Bosanski lijek protiv koronavirusa od četvrtka na tržištu!

Bosanski lijek protiv koronavirusa od četvrtka na tržištu!

Lijek pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®, kojeg je razvila kompanija ZADA Pharmaceuticals iz Lukavca i koji se koristi u terapiji liječenja koronavirusa, od sutra će biti dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine.

– Menadžment je na vrijeme prepoznao potrebu za razvojem ovog lijeka i uspjeli smo, evo, prvi u Bosni i Hercegovini, ali i na području Jugoistočne Evrope, da ovaj lijek učinimo dostupnim našim klinikama i građanima, a zatim i svim ostalim zainteresiranim –  izjavio je za Preporod.info osnivač i vlasnik ove kompanije Davud Zahirović.

Prema njegovim riječima, sirovina za proizvodnju ovog lijeka ima dovoljno.

– Nama je bilo najbitnije da razvijemo lijek i da krenemo s njegovom proizvodnjom – kazao je doktor Zahirović, pojašnjavajući da je riječ o proizvodu Hidroksihlorohin film tableta 200 mg, koje će se na tržištu pojaviti pod zaštićenim imenom MALCOVIR®.

Podsjetio je da je lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg 28. marta 2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijkove (FDA).

– Uz MALCOVIR®, proizvodimo i lijek AZID, koji je također dio terapije za liječenje osoba zaraženih korona virusom. Prve pošiljke novog lijeka biće upućene centralnim apotekama u klinikima koje već imaju hospitalizirane osobe zaražene korona virusom – dodao je Zahirović.

Naglasio je da ZADA Pharmaceuticals pomno prati sve novosti oko terapije i nova istraživanja u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa, te da se u potpunosti stavila na raspolaganje nadležnim institucijama s ciljem zaštite zdravlja građana Bosne i Hercegovine.

Previous Grad Sarajevo: Zgrada u centru u bojama grba Armije RBiH
Next Čampara traži sjednicu komisije da bi se smanjile naknade delegata u Domu naroda

You might also like

Ekonomija/Biznis

Švedske klompe od bosanskog drveta hit u Americi

  Kako u Bosni i Hercegovini ima još uvijek zanimljivih i neispričanih priča pokazuje i primjer kompanije Maguba koja već četiri godine u maloj općini Turbe kod Travnika proizvodi poznate

MADE IN BOSNIA-387

Pokrivenost uvoza izvozom s Austrijom dostigla 155 posto!

Rast izvoza iz Bosne i Hercegovine u Austriju u protekle tri godine konstantno napreduje, a pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordnih 155 posto, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske

MADE IN BOSNIA-387

Prvi put podrška jesenjoj sjetvi u ZDK

Poljoprivrednici u Zeničko-dobojskom kantonu prvi put ove godine mogu računati na podršku jesenjoj sjetvi. Sredstva za te podsticaje osigurana su rebalansom kantonalnog budžeta u iznosu od milion i 150 hiljada