Prehrambena industrija u prva 3 mjeseca povećala izvoz za 11,64%

Prehrambena industrija u prva 3 mjeseca povećala izvoz za 11,64%

Za razliku od ostalih industrijskih grana koje bilježe pad, poljoprivredno- prehrambena industrija odolijeva iskušenjima u vrijeme aktuelne pandemije.

Analiza vanjskotrgovinske razmjene prehrambenih proizvoda za period 01.01.- 31.03.2019/20:

-Ukupan izvoz agroindustrije za prva tri mjeseca 2019. godine iznosio je 189.354.664,00 KM, dok je u 2020. godini 211.387.870,00 KM, što predstavlja povećanje izvoza za 11,64%. Uvoz je iznosio 762.371.719,00 KM, što je više za 5,23% u odnosu na 2019. godinu.

-Većina obrađenih podataka vanjskotrgovinske razmjene sirovina i proizvoda agroindustrijskog sektora bilježi porast i uvoza i izvoza, te kroz ova tri mjeseca agroindustrija nije pokazala negativne posljedice koje će zasigurno u narednom period donijeti uticaj Koronavirusa. U narednim mjesecima očekujemo pogoršanja i otežan rad i u ovoj industriji obzirom da je uvoz sirovina znatno otežan a bh. industrija poput mesopreraivačke, mlinske industrije, proizvodnje ulja, šećera, hrane za uzgoj peradi i stoke, je ovisna o uvozu.

Prema preliminarnom istraživanju koje je provela Komora, postojeće zalihe dovoljne su proizvodnju naredna cca dva mjeseca. Osim toga, problematičan je i uvoz repromaterijala, odnosno materijala za pakovanje proizvoda. U Bosni i Hercegovini, kompanije za proizvodnju ambalaže još se bore za opstanak, tako da je još uvijek moguće pronaći i ambalažu iz domaće proizvodnje za ove proizvode.

-Od svih proizvoda bitno je pomenuti šećer, budući da je izvoz obustavljen u potpunosti za Italiju (3 miliona KM) i Tursku (1,2 miliona KM), zatim ulje, pad izvoza u Tursku za oko 9 miliona KM.

-Značajan rast izvoza zabilježen je kod goveđeg mesa, jer je u posmatranom periodu počeo da se odvija izvoz u Tursku (7.718.639, 00 KM), zatim mesa peradi 74,46% (Srbija i Crna Gora), te ostalih konzerviranih proizvoda 82,57% (izvoz u Hrvatsku i Sloveniju kojeg ne bilježimo u 2019.). Zabilježen je i značajan rast pšenice i suražice za 2,7 miliona KM, u Tursku.

(Podaci Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine)

Previous Dječak Ahmed istražuje i otkriva 'kamene spavače'
Next Primanja zastupnika u Parlamentu FBiH smanjena za hiljadu BAM!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz povećan, ali i uvoz

Vrijednost izvoza robe iz Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je četiri milijarde i 834 miliona KM, što je za 1,1 posto više nego u istom

KULTURA I UMJETNOST

Gračaničko keranje: Nepriznato blago Bosne i Hercegovine (FOTO)

Jedinstvenim radovima od čipke i kere danas su se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla predstavile gračaničke žene koje stoljećima, pomoću igle i tankog konca, njeguju vještinu keranja. Iako je svijet

Ekonomija/Biznis

Prvi put od nezavisnosti: Bosna i Hercegovina u suficitu s Njemačkom!

  Ekonomija Bosne i Hercegovine u posljednjih godinu dana ostvaruje konstantan rast u vanjskotrgovinskoj razmjeni, a to opet ima snažan utjecaj na povećanje broja zaposlenih. Bosna i Hercegovina ostvaruje pozitivne