima za pružanje međusobne pomoći u procesima koji su u toku nad navedenim nekretninama.

Ministrica Turković je informirala austrijsku ambasadoricu o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima sa susjedima, te je razgovarano o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima.

Previous Leila Šeta: Uspjeti u Bosni je lakše, vani ste uvijek stranac
Next Zenički studenti prava osvojili prva tri mjesta na međunarodnom takmičenju u Dubrovniku

You might also like

NAŠI DANI

Palmer i Ajhorst odgodili dolazak u Sarajevo

Specijalni američki predstavnik za Izborni zakon Metju Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Ajhorst odgodili su dolazak u Sarajevo krajem ove sedmice povodom nastavka pregovora o Izbornom zakonu Bosne i

NAŠI DANI

Schmidt poništio odluke NSRs-a i donio izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt saopštio je danas u Sarajevu da je donio odluku o poništenju odluka Narodne skupštine bh. entiteta Republika srpska (NSRs). Schmidtovo obraćanje dolazi

NAŠI DANI

Džaferović u UN: Iako kao država nikoga ne ugrožavamo, zabrinuti smo zbog signala iz dijela susjedstva

Naša zemlja je posljednjih 10 godina u dubokoj političkoj krizi zbog blokada rada državnih institucija, prijetnji otcijepljenjem i općenito potezima koji su protuustavni iz Republike srpske, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva