U školi ‘Džemal Bijedić’ Goražde izrada zaštitnih vizira za Kantonalnu bolnicu

U školi ‘Džemal Bijedić’ Goražde izrada zaštitnih vizira za Kantonalnu bolnicu

Menadžment i uposlenici Srednje stručne škole “Džemal Bijedić” u Goraždu pridružili su se akciji izrade zaštitnih vizir maski, koja je u toku u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Po riječima direktora te obrazovane ustanove Sedina Hadžimusića, vizir maske su namijenjene ljekarima i medicinskom osoblju Kantonalne bolnice Goražde.

– U medijima smo vidjeli da se na društvenim mrežama širi mala grupa ljudi koji počinju sa printanjem zaštitnih vizira. Naša škola ima dva 3D printera i tako smo ispunili sve uslove da se uključimo u ekipu za borbu protiv koronavirusa. U ponedjeljak nastavnici predvođeni profesorom informatike Redžepom Mašalom su spremili printere za rad i od jučer su počeli s radom – pojašnjava Hadžimusić.

Dodao je da je ciklus printanja jedne maske dugotrajan proces.

– Ciklusi printanja jedne maske traju 4 do 6 sati. Zbog veće kolicine vizira koji su nam potrebni naši printeri rade punim kapacitetom 24h i redovno šaljemo podatke o isprintanim komadima ekipi na nivou Bosne i Hercegovine. Uradili smo dijelove za prvih deset maski, dok će se drugi dio tj. staklo raditi u drugom gradu. Ovo je izrađeno od vrhunske plastike i nadam se da će biti od koristi našim herojima u bijelom – istakao je Hadžimusić.

Naglasio je da će prvih deset maski biti dodijeljeno Kantonalnoj bolnici Goražde, dok će se za nastavak procesa čekati instrukcije osoba koje su ovu akciju pokrenuli.

Akcija, čiji je cilj pomoći ljekarima i medicinarima koji su prvi na udaru u pandemiji koronavirusa, realizira se istovremeno u cijeloj Bosni i Hercegovini, a u njoj učestvuju 3D štampari iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bužima, Goražda i drugih gradova.

Izvor: Fena

Previous ‘Kupuj Kod Malih’ za promovisanje domaćih proizvoda i pomoć malim bosanskim firmama
Next ŽFBiH osiguravaju nesmetan promet robe te snadbijevanje hranom i energijom

You might also like

NAŠI DANI

Japan: Ivica Osim i Sarajevo u Microsoftovoj reklami

Jedan od najvećih fudbalskih filozofa gospodin Ivica Osim tokom svoje trenerske karijere ostavio je upečatljiv trag gdje god da je boravio. Osim je u Japanu proveo četiri godine i to

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Popis otkrio razmjere genocida u Srebrenici, broj Bošnjaka smanjen za četiri puta

Popis stanovništva kojeg je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila danas u Sarajevu pokazao je sve razmjere genocida u Srebrenici nad Bošnjacima, počinjen 1995. godine, piše Patria. Prema podacima

NAŠI DANI

Na “bosanskoj ruti”: Tuzlaci svakodnevno pomažu grupama migranata i izbjeglica

  Kroz Tuzlanski kanton dnevno prođe više desetina migranata i izbjeglica, koji, samo oni znaju kakvim posredovanjem, stižu iz Srbije, a preko Bosne i Hercegovine namjeravaju se domoći zemalja Evropske