Ministar Dedić: Osigurano dodatnih 9 miliona KM za podršku sufinansiranju različitih programa pokretanja proizvodnje

Ministar Dedić: Osigurano dodatnih 9 miliona KM za podršku sufinansiranju različitih programa pokretanja proizvodnje

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da su danas započeli realizaciju seta mjera koje imaju za cilj povećanje obima poljoprivredne proizvodnje u FBiH, javlja Fena.

Izuzetno je bitno, dodao je Dedić, da se FBiH može tokom ovog perioda što više osloniti na domaću proizvodnju.

Ministar Dedić je danas na pres-konferenciji istakao da je Vlada FBiH usvojila izmjene Programa poticaja za ovu godinu te da je u odnosu na prvobitnih 500.000 KM osigurano dodatnih 9 miliona KM za podršku sufinansiranju različitih programa pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne i jesenske sjetve.

Iz tih sredstava, dodao je Dedić, Ministarstvo će za sve poljoprivredne proizvođače koji su izvršili ili planiraju proljetnu sjetvu osigurati sufinansiranje troškova nabave sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.

Naglasio je da će jesenska sjetva organizirati uz osiguranje podrške i garanciju otkupa za Robne rezerve.

– Od kantonalnih ministarstava zatražili smo da osiguraju svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta – kazao je Dedić.

Također, istakao je da su preporučili svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnine i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike, kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu od tri mjeseca od dana dospijeća u 2020. godini.

– Današnjim Izmjenama Programa ukinuta su ranija ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizičke osobe, poljoprivredne obrte  i pravne subjekte. Proizvođači će imati pravo na dodatni poticaj za svako ostvareno povećanje proizvodnje – pojasnio je Dedić.

Obzirom da je trenutno ograničeno i kretanje građana i vrijeme rada administracije, Dedić naglašava da su odlučili da sve rokove navedene u Programu prolongiraju za dodatnih 30 dana.

Pored toga, kazao je Dedić, Ministarstvo je osiguralo 10 miliona KM za početak isplate poticajnih sredstava slijedeće sedmice. Naglasio je da mnogi kantoni još nisu dostavili zahtjeve poljoprivrednika, tako da ih poziva da u što kraćem roku odrade svoj dio posla.

Pozvao je sve nivoima vlasti da povećaju izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju iz svojih budžeta.

– S tim u vezi Ministarstvo je danas uputilo u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište kojih trenutno ima oko 20 miliona KM na računima privremeno do 30. juna 2021. godine stavilo u funkciju kantonima za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi – kazao je Dedić.

Govoreći o trenutnom stanju zaliha, Dedić je kazao da su u Federaciji u osigurane dovoljne količine sjemena, sadnog materijala, mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu za proljetnu sjetvu te da su osigurane dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca.

– Ministarstvo će omogućiti kontinuitet usluga svim subjektima prilikom uvoza repromaterijala za poljoprivrednu proizvodnju i izvoza poljoprivrednih proizvoda – poručio je Dedić.

Ponovio je da FBiH raspolaže dovoljnom količinom hrane da se prebrodi ovaj period te da će Vlada FBiH osigurat nabavku dodatnih količina pšenice u Robnim rezervama FBiH.

Naglasio je da će realizacijom svih ovih mjera biti osigurana veća proizvodnja hrane u proljetnoj i jesenskoj sjetvi. Istakao je da je Ministarstvo odgovorno za realizaciju ovih mjera, ali da očekuje od poljoprivrednih proizvođača, kao i nadležnih organa vlasti na svim nivoima maksimalan angažman.

– Svim nivoima vlasti, udruženjima, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima smo na raspolaganju 24 sata – zaključio je ministar Dedić.

Previous Vizir maske iz Goražda idu u bosanske bolnice
Next Džaferović za DW: BiH je uvela radikalnije mjere od evropskih zemalja

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bivša zvijezda reprezentacije sada je uspješan ugostitelj u glavnom gradu

Elvir Bolić okačio je kopačke o klin i odavno nije aktivan na zelenom terenu, ali njegovo ime teško da neko može zaboraviti. Jedan od najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine svih

Ekonomija/Biznis

Prošla godina vrlo uspješna za bosansku privredu; prihodi kompanije za 2 milijarde veći nego u 2017.

Analizom izvještaja o poslovanju kompanija u FBiH za 2018. godinu koji su na raspolaganju na portalu Akta.ba, došlo se do zanimljivih rezultata koji pokazuju da je godina iza nas bila

Ekonomija/Biznis

U grijnoj sezoni 2020-2021. godine Sarajevo bi se moglo zagrijavati toplovodom iz Termoelektrane Kakanj

Toplovod Kakanj-Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekat, zaključak je sastanka delegacije “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. S tim u vezi,