I u vrijeme pandemije koronavirusa medicinske sestre su na prvoj liniji

I u vrijeme pandemije koronavirusa medicinske sestre su na prvoj liniji

U vrijeme pandemije koronavirusa medicinske sestre i tehničari su na prvoj liniji odbrane stanovništva, sebe i svojih porodica. To nije prvi put, oni su to dokazali i u ranijim složenim situacijama.

Sead Džomba iz Komore medicinskih sestara i tehničara KS na Svjetski dan zdravlja za Fenu kaže i to da su medicinske sestre-tehničari i tokom rata u Bosni i Hercegovini dali ogroman doprinos.

Ali, smatra on, za svoj rad i ulogu koja je važna nisu niti tražili niti dobili status ni nagradu. Za njih je najveća nagrada kad pomognu čovjeku. Kad pomognu jednom čovjeku i spase jedan život, kao da su spasile cijeli svijet.

– U ovoj situaciji medicinske sestre-tehničari nisu dovoljno zaštićeni, na svojim radnim mjestima. Izložene su riziku i pod stresom su. Bore se za život bolesnog čovjeka, bore se da ni one ne budu zaražene, ne prenesu bolest svojim obiteljima – naglasio je.

Misli da treba učiniti dodatne napore i da medicinske sestre – tehničari ne bi odlazili u inozemstvo, jer ‘ne mogu naći svoje mjesto u sistemu’.

– U sistemu zdravstvene zaštite je timski rad, a uloga medicinske sestre -tehničara je velika. Jedni bez drugih ne možemo. Nadamo se da će medicinske sestre – tehničari kao dio timova odgovoriti zadatku, kao i uvijek. Poslije svega ovoga treba im dati ulogu koju i zaslužuju, da učestvuju jednako u promjenama i kreiranju zdravstvenog sistema – naglasio je.

Po njegovim riječima na području Kantona Sarajevo, u Komori je registrirano 2.800 medicinskih sestara i tehničara, koji se angažirani u svim zdravstvenim ustanovama.

U Komori medicinskih sestara i tehničara KS nemaju tačnih podataka o tome koliko je toga kadra u evidenciji Službe za zapošljavanje, ali Džomba ističe da ih ima oko 850 općeg smjera koje traže zaposlenje.

Naglašava da nema statističkih podataka ni o tome koliko je medicinskih sestara i tehničara otišlo na rad u inozemstvo ‘niti to možemo pratiti, ali je istina da ih je otišao veliki broj’. Migracija je, kaže, najveća prema Njemačkoj.

Svjetski dan zdravlja (7. april) ove godine fokusiran je na rad medicinskih sestara i babica, te podsjećanje svjetskih lidera na ulogu koju oni imaju u održavanju svijeta zdravim. Ove godine, kao nikad dosad, ukazuje se i dokazuje važnost tih zanimanja.  

Previous Ko god želi sijati, Općina Hadžići će mu osigurati sjeme
Next Premijerka BPK Goražde: Nema novozaraženih, firme počele sa radom

You might also like

ZDRAVLJE

Pojava korona virusa u BiH očekivana, provoditi mjere prevencije

Pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesti izazvane novim korona virusom (COVID-19) na području Bosne i Hercegovine nije neočekivana, te se u narednom periodu može očekivati još slučajeva u BiH, navode iz

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na UKC-u Tuzla urađena prva samostalna torakoskopska lobektomija pluća u državi

  Ljekarski tim Klinike za hirurgiju UKC-a Tuzla uradili su prvi samostalnu torakoskopsku lobektomiju pluća. Riječ je o minimalno-invazivnom zahvatu, a ujedno i operaciji koja se izvodi kroz rez od

ZDRAVLJE

Vitamin D može biti ključan u borbi protiv koronavirusa

Naučnici prije nekoliko dana objavili publikaciju s dokazima. Vitamin D može pomoći u stvaranju otpornosti na respiratorne infekcije, uključujući COVID-19, prenio je Avaz prije par dana. Irski naučnici u vrijeme