Građani se uglavnom pridržavaju naredbi i preporuka te ostaju kod kuće (VIDEO)

Građani se uglavnom pridržavaju naredbi i preporuka te ostaju kod kuće (VIDEO)

Građani Sarajeva, sudeći po sablasno praznim ulicama glavnog grada, uglavnom se pridržavaju izdatih naredbi i preporuka da ne izlaze iz svojih domova, te ostaju kod kuće.

Građani su u većini slučajeva pokazali odgovornost te izlaze samo radi nabavke neophodnih namirnica i lijekova ili u slučaju radne obaveze.

Sarajevske ulice, trgovi i parkovi su prazni, a od danas u 18.00 sati na snagu stupa jučer donesena naredba Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18.00 do 05.00 sati.

U skladu sa jednom od ranijih naredbi, kretanje je u potpunosi zabranjeno osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina. Ranije su, također, donesene naredbe o potpunoj obustavi rada javnog gradskog prijevoza, zatvoreni su tržni centri, kao i većina trgovina, ugostiteljski objekti, kulturne institucije, a ne rade ni obrazovne ustanove i vrtići.

Iz nadležnih institucija i službi svakodnevno upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova, da se ne okupljaju, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja koronavirusa.   

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da se  ve radi na smanjenu rizika i naglašava da trebamo biti svjesni i društveno odgovorni da se sve ove mjere poduzimaju u funkciji zaštite ljudi.

-Treba smanjiti kretanje, socijalne kontakte među ljudima. To je u ovom trenutku ključni problem. Da se širenje bolesti zaustavi – kazao je on. 

Previous Sanela Begić iz Matuzića besplatno pravi zaštitne maske: Ovo je moj doprinos teškoj situaciji
Next Putovanje po planinama

You might also like

NAŠI DANI

Emina Zečaj – ‘ikona tradicionalne bosanske muzike’

Sevdalinka i muzička scena ostala je još bez jednog velikog imena. Sinoć je u 89. godini preminula Emina Zečaj, a ovu tužnu informaciju za Faktor je potvrdila Hanka Paldum. –

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Za Marš mira do danas prijavljeno 2.500 osoba iz cijelog svijeta: Očekuje se učešće više od 5.000

Od Nezuka kod Kalesije pa do Potočara i ove godine će u Maršu mira učestvovati hiljade muškaraca, žena i djece iz svih dijelova svijeta, javlja Anadolu Agency (AA). Hodat će

NAŠI DANI

Upućen humanitarni konvoj sa oko 600 tona pomoći za Siriju

Konvoj humanitarne pomoći sa oko 600 tona krenuo je danas iz Doboj-Istoka prema Siriji u koloni dugoj pet stotina metara, javlja AA. Ovo je do sada najveći konvoj pomoći koji