Firma iz Srebrenika preusmjerila proizvodnju: Grade tunele za dezinfekciju

Firma iz Srebrenika preusmjerila proizvodnju: Grade tunele za dezinfekciju

U jeku borbe protiv koronavirusa u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, među mjerama zaštite građana je instaliranje tunela za dezinfekciju odjeće.

Firma iz Srebrenika u Bosni i Hercegovini, koja se inače bavi proizvodnjom i ugradnjom PVC aluminijske stolarije, odlučila je dati doprinos borbi protiv koronavirusa tako što je proizvodnju preusmjerila na pravljenje tunela za dezinfekciju. Na ovaj način, u vanrednim okolnostima u kojima se našla kompletna privreda, uspijevaju biti društveno korisni i zadržati posao radnicima.

Tunele za dezinfekciju do sada su postavili u Srebreniku, na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, a u toku je postavljanje jednog i u Brčkom, javlja AA.

– Ideja potekla iz Turske –

“Ideja u vezi s tunelima za dezinfekciju je krenula od gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića, koji je to vidio u Turskoj. Prenio je to preko Kriznog štaba vlasnicima firme i onda su oni u koordinaciji sa inženjerima i uposlenicima firme osmislili idejno rješenje kako bi to moglo da izgleda i funkcioniše”, pojasnio je Mirza Salihović, šef prodaje u firmi “Herceg” Srebrenik.

Sa proizvodnjom tunela su, kako je kazao, krenuli prije četiri-pet dana. Ova vrsta tunela ima neke svoje specifičnosti tako da im je njegovo konstruisanje bilo poseban izazov.

“Na početku je to i nama bio veliki izazov, jer se ne bavimo tim stvarima i trebalo je osmisliti kako da se to implementira, od senzora pokreta, prskalica… Međutim, imamo odlične kolege inženjere, a moram pohvaliti i kolege sa Odjela bravarije, koji su pravili konstrukcije”, kazao je Salihović.

Prvobitno su, kako je istakao, u pojedinim fazama improvizirali, međutim, kako vrijeme prolazi, trude se i uspijevaju pronaći najbolja rješenja.

“Tražimo što jeftinija rješenja kako bi to bilo pristupačno i ostalim pojedincima i kompanijama, da i oni mogu iste stvari da prave. Tri tunela su postavljena na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, jedan ispred Doma zdravlja u Srebreniku i jedan ispred MUP-a u Srebreniku. Malo prije je jedan otišao i za Zdravstveni centar Brčko”, pojasnio je Salihović, navodeći da proizvode još par komada.

– Projekat urađen na bazi donacija –

Kako je kazao, firmi nije u interesu zarada i sve se radi na bazi donacija.

“Udruženje privrednika Srebrenik je obezbijedilo novčana sredstva, a mi smo iskoristili svoje znanje i proizvodne kapacitete da to sprovedemo u djelo. Na društvenoj mreži Facebook smo postavili detaljno upustvo kako se može proizvoditi tunel i koje dijelove smo mi koristili, tako da to može iskoristiti ko god želi u BiH i šire”, poručio je Salihović.

Iskreno se nada da će i drugi slijediti njihov primjer i da ovo neće otići u komercijalne svrhe, jer je cilj pomoći narodu u BiH.

“Sve što smo uradili je besplatno. Sredstva za dezinfekciju smo dobili od jedne kompanije iz Srebrenika. To sredstvo nije opasno za ljude. Radi na principu da se tečnost postavlja u bure, a ono je spojeno sa kabinom uz pomoć prskalica”, pojasnio je Salihović.

Zahvalili su Udruženju privrednika Srebrenik, koje je putem dobrovoljnih priloga privrednih subjekata grada omogućilo kupovinu potrebnih dijelova, te Kriznom štabu grada Srebrenika, Civilnoj zaštiti, kao i ostalima koji su učestvovali šće u ovom projektu.

Previous Malezija šalje pomoć Bosni i Hercegovini za borbu protiv koronavirusa
Next Premijer Novalić najavio dva fonda od ukupno milijardu BAM za pomoć privredi

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Krivaja Zavidovići ponovo u punom kapacitetu – izvozi svoje proizvode širom planete

Dvije godine od požara i milionske štete Krivaja Zavidovići uspjela se oporaviti i izvozi svoje proizvode širom planete. Požar koji se desio 2015-e godine uništio je nekoliko pogona Krivaje, te

NAŠI DANI

Dodik u Beogradu poručio: ‘Nema ništa od 500 hiljada ruskih vakcina za FBiH’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao prilikom susreta s srbijanskim predsednikom Aleksandrom Vučićem kako “nema ništa od 500 hiljada ruskih vakcina za FBiH”. Ugovor za nabavku 500.000 doza

NAŠI DANI

Usvojeno povećanje plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima

Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma PS BiH na prijedlog zastupnika kluba HDZ BiH-HNS usvojene su izmjene zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima se predviđa povećanje plaća za