Kompanija “Agro ideja” iz Sarajeva na području Ustikoline proizvodi voće i povrće

Kompanija “Agro ideja” iz Sarajeva na području Ustikoline proizvodi voće i povrće

Dopredsjedavajući Doma naroda PS BiH Bakir Izetbegović i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede  šumarstva Šemsudin Dedić, u pratnji premijerke BPK Aide Obuća i načelnika Općine Foča u FBiH Zijada Kunovca, priliko posjete BPK Goražde posjetili su i kompaniju „Agro ideja“ iz Sarajeva,  koja djeluje na području Ustikoline gdje je uzela  u zakup poljoprivredno zemljište od BPK, uz saglasnost općine Foča u FBiH.

„Firma je inače švicarsko-bosanska, koja na ovom području proizvodi povrće i voće. U zadnjih godinu dana smo uložili oko 150.000 KM u mehanizaciju i ljude, sjemena i sadni materijal i sa ovom godinom ćemo završiti prvu fazu investicije u biljnoj proizvodnji. U drugoj fazi planiramo raditi objekat i započeti otkup mlijeka i baviti se mliječnim prerađevinama, to jeste praviti koziji sir“ – pojasnio je direktor i suvlasnik firme Kemo Jusović.

Dodao je da se u istoj fazi krajem godine, sa partnerom iz Švicarske planira pokrenuti kisela prerada voća i povrća  za domaće, odnosno švicarsko tržište.

„ Dakle, ovdje su planirane milionske investicije i nadamo se da će Bosanskopodrinjski kanton i cijelo ovo područje od ovih investicija imati koristi“ –istakao je Jusović.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da je podrška proljetnoj sjetvi  najznačajnija aktivnost ovog ministarstva.

„Na javni poziv za općine i gradove koji je u toku do sada je apliciralo više od 17.000 poljoprivrednih proizvođača za razliku od ranije godine, kada je oko  dvije hiljade njih koristilo podsticaje. Za  podršku proljetnoj sjetvi  izdvojeno je oko  9,5 miliona KM,  i ova mjera daje rezultate. Poljoprivrednim proizvođačima će se pomoći i na način da im se omogući prerada viška proizvoda“ – izjavio je Dedić.

Previous Čerkez: Od naredne sedmice moguće popuštanje mjera restrikcije (VIDEO)
Next Početkom ramazana počinje s radom BIR Televizija

You might also like

NAŠI DANI

Gradonačelnik Skaka s generalima: Vi zaslužujete svu našu podršku i poštovanje

Heroji Armije Bosne i Hercegovine zaslužuju svu moguću podršku i poštovanje, oni su naš obraz i ponos – poručio je tokom susreta s generalima Atifom Dudakovićem, Sakibom Mahmuljinom i Ismetom

Ekonomija/Biznis

Karić: Autoput od Konjica do Mostara može ići kroz Prenj uz uštedu od 300 miliona eura

Prema analizi idejnog projekta na Koridoru 5c na trasi od Konjica do Mostara, koju su uradile JP Autoceste FBiH, južni dio autoputa A1 bi mogao biti pomjeren i ići kroz

NAŠI DANI

Anto Nobilo: Postoje uslovi za podizanje tužbe prema RH. Za RH bi bilo jako dobro nagoditi se s logorašima BiH

Predstavnici Saveza logoraša Bosne i Hercegovine sastali su se u srijedu u Zagrebu s advokatom Antom Nobilom kako bi nakon punomoćne presude Prliću i drugima razmotrili mogućnosti tužbe protiv Republike