Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: Svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi

U znak sjećanja na 24. mart 1882. godine, kada je dr. Robert Koch objavio otkriće bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnosticirati i liječenju ove bolesti, danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, prenosi Anadolu Agency.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze je prilika za podizanje javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu brigu i ekonomiju i o potrebi za pojačavanjem napora u smjeru okončanja globalne epidemije, ističu iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Od tuberkuloze svakog dana u svijetu umre više od 4.000 ljudi, a oboli skoro 30.000, što ovu bolest, koja je izlječiva i može se spriječiti prevencijom, označava jednom od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti globalno.

I ove godine, nastavljajući aktivnosti pod motom “Vrijeme je!“, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva zemlje članice i partnere na hitno djelovanje ka ispunjavanju obaveza definisanih u ciljevima održivog razvoja, SZO strategiji “Okončajmo TB“, deklaraciji iz Moskve o okončanju tuberkuloze i političkoj deklaraciji o tuberkulozi sa sastanka na visokom nivou Ujedinjenih nacija, dokumentima u kojima je iskazana snažna posvećenost konačnom iskorjenjivanju tuberkuloze, navode iz ministarstva.

S obzirom na to da je SZO 2020. godinu proglasio Međunarodnom godinom medicinskih sestara/tehničara i babica, tako će Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u regiji Evropa biti obilježen s fokusom na ključnu ulogu medicinskih sestara/tehničara u iskorjenjivanju ove bolesti, od koje u ovoj regiji svake godine oboli oko 275.000 osoba. Medicinske sestre/tehničari se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv tuberkuloze, pomažući oboljelima da prođu izravno nadzirani tretman (Directly Observed Treatment, Short-course-DOTS), a također imaju i značajnu ulogu u komunikaciji i promociji zdravlja, pomažući borbi protiv stigmatizacije oboljelih i podizanju svijesti o prevenciji tuberkuloze.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima iz Globalnog izvještaja o tuberkulozi SZO-a za 2019. godinu, registrovano je 669 oboljelih od tuberkuloze, od toga 617 novih slučajeva. Od ukupnog broja oboljelih, 90 posto imalo je plućnu tuberkulozu. U navedenom razdoblju najviše oboljelih od tuberkuloze evidentirano je među osobama starijim od 65 godina.

Broj oboljelih od tuberkuloze u BiH se u kontinuitetu smanjuje, pored ostalog, zahvaljujući ranijoj značajnoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije koja je doprinijela jačanju kapaciteta za implementaciju aktivnosti i mjera definisanih u programima kontrole tuberkuloze entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko distrikta BiH.

Preventivne aktivnosti, pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje mogu spriječiti dalje širenje tuberkuloze. Liječenje oboljelih od tuberkuloze je besplatno, zaključili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Previous Rade punim kapacitetom: Zahvaljujući rudarima proizvodnja el. energije nije dovedena u pitanje
Next Branioci Goražda najoštrije osudili potez gradonačelnika Ramovića

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Klinički centar Tuzla novim metodama u vrhu svjetske medicine

  Univerzitetski klinički centar Tuzla bio je prvi u Bosni i Hercegovini koji je uveo transplantacije jetre po kojima je bio vodeći centar u zemlji. Liječnici UKC Tuzla nedavno su,

ZDRAVLJE

Čistoća je pola zdravlja! Bosna primjer Evropi, pranje ruku se podrazumijeva

Gallup, udruženje kompanija koje se bavi istraživanjem tržišta cijelog svijeta sprovelo je prije nekoliko godina anketu koliko Evropljani imaju naviku pranja ruku. Ispitanici su odgovarali na pitanje da li peru ruke

ZDRAVLJE

KCUS – Multidisciplinarnim pristupom hirurških timova spašeni majka i beba

Multidisciplinarnim pristupom nekoliko hirurških timova, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) spašena je Mela Bajrambašić i njena beba. Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a pacijentici je, neposredno nakon carskog