Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Najvjerovatnije sinoć je ponovo oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru, javlja AA.

I ovog puta radi se o napadu vandala, koji su javnosti nepoznati. Zanimljivo je da se napad ovog puta vjerovatno dogodio u vrijeme policijskog sata. Uništeno je desetak spomen ploča.

“Ovog puta ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Prema indicijama vandalski čin učinjen je noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni s posebnim dozvolama”, kaže predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjeća na činjenicu da rušenje nacionalnih spomenika predstavlja atak na državu kao i da se rušenje države obavezno mora sankcionisati u skladu sa zakonima.

“Dosadašnje nedjelovanje onih koji bi morali djelovati smatramo saučesništvom. Po ko zna koji put tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o napadu. Pozivamo sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od policijskih struktura ovdje nikad ništa ozbiljno nije preduzeto”, poručio je Đulić.

Partizansko spomen groblje mnogo puta dosad bilo je meta vandala, posljednji put dan uoči proslave Dana oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora, kada su na zidovima spomenika ispisani uvredljivi grafiti koji su veličali fašizam.

Zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, a obzirom na činjenicu da najistaknutiji članovi UABNOR-a u Mostaru spadaju u rizičnu grupu, najnoviji napad nije prijavljen MUP-u HNK-a. Da tokom posljednjih 48 sati prijava nije stigla u MUP potvrdio je i dežurni operativac u Operativnom centru u Mostaru.

Previous Bosansko bogumilstvo (Nastavak 5.)
Next U TK u posljednja 24 sata nema oboljelih od koronavirusa

You might also like

NAŠI DANI

Čelnici Trojke u paralelnoj stvarnosti, kao da je neko drugi postigao dogovor u Laktašima a ne oni

-Iznimno važnu posjetu pomoćnika državnog sekretara SAD Jamesa O’Briena i visoke delegacije NATO saveza, njihovu podršku Bosni i Hercegovini i poruke o državnoj imovini, Ustavnom sudu BiH, Izbornom zakonu, NATO

NAŠI DANI

Zbog nacionalističkih ispada: N/FS BiH do daljnjeg suspendovao stadion ”Pecara” u Širokom Brijegu

Takmičarska komisija Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu donijela je odluku o suspenziji stadiona Pecara u Širokom Brijegu do okončanja disciplinskog postupka. Disciplinski

NAŠI DANI

Obilježena 29. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

U Srebrenici je danas obilježena 29. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja Vojske RS na licu mjesta