Komšić: Nije pristojno omalovažavati pomoć koja dolazi u milionskim iznosima

Komšić: Nije pristojno omalovažavati pomoć koja dolazi u milionskim iznosima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost za pomoć evropskom komesaru za proširenje Olivera Varhelyia i institucijama Evropske unije, nakon što je Varhelyi danas najavio novu pomoć EU Bosni i Hercegovini, odnosno paket makrofinansijske pomoći kao podršku za ukupno deset zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Želim prije svega izraziti zahvalnost komesaru Varhelyiju, i institucijama Evropske unije. Pomoć koja će biti upućena od iznimne je važnosti za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv koronavirusa i ekonomskih posljedica koje pandemija proizvodi, kazao je Komšić za Fenu.

Po njegovom mišljenju, osim novca koji je u ekonomskoj krizi potreban za spašavanje radnih mjesta i održavanja standarda građana BiH, ovo je i veoma važna politička podrška Bosni i Hercegovini, jer su države EU i najveći donator Bosne i Hercegovine i iznimno važni vanjskotrgovinski partneri.

Ovo je ohrabrujuća poruka pred samit EU o zapadnom Balkanu, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva iz Rs koji je nedavno kritkovao pristup EU Bosni i Hercegovini, te kazao da “može nikada više ne bi ništa uzeo od EU”.

To sigurno nije stav institucija Bosne i Hercegovine. Umjesto da se zahvali na pomoći koja stiže iz Evropske unije, Dodik daje neumjesne komentare, dok s druge strane u javnosti preuveličava poteze nekih drugih. Nije pristojno omalovažavati pomoć koja vam se upućuje pogotovo zbog toga što se ovdje radi o milionima maraka. Međutim, takva ofanzivna politika prema EU koja vam pomaže, i podrška totalitarnim režimima, pojašnjava i razloge brojnih blokada na euroatlanskom putu BiH, kazao je Komšić.

Previous Memorijalni centar Srebrenica: Poruka povodom 75 godina od proboja u Jasenovcu
Next Ramazanski topovi stigli u Brezu, Kakanj i Bugojno

You might also like

NAŠI DANI

Pakistan spreman za readmisiju migranata koji borave u našoj zemlji

Pakistan je jedna od zemalja koja je pokazala spremnost za potpisivanje sporazuma o readmisiji sa Bosnom i Hercegovinom. Sporazum bi omogućio vraćanje migranata u Pakistan koji su na području Bosne

NAŠI DANI

Razgovarali Erdogan i Izetbegović: Turska će našoj zemlji uputiti pomoć u med. opremi

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, razgovarao je večeras telefonom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o situaciji prouzrokovanoj pandemijom korona virusa. Tokom

NAŠI DANI

Pettigrew pisao Schmidtu: Ne popustiti pred prijetnjama srpskih i hrvatskih nacionalista

David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida, obratio se otvorenim pismom visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu. Profesor filozofije i studija holokausta i genocida